Erişilebilirlik

CHP seçmenlerine seslendi: “Sonuç değişmese de itirazlar yapıldı”


Muharrem Erkek
Muharrem Erkek

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, “Cumhurbaşkanlığı için, 2 bin 269 sandık sonuç tutanağında farklılık tespit ettik. Milletvekilliği için toplam 4 bin 825 sandıkta farklılık, uyuşmazlık tespit ettik. Sonuçları, genel sonuçları değiştirmeyecek nitelikte de olsa her bir oyu takip ediyoruz. Memleketin her köşesindeki, her sandıktaki, her bir oyu takip ediyoruz” dedi.

CHP'den tutanak itirazlarıyla ilgili açıklama
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:16:54 0:00

CHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, bugün yaptığı basın açıklamasında, sandık başında hazırlanmış ıslak imzalı tutanaklarla Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) sistemdeki farklılıklara ilişkin bilgi verdi, ancak sonuç değişikliği olmayacağını işaret etti. CHP’nin sisteminde herhangi bir sıkıntı olmadığını, sandığa sahip çıktıklarını söyleyen Erkek, şaibe iddialarına ilişkin yaptığı açıklamasında sosyal medyaya yansıyan örneklerle ilgili bilgiler verdi, ancak basın mensuplarından soru almamayı tercih etti.

Erkek, öncelikle Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu açısından yarışa yeniden başlandığını ve tüm seçmenlerden 28 Mayıs’ta sandık başına gitmelerini talep ettiklerini söyledi. “14 Mayıs’taki seçim bitti ve bu seçimin kazananı olmadı. Türkiye Cumhuriyeti’ni yöneten, yürütmenin başı Cumhurbaşkanı güven oyu alamadı seçmenden, şimdi yeniden seçime gidiyoruz. Bu maç 0-0 başlıyor” diyen Erkek, Mustafa Kemal Atatürk’ün “Umutsuz durumlar yoktur, umutsuz insanlar vardır” sözünü anımsattı.

Muharrem Erkek, CHP’nin seçim sisteminde hiçbir sıkıntı olmadığını savunarak, sistem işleyişine ilişkin şunları anlattı:

“Bilgileriniz üzere 14 Mayıs’taki seçimde yurt içinde 192 bin 214 sandığımız vardı. Yurt dışında 9 bin 593 sandığımız vardı. Toplam 201 bin 807 sandığımız vardı. Bu sandıkların tamamına yakınında yani yüzde 99,9 oranında ıslak imzalı sandık sonuç tutanaklarını sistemimize girdik. O küçücük oranı da kontrollerimizi yapıyoruz yüzde 100 olarak tamamlayacağız. Bizim sistemimiz nasıl çalışıyor? Oylar kullanılıyor, sandıklar açılıyor, sayım döküm işlemleri yapılıyor. Sandık sonuç tutanakları hazırlanıyor, imzalanıyor. Bu sandık sonuç tutanağını, bizim sandık kurulu üyemiz ya da müşahidimiz okul sorumlumuza ulaştırıyor. Okul sorumlumuz da İlçe Başkanlığımıza ulaştırıyor. İlçe başkanlığımız da bunu sisteme girdiğinde, otomatik olarak Genel Merkezimiz de bunu görüyor. Bu sandık sonuç tutanağı girildiğinde sisteme aynı sandık sonuç tutanağı YSK’nın da sistemine girmişse kendi seçim kurulları aracılığıyla ve arada bir farklılık varsa bizim sistemimizde kırmızı alarm veriyor. Sandık sonuç tutanağı bizim kendi sandık sonuç tutanağımızla YSK’nın tutanağı arasında bir uyuşmazlık varsa bizim sistemimizde kırmızı alarm veriyor ve bunu hem Genel merkez hem il hem ilçe görüyor. İşte burada zaten düzeltmeler ve itirazlar başlıyor. Yani son derece sağlıklı bir alt yapımız ve sistemimiz var. Çünkü bizim için seçmen iradesi, milli irade her şeyin üstündedir ve her bir oyu takip ediyoruz.”

