Erişilebilirlik

Çiçeğin Başkenti Bayındır’da Mis Kokulu Festival


Çiçeğin Başkenti Bayındır’da Mis Kokulu Festival
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00

Bir zamanlar Osmanlı saraylarına, medreselerine çiçek gönderen İzmir’in Bayındır ilçesi, şimdi hem Türkiye’nin dört bir yanına hem de yurtdışına çiçek satıyor. 40 bini aşkın bir nüfusa sahip olan ilçe, artık çiçeğin başkenti olarak tanınıyor.

Bu yıl 22. kez düzenlenen Çiçek Festivali, Bayındır’ın çiçek piyasasında bir marka haline gelmesine büyük bir katkı sağlıyor. Festival, ilk olarak 1998 yılında naylon çadırlarda, zor koşullarda özellikle fesleğen üreticilerini desteklemek amacıyla başlatılmış. Ama artık yüzlerce çeşit çiçek, binlerce kişinin doğrudan, Bayındır halkının tamamının da dolaylı ekmek kapısı haline gelmiş. Festivalde stant açan üreticilerden Yılmaz Çalışkan, “Bayındır’ın temel geçim kaynağı çiçekçilik. Eğer çiçekçilik olmazsa Bayındır’da hiçbir şey kalmaz” diye açıklıyor durumu.

Bayındır’ın “çiçek annesi”

Ürettiği çiçekler nedeniyle bir zamanlar Gülbahçe olarak anılan bölgede daha sonra çiçek üretimi neredeyse yok olmaya yüz tutmuş. 1980’li yıllarda çiçekçilik yeniden başlamış. Ev bahçelerinde küçük ölçekte üretilen çiçekler önce pazarlarda satılmış, daha sonra çevre il ve ilçelere pazarlanmış. Bayındırlılar ilçede çiçekçiliği yeniden canlandıran ismin Zeynep Çakır olduğunu anlatıyor. 1923 yılında Yunanistan topraklarındaki Dedeağaç’ta doğan Çakır, 1941 yılında ailesiyle birlikte Bayındır’a göç etmiş. Evinin bahçesinde yetiştirdiği çiçeklerle herkese örnek olmuş. 2013 yılında hayatını kaybeden Çakır’ın anısına ilçe merkezinde heykeli dikilmiş.

Kooperatifleşme ve belediye desteği

Ancak ilçede çiçekçiliğin gerçek anlamda yaygınlaşması ve ekmek kapısı haline gelmesi kooperatifleşme ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kooperatiflerle imzaladığı alım garantili sözleşmeler sayesinde olmuş. VOA Türkçe’nin sorularını cevaplayan Bayındır Çiçek Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ersoy Sümerkan, “Bayındır için çiçek, ekmek demektir. İş demektir” diyor. Yaklaşık 400 ortağı olan kooperatif, ürettiği çiçeklerin önemli bir kısmını başta İzmir Büyükşehir Belediyesi olmak üzere bölgedeki belediyelere satıyor. Özel firmalara da çiçek satan kooperatif son dönemde Hollanda’ya da ürün satmaya başlamış. Sümerkan dünyada çiçekçiliğin önemli bir merkezi olan Hollanda’ya ürün sattıkları için gurur duyduğunu söylüyor.

Girdi maliyetlerinin artması endişe kaynağı

Ancak üretimdeki birçok girdinin yurtdışından ithal edilmesi ve döviz kurlarının yükselmesi çiçek üreticileri için de endişe kaynağı. Sümerkan “Tarımın her yerinde sıkıntı var. Girdi maliyetleri bizim için sıkıntı. Çünkü bizim bütün malzemelerimiz ithal. Mesela şu gördüğünüz çiçeğin tohumu da ithal, saksısı da ithal, toprağı da ithal. Tabi bunlardan kurtulmamız lazım bir an önce. Bunun için biz kooperatif olarak bazı girişimlerde bulunduk. Islah çalışmasına girdik. Tohum üretmeye çalışıyoruz şu anda. Deneme safhasında. Bir an önce bunları üretip ithalatı düşürmemiz lazım. Dövizlerimiz dışarı gitmesin. Biraz da devlet baba bize destek versin, teşvik etsin” diye konuşuyor.

Festivale ilgi yoğun

Artık gelenekselleşen festival için çevre il ve ilçelerden de on binlerce kişi Bayındır’a geliyor. Mehter takımı, folklor ekipleri, Gana, Kolombiya ve Fas’tan gelen dans grupları festivali daha da renklendiriyor. 5 Mayıs’a kadar devam edecek festival boyuna konserler verilecek, canlı heykel performansları yapılacak. En iyi balkon, bahçe ve stant yarışmaları düzenlenecek.

XS
SM
MD
LG