Erişilebilirlik

CHP’de sancılı aday belirleme sürecinde istifa dalgası sürecek mi?


Ana muhalefet partisi CHP’de “sular durulmuyor” ifadesi gündemdeki yerini korurken, belediye başkan adaylıklarındaki tartışmalarla birlikte istifalar da yaşanıyor.
Ana muhalefet partisi CHP’de “sular durulmuyor” ifadesi gündemdeki yerini korurken, belediye başkan adaylıklarındaki tartışmalarla birlikte istifalar da yaşanıyor.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in liderliğindeki parti yönetiminin 31 Mart yerel seçimleri için aday belirleme sürecindeki karar aşamalarında yaşanan istifa dalgası bugün de devam etti ve partide genel sekreterlik görevini yürütmüş olan Gürsel Tekin istifasını açıkladı.

CHP açısından İzmir’in ardından İstanbul, Ankara ve Bursa gibi kentlerdeki “kale ilçeler” olarak adlandırılan seçmen çoğunluğuna sahip yerleşim yerlerinde parti yönetimi önerisiyle Parti Meclisi’nde alınan kararlar yeni tartışmalara yol açtı. CHP Parti Meclisi (PM) tarafından aday belirleme sürecinde gerçekleştirilen bugünkü yedinci toplantının sonucu, 4-6 Kasım 2023’teki kurultayda yaşanan “değişim” rüzgarı bağlamında ve “eski genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na yakın kadroları tasfiye” iddiasıyla gündemde.

CHP’de sancılı aday belirleme sürecinde istifa dalgası sürecek mi?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00

CHP PM, bugün sabaha karşı onay verdiği isimler itibariyle 3’ü büyükşehir, 4’ü il, 100’ü ilçe ve 18’i belde olmak üzere 125 yerleşim yerinde daha belediye başkan adaylarını ilan etti. Böylece CHP yönetimi, öncesinde ilan edilmiş İstanbul’da Ekrem İmamoğlu ve Ankara’da Mansur Yavaş’ın adaylıklarıyla birlikte 29’u büyükşehir, 49’u il, 801 ilçe ve 211’i belde toplam 1090 seçim çevresinde yarışacak isimlere karar verdi.

CHP, Malatya Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı’na Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Ordu Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı’na Zekai Sana ve Kayseri Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı’na Murat Molu’nun adaylığına karar verdi. Adıyaman’da Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, Edirne’de Şükrü Ciravoğlu, Iğdır’da Volkan Kaylan ve Kars’ta Dindar Gültekin’in adaylıkları onaylandı.

CHP’nin aday açıklamadığı büyükşehir belediyesi olarak sadece Şanlıurfa kaldı. Şanlıurfa’da, AK Parti’nin mevcut belediye başkanını yeniden aday göstermesiyle birlikte eski AK Partili Mehmet Kasım Gülpınar’ın Yeniden Refah Partisi adına yarışması sözkonusu. Burada CHP, 2019’da Saadet Partisi’nin adayına destek vermişti.

Ağbaba ve Tutdere tercihi: Milletvekilliğine geri dönüş kapısı açık

CHP’nin TBMM’deki 129 sandalye varlığı açısından Malatya’da Veli Ağbaba ile Adıyaman’da Abdurrahman Tutdere’nin adaylıkları, 31 Mart sonrasında milletvekilliğine geri dönebilecekleri için herhangi bir kayıp oluşturmayacak.

CHP yönetimi, bu illerde seçim kazanılması olasılık dahilinde görülmediği için milletvekili isimleri adaylaştırmaya karar verdi. Bu noktada, 31 Mart 2019’daki yerel seçimler sonucunda, AK Parti’nin oyu Malatya’da yüzde 68 ve Adıyaman’da yüzde 53 olarak ortaya çıkmıştı. Millet İttifakı işbirliği kapsamında CHP 2019’da Adıyaman’da Saadet Partisi’nin adayını desteklemişti. Bu arada Veli Ağbaba, son kurultayda Özgür Özel’i destekleyen yakın arkadaşlarından birisi.

Kadıköy’de aday gösterilmedi, “Atatürkçülük” gerekçesi oldu

CHP’de uzun yıllardır genel başkan yardımcılığı, genel sekreterlik gibi yönetimde görevler alan eski İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, 31 Mart’taki yerel seçimler için Kadıköy ilçesinde belediye başkan aday adaylığı başvurusu yapmıştı. Kadıköy’de aday gösterilmesine parti yönetiminin olumlu bakmaması üzerine Tekin’in, Esenyurt ilçesinden adaylık talebi gündemdeydi.