CHP tarafından TBMM için 4 bin 825 sandığa itiraz edildi

CHP Genel Merkezi’ndeki sistemde eğer bir sandık sonucuyla ilgili kırmızı alarm söz konusuyla gerekli tüm itiraz sürecini gerçekleştirdiklerini belirten Erkek, “Cumhurbaşkanlığı için ayrı, milletvekilliği için ayrı tutanaklar düzenleniyor. Toplam 201 bin 807 sandık. 2 bin 269 sandıkta Cumhurbaşkanlığı için, 2 bin 269 sandık sonuç tutanağında farklılık tespit ettik. Tabi 4 adayın da lehine, aleyhine olabilir. Bunların hepsinin itirazları Pazartesi 17.00 itibariyle yapıldı. Milletvekilliği için toplam 4 bin 825 sandıkta farklılık uyuşmazlık tespit ettik. CHP ve İYİ Parti aleyhine yani Millet İttifakı olarak. Bunların bazısı 1 oydur, bazısı 2 oydur, bazısı 10 oydur, bazısı 100 oydur, bazısı 300 oydur. Bunların da itirazları dün 15.00 itibariyle bitti. Biliyorsunuz ilçe seçim kurullarında birleştirme tutanakları düzenlenirken bazı maddi hatalar da ilçe seçim kurulları tarafından düzeltiliyor. İtiraz olmadan da bazı maddi hatalar ilçe seçim kurullarında, orada tüm siyasi partilerin siyasi temsilcileri de var, düzeltiliyor” diye ekledi.

Sosyal medyada seçim sonuçlarıyla ilgili yaşanan tartışmaları işaret ederek, “Yanlış bilgilendirme de hepimizi çok yoruyor” diyen Erkek, yurtdışındaki oyları da tek tek takip ettiklerini, ancak sosyal medyada yanlış bilgilerin yaygın olarak paylaşıldığını vurguladı.

Muharrem Erkek sandığa gitmeyenlere, kadınlara ve sağ seçmene seslendi

Türkiye’de 64 milyonu aşkın seçmenden ilk turda sandık başına gitmeyenlere dikkat çeken Erkek, “55 milyon 833 bin 172 seçmen oy kullanmış, bu oyların da 1 milyon 37 bin 103’ü geçersiz. Sandığa gitmeyen 8 milyon 295 bin 595 seçmen var. Geçersiz oylarla birlikte topladığımızda sandığa gitmeyen 9 milyon 332 bin 698 seçmen iradesini ortaya koymamış… 28 Mayıs’taki seçim, çok daha basit bir seçim olacak. 14 Mayıs’taki seçim bitti ve bu seçimin kazananı olmadı. Türkiye Cumhuriyeti’ni yöneten, yürütmenin başı Cumhurbaşkanı güven oyu alamadı seçmenden, şimdi yeniden seçime gidiyoruz. Daha doğrusu yeni bir maça çıkılacak ve bu maç 0-0 başlıyor. Onun için lütfen herkes sandığa gitsin, özellikle gençler, özellikle kadınlar. 14 Mayıs’ta sandığa gitmeyen milyonlarca seçmen, 1 milyonun üzerinde geçersiz oy kullanan seçmen, bu seçim çok daha basit, iki aday küçük normal bir oy pusulası ve biz sağ taraftaki adaya oy verirken şuna da oy vereceğiz aslında; eşitliğe, özgürlüğe, adalete, kardeşliğe, liyakate, hakkaniyete, demokrasiye oy vereceğiz. Tek adam rejimine oy vermeyeceğiz. Demokrasiye oy vereceğiz. Türkiye’nin yarınını hep birlikte inşa edeceğiz” diye seslendi.

STÜDYO VOA

ABD’den Batı Şeria’da vurulan Ayşenur Ezgi Eygi için taziye açıklaması – 6 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG