Çin, haftalar sonra COVID enfeksiyonuna bağlı ilk ölüm vakalarını bildirmeye başladı. Ancak resmi ölüm vakası rakamlarının Çin hükümetinin pandemiyle mücadele önlemlerini gevşetmesinden sonra ülke genelinde salgının gerçek etkisini yansıtıp yansıtmadığına ilişkin soru işaretleri kafaları kurcalıyor.
Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, 3 Aralık'tan beri bugün ilk kez iki kişinin COVID enfeksiyonu nedeniyle öldüğünü bildirdi. Pekin'in 3 yıldır salgını kontrol altında tutan sıkı önlemlerin kaldırılacağını açıklamasından sonra vakalar artmaya başlamıştı.
Reuters muhabirleri Cumartesi günü Pekin'de COVID-19 nedeniyle ölenler için tahsis edilen bir krematoryumun önünde cenaze araçlarının sıralandığına ve özel koruyucu giysili görevlilerin cenazeleri krematoryuma taşıdığına tanık oldu. Reuters, krematoryuma taşınanların ölüm nedeninin COVID olduğunu doğrulatamadı.
Çin'in Twitter benzeri sosyal medya platformu Weibo'da bugün COVID bağlantılı iki ölüm vakasıyla ilgili açılan hashtag, kısa süre içinde en çok takip edilenler listesinde ilk sıraya yükseldi.
Bir Weibo kullanıcısı "Eksik istatistiklerin amacı ne?" sorusunu yöneltirken bir diğer kullanıcı, "Bu kamuoyunu aldatmak değil mi?" dedi.
Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, konuya ilişkin açıklama talebine yanıt vermedi.
Çin'de salgın önlemlerinin 7 Aralık'ta kaldırılmasından sonra düşük sayıda ölüm vakası kaydedilmesi, benzer adımlar atan diğer ülkelerin deneyimleriyle farklılık gösteriyor. Resmi verilere göre Çin'de, pandemi sırasında son iki ölüm vakası dahil sadece 5 bin 237 kişi COVID enfeksiyonu nedeniyle hayatını kaybetti. Bu rakam, Çin nüfusunun 1 milyar 400 milyon olduğu göz önüne alındığında çok düşük.
Sağlık uzmanlarına göre COVID-19'a karşı doğal bağışıklığı olmayan ve yaşlı nüfus arasındaki aşılama oranı düşük olan Çin, uyguladığı sıkı önlemlerin bedelini ödemek zorunda kalabilir.
Kimileri, önümüzdeki aylarda Çin'de COVID-19 bağlantılı ölüm vakalarının 1 buçuk milyonun üzerine çıkabileceğinden endişe ediyor.
Çin haber ajansı Caixin, Cuma günü, devlet medyasında çalışan iki gazetecinin COVID-19 enfeksiyonuna yakalandıktan sonra hayatını kaybettiğini açıklamıştı. Ajans, Cumartesi günü de 23 yaşındaki bir tıp öğrencisinin de öldüğünü bildirmişti. Bu ölüm vakalarının resmi veriler arasında yer alıp almadığı netlik kazanmış değil.
Amerikan düşünce kuruluşu Dış İlişkiler Konseyi'nden küresel sağlık uzmanı Yanzhong Huang, "Resmi rakamın COVID ölümlerinin düşük sayıldığını gösterdiğini" söyledi.
Yanzhong Huang, "Bu durum, kitlesel PCR testi rejiminin çöküşünden sonra devletin sahadaki durumu etkili olarak takip etme becerisinden yoksun olmasını yansıtıyor olabilir ancak bu aynı zamanda artan COVID ölümlerinin kitlesel paniğe neden olmasını önleme çabalarından da kaynaklanabilir" dedi.
Ulusal Sağlık Komisyonu, 18 Aralık'ta bin 995 semptomatik enfeksiyon olduğunu bildirdi. Bu sayı, bir gün önce 2 bin 97'ydi.
Ancak enfeksiyon oranları, önlemlerin kısa süre önce gevşetilmesinin ardından çok daha az sayıda PCR testi yapılması nedeniyle güvenilir olmayan bir rehber haline geldi. Komisyon, test sayılarındaki azalma nedeniyle geçen hafta semptomatik olmayan vakaları rapor etmeyi durdurdu.
Yatırımcıların artan COVID vakalarının dünyanın ikinci en büyük ekonomisini olumsuz etkileyeceği kaygıları nedeniyle hükümetin destek vereceği taahhütlerine rağmen Çin'de bugün borsalar düştü, yuanın dolar karşısındaki değeri de geriledi.
COVID'in Pekin ve finans merkezi Şanghay'da hızla yayılması üzerine borsalarda zaten az olan alım satımlar daha da düştü.
Japon çip üreticisi Renesas Electronics Corp, bugün, COVID-19 enfeksiyonları nedeniyle Pekin'deki fabrikasında faaliyetleri askıya aldığını açıkladı.
Ekonomik veri ve araştırma şirketi World Economics'in yaptığı bir anketin bugün açıklanan sonucuna göre Çin'de iş dünyasına olan güven, Aralık ayında, 2013 yılı Ocak ayından bu yana en düşük seviyeye geriledi. Çin ekonomisinin bu yıl yüzde 3 oranında büyümesi bekleniyor. Bu oran, Çin açısından yaklaşık 50 yılın en kötü ekonomik performansı.
COVID hızla yayılıyor
Çin'in baş epidemiyoloji uzmanı Wu Zunyou, Cumartesi günü, ülkenin bu kış beklenen üç COVID dalgasından ilkinin pençesinde olduğunu söyledi.
Pekin'de bir üniversitenin kantininde çalışan ve sadece soyadının kullanılmasını isteyen 37 yaşındaki Liu, Reuters'a, "İş arkadaşlarımın yüzde 60 ila 70'inin şu anda enfekte olduğunu söyleyebilirim" dedi.
Pekin kent idaresi yetkilisi Xu Hejian, bugün gazetecilere yaptığı açıklamada, COVID'in başkentte hızla yayıldığını ve bu durumun tıbbi kaynaklar üzerinde baskı oluşturduğunu söyledi. Xu, yine de başka kısıtlamaların da kaldırılacağını, daha önce kapalı olan bar ve internet kafe gibi mekanların açılmasına izin verileceğini kaydetti.
Xu, ölüm vakalarına ilişkinse herhangi bir açıklama yapmadı.
Bir başka yetkili, Pekin'in COVID ilaçlarının ithalatını hızlandıracağını bildirdi. Çin'deki eczanelerde COVID ilaçlarına erişim sıkıntısı baş göstermişti.
Çin'in üst düzey idarecileri son haftalarda Omicron varyantının oluşturduğu tehdidi önemsemezken sağlık yetkilileri, aşı olma konusunda isteksizlik sergileyen yaşlı nüfus için kaygılanıyor.
Çin'de aşılanma oranı yüzde 90'ın üzerinde. Ancak takviye aşı olan yetişkinlerin oranı yüzde 57,9. Hükümet verilerine göre, 80 yaş ve üzerindeki Çinliler arasındaysa takviye aşıları yaptırma oranı yüzde 42,3.
Devlet haber ajansı Xinhua'ya göre Pekin'in Shijingshan bölgesinde sağlık çalışanları evleri kapı kapı dolaşıp, yaşlı kişilere evlerinde aşılama hizmeti sunuyor.