Tekin, CHP PM tarafından İstanbul’un herhangi bir ilçesinde aday gösterilmediği bugün sabah kesinlik kazanması üzerine sosyal medya hesabı aracılığıyla partisinden istifa etme kararını sert ifadelerle duyurdu.

Gürsel Tekin, “Ne yazık ki geçen zamanda CHP çağdaş uygarlığı hedefleyen, Türkiye'de iktidar olma ve halka hizmet etme amacına sahip Atatürkçü ve sosyal demokrat bir parti kimliğinden uzaklaştırılmış, hiçbir objektif koşul, liyakat ve ehliyetin olmadığı, parti içi hemşericilik, gruplaşma, ekipleşme ilişkileri ile makam ve mevkilerin dağıtıldığı, partiye emek veren, partinin iktidar olması için çalışan insanların dışlandığı, Türkiye'de iktidar mücadelesi yerine parti içi iktidar mücadelesinin yeğ tutulduğu, parti hukukunun ve partimiz emekçilerinin haklarının yok sayıldığı, Genel Merkez'in kendi açıkladığı kural ve talimatlara bile uymadığı, parti hukukuna ve açıklamalarına güvenerek emek sarf eden insanların emeklerinin gasp edildiği, ideoloji, ilke veya düşünce ile oluşan yoldaşlık ruhu yerine ahbap - çavuş, eş, dost, akraba ilişkilerinin her düzeyde belirleyici olduğu bir yapı haline dönüşmüştür” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Her zaman sokakta CHP’nin iktidar olması için çalıştığını söyleyen Tekin, “Gençlik yıllarımdan beri hayatımı adadığım, ilkelerini kalbime mühürlediğim Cumhuriyet Halk Partisi'nden yine inandığım, uğruna yaşadığım ilkeler bunu emrettiği ve mevcut yapıda çalışma imkanım kalmadığı için büyük bir üzüntüyle istifa ediyorum. Uğruna hayatımı adadığım ilkeler için çalışmaya devam edeceğim” açıklamasını yaptı.

Bu noktada Ankara kulislerinde, Gürsel Tekin’in görev yaptığı Kemal Kılıçdaroğlu liderliğindeki dönemde de hemşericilik ve etnik köken bağlamında belediye başkan aday ve milletvekili aday listeleriyle ilgili tartışmalar anımsatıldı.

Mustafa Sarıgül: “Gürsel Tekin giderse gitsin denecek bir siyasetçi değil”

Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül’ün, Tekin’in partide kalması gerektiği yönünde mesajlar vermesi de dikkat çekti.

Sarıgül, “1- ‘Kurultaydaki tercihine bakmaksızın, herkesi kucaklayacağız, bir kişiyi dahi geride bırakmayacağız’ iddiasıyla yola çıkanların siyasi ve demokratik nezakete uymaları beklenir. 2- Parti yönetiminde başarılı olmanın yolu, tasfiye siyasetinden değil siyasi ve demokratik nezaketten geçer. 3-Partiler, ‘az olsun benim olsun’ mantığıyla yönetilemez. Parti örgütleri ve partiye verilen emekler göz ardı edilemez. 4- Kendisiyle parti içi mücadele ettiğim Gürsel Tekin CHP için bir değerdir. Gürsel Tekin, ‘giderse gitsin’ denecek bir siyasetçi değildir. Herkesi bu yanlıştan dönmeye davet ediyorum” açıklamasını yaptı.

İstanbul’da Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi de 26 Ocak’ta yeniden aday gösterilmediği ve kendisi yerine Onursal Adıgüzel’in aday gösterildiği gerekçesiyle istifa etmişti. Gürsel Tekin’in benzeri şekilde mevcut parti yönetimini hedef alan İlgezdi’nin eşi Gamze Akkuş İlgezdi ise, Kılıçdaroğlu döneminde parti yönetimindeydi ve dördüncü döneminde halen İstanbul milletvekili.

Adana ilçelerinde “ahbap-çavuş” eleştirisiyle istifa rüzgarı esti

Adana’da ise Özgür Özel’in yakın arkadaşı olmasıyla eleştirilerin hedefindeki CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut’un liste üzerindeki etkisi tartışılıyor.

CHP’nin mevcut Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, bugün açıklanan liste itibariyle üçüncü kez aday gösterilmemesi üzerine istifa etti.

İki dönemdir ilçede belediye başkanlığını yürüten Soner Çetin, “Gelinen noktada ömrümüzü verdiğimiz partimizin gasp edilmeye çalışıldığını, ilkelerinden ve değerlerinden uzaklaştırıldığını üzülerek görmekteyiz. Önce yerelde ardından genelde iktidarı hedeflemesi gerekirken, CHP mevcut yönetiminin sadece kendi parti içi iktidarlarını korumaya yönelik taktikler geliştirmeye çalıştığını kaygıyla izlemekteyiz. Bunu son aday belirleme yöntemlerinde de net bir şekilde gördük. Atatürk ilkeleri, cumhuriyet değerleri, sosyal demokrasinin evrensel kuralları gibi partinin kimliğini oluşturan kavramların göz ardı edildiği, tarafsız ve liyakate hiçbir kriterin dikkate alınmadığı, parti içi dar kadrolaşmanın ön plana çıktığı, adaylıkların ahbap-çavuş ilişkileriyle dağıtıldığı bir süreci üzülerek yaşadık” açıklamasında bulundu.

Yerel medyadaki bilgilere bakıldığında, Çetin’in mevcut Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ile anlaşamadığı yönünde haberler sözkonusu.

Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay da, CHP’den istifa kararını sosyal medya aracılığıyla paylaştı.

Seyhan’da 31 Mart’ta ilk dönemini tamamlayacak olan Akay, “Emeğe değer veren, hemen her alanda üretim yapan, ürettiğini ve diğer kaynakları en verimli şekilde kullanan, muhtaçlara yaptığı paylaşımlarda hiçbir şekilde kimlik ayrımı yapmayan, başarısı tüm kamuoyu tarafından kabul edilen bir başkana tahammül edemeyen; tek amaçları kamusal kaynakları yağmalamak olan yöneticilerin ahlak dışı yollarla işgal ettiği, 55 yıl hemen her alanında onurla ve gururla hizmet verdiğim Cumhuriyet Halk Partisi’nden istifa ediyorum. Seyhan’a ve Adana’ya, layık olduğu hizmetlere devam edeceğimi bir atasözünü anımsatarak tüm hemşehrilerime saygı ile duyuruyorum. 'İstendiğin yere erinme, istenmediğin yere görünme!'” ifadesini kullandı.

Adana’nın komşusu Mersin’de Tarsus ilçesinde yeniden aday gösterilmeyen mevcut belediye başkanı Haluk Bozdoğan da, CHP’den istifa etmiş ve ardından Memleket Partisi’nden aday olmuştu. Bozdoğan da, istifasıyla ilgili Özel’in ekip arkadaşı CHP Grup Başkanvekili ve Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır’ı hedef almıştı.

Şimdi Ceyhan ve Seyhan için de benzeri bir tablo olabileceği aktarıldı.

Kale ilçe Çankaya’da da itirazlar yükseldi: PM üyesi aday oldu

CHP PM tarafından kale ilçelerle ilgili alınan kararlara yönelik itirazların adreslerinden birisi de Ankara’da Çankaya ilçesi oldu.

İki dönemdir belediye başkanı Alper Taşdelen’in yeniden aday gösterilmediği Çankaya’da aday adaylığı başvurusu 25’in üzerindeydi ancak PM üyesi olduğu için adaylık başvurusu olmayan ismin aday gösterilmesi tepkiye yol açtı.

Çankaya’da Hüseyin Can Güner’in aday gösterilmesi, gençliği, Özgür Özel’in avukatı olması ve henüz üç ay önce yapılmış parti kurultayında Parti Meclisi üyesi olarak seçilmiş olması nedeniyle tartışılıyor.

Gençlik kollarından itibaren partide görev alan Güner’in adaylığına, eski Ankara vekillerinden Necati Yılmaz gibi isimlerce tepki gösterildi.

CHP yönetimi, Bursa’daki kale ilçelerinde de mevcut belediye başkanlarını aday göstermemeyi tercih etti. Bu kapsamda, Nilüfer’de Şadi Özdemir, Mudanya’da Deniz Dalgıç ve Gemlik’te Şükrü Deviren aday gösterildi. CHP Bursa İl Başkanlığı, bu üç yeni isme sahip çıkacak şekilde açıklama yaparken; aday gösterilmeyen isimlerden sitem dolu açıklamalar geldi.

Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, "Bize ayrılan sürenin sonuna geldik. Seçim zamanı rakip parti adaylarına karşı mücadele vermeye hazırlanırken hiç hayal bile etmediğimiz ve arzulamadığımız yıpratıcı bir sürecin içinde bulduk kendimizi. Varlığını, bir başkasının yokluğuna şart koşan siyasi ergenleri herkes ibretle izledi. Özetle vatandaşın memnuniyetiyle siyasetin memnuniyeti farklı olabiliyor” sözleriyle yeniden adaylaştırılmamasına sitem etti ancak Şadi Özdemir’e destek açıklaması yaptı.

Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz de, “Henüz son söz söylenmedi” başlığıyla yayınladığı açıklamasında sitem dile getirdi ancak henüz istifa sinyali vermedi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

Forum

XS
SM
MD
LG