Erişilebilirlik

CHP: "Görüşme sonucunu iktidarca atılacak adımlar gösterecek"


Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan ile CHP Lideri Özel’in 1 saat 35 dakikalık görüşmesinde, yeni anayasa hazırlığı, yerel yönetimler, ekonomik sorunlar ve Gezi tutuklularıyla uygulanmayan AYM ile AİHM kararları başlıkları konuşuldu.
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan ile CHP Lideri Özel’in 1 saat 35 dakikalık görüşmesinde, yeni anayasa hazırlığı, yerel yönetimler, ekonomik sorunlar ve Gezi tutuklularıyla uygulanmayan AYM ile AİHM kararları başlıkları konuşuldu.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, daraltılmış MYK kadrosuyla yaptığı değerlendirmede, Erdoğan ile görüşmesini “olumlu” olarak yorumladı ve karşılıklı diyalog kurulmasına zarar verilmemesi için AK Parti iktidarınca atılacak adımları bekleyerek görmek gerektiğini söyledi.

Özel, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’la 1 saat 35 dakikalık görüşmesini, daraltılmış Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleriyle CHP Genel Merkezi’nde gece geç saatlere kadar değerlendirdi. Özel, beraberinde Namık Tan ile MYK üyeleri Selin Sayek Böke, Ensar Aytekin, Gül Çiftçi, Suat Özçağdaş, Aylin Nazlıaka, Yalçın Karatepe ve Burhanettin Bulut ile toplantı yaptı.

Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Erdoğan ile CHP lideri Özel AK Parti Genel Merkezi'nde biraraya geldi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:45 0:00

VOA Türkçe'nin edindiği bilgilere göre; liderler düzeyindeki görüşmede, kamuoyuna yansıyan Türkiye’deki tüm sorun başlıkları ele alındı. Bu başlıklar arasında Can Atalay’ın milletvekilliği, Gezi Davası nedeniyle tutuklu isimler, uygulanmayan Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarıyla yaşanan yargı krizi süreci, yeni anayasa hazırlığı, yerel yönetimler ve emekli maaşlarıyla asgari ücret yetersizliği gibi ekonomik sorunlar sıralandı.

CHP Lideri Özel, kurmay kadrosuna Erdoğan ile sağlanan diyalog zemini bakımından görüşme içeriğine dair ve karşılıklı uzlaşma sağlanan başlıklara ilişkin bilgi sızmamasını istedi. Özel, kurmaylarına öncelikle Erdoğan’ın önümüzdeki günlerde atacağı adımları bekleyerek ondan sonra görüşmedeki konularla ilgili açıklamalar yapılabileceğini kaydetti. Özel’in kurmaylarına “Süreçte ve diyalog zemininde negatif etki yaratacak açıklamalardan kaçınılması” uyarısı yaptığı aktarıldı. Bu kapsamda, Erdoğan ile görüşmesiyle ilgili iyi niyet olursa ve gündem başlıklarında bir ilerleme olursa bunun şeffaf bir şekilde bizzat Özel tarafından kamuoyuna açıklanması yönünde karar alındı.

Özellikle yeni anayasa hazırlığı talebiyle ilgili Erdoğan ile yapılan görüşme sonrasında CHP tarafından nasıl adım atılacağı konusunda CHP’li kurmaylarca bu aşamada bilgi verilmeyeceği dile getirildi.

CHP: "Görüşme sonucunu iktidarca atılacak adımlar gösterecek"
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:09:33 0:00

CHP yönetimi, Erdoğan ile görüşmesine atfen Özgür Özel ile ilgili “çırak çıkar” veya “baş edemez” gibi yorumlara karşılık ise, “Bunu önümüzdeki günlerde bu görüşme dolayısıyla ortaya çıkacak sonuçlara göre değerlendirmek gerekiyor. Alınacak sonuçlara bağlı, çırak mı çıkacak yoksa ne olacak?” görüşünü paylaştı. Yine Erdoğan ile müzakere edilmesi dolayısıyla iktidar lehine durum oluşacağı iddiasıyla ilgili ise, CHP yönetimi, “AKP’yi güçlendirme değil halkımız, yurttaşlarımız menfaatine taleplerde bulunuyoruz. Eğer bu taleplerde adımlar atılması sağlanabilirse bu önemli. Sorunu çözmeye katkısı olacaksa ve vatandaş çözümü görüyorsa AKP güçlense de elbette siyaseten biz (CHP) de bundan nasipleneceğiz” görüşünü dile getirdi.

CHP yönetimi, görüşmeyi Erdoğan’ın ana muhalefet lideriyle görüşmesi bakımından “normalleşme yönünde ilerleme sağlanabilmesinde bir adım” olarak değerlendirdi.

Bu arada Erdoğan’ın 31 Mart yerel seçimlerindeki sonuçlar nedeniyle Özel’e “başarılı oldunuz” ifadesini kullandığı da aktarıldı. Dolayısıyla Erdoğan’ın görüşmeyi olumlu yaklaşımla yürüttüğü bilgisi vurgulandı.

Erdoğan CHP’ye “iade-i ziyaret” yapmak istediğini söyledi

Özgür Özel’in kamuoyuna yansıyan oturma düzeni görüntüsüyle ilgili ilk anda “Böyle hoş görüntü olmadı, doğru olmadı” dediği bilgisi ise doğrulandı. CHP yönetimi, görüşme sırasında Özel’e, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yle de aynı oturma düzenine ilişkin fotoğraf gösterildiği iddiasını ise yalanladı. Ancak CHP yönetimi, kendilerine sözlü olarak oturma düzeninde değişiklik olmadığı bilgisi verildiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ise, Özel’in oturma düzenini doğru bulmadığını ifade etmesi üzerine görüşme başlangıcında Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan’a en kısa sürede CHP Genel Merkezi’ne iade-i ziyaret gerektiğini söylediği aktarıldı.

Erdoğan’ın CHP Genel Merkezi’ne ne zaman geleceği meselesi ise “Önümüzdeki günlerde bugünkü diyalog sonrasında atılacak adımlar kapsamında Cumhurbaşkanlığı’yla yeniden ziyaret konusu da görüşülecektir” ifadesiyle değerlendirildi.

Eğer Erdoğan’ın, önümüzdeki dönemde Söğütözü’nde ve aslında AK Parti Genel Merkezi’yle aynı semtte komşu durumdaki CHP Genel Merkezi’ne ziyareti söz konusu olursa bu bir ilk ziyaret olacak.

Bu arada AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise, “olumlu hava” bilgisini teyit etti. Çelik, Anadolu Ajansı’na (AA) yaptığı açıklamada, “Sayın Cumhurbaşkanımız CHP Genel Başkanı Sayın Özgür Özel'in ziyaretinden memnuniyet duymuşlardır. Olumlu bir havada geçmiştir ziyaret. Sayın Cumhurbaşkanımız, diyaloğun devam etmesi gerektiğini belirtmişlerdir. Kendi takvimlerine uygun bir zamanda iadeiziyaret gerçekleştireceklerdir” ifadelerini kullandı.

Özel ve Erdoğan görüşmesi nasıl gerçekleşmişti?

Liderler düzeyindeki görüşmeye ilişkin CHP yönetimi açısından merkezi yönetim (kabine) ile yerel yönetimler (belediyeler) arasında işbirliği kapısını açma hedefi ön plandaydı. Erdoğan’ın hedefi ise, TBMM’de 400 milletvekili yeterli sayısına ulaşılarak halk oylaması (referandum) sürecine ihtiyaç duyulmaksızın yeni anayasa değişikliği yapılması olarak işaret edildi.

Erdoğan’ın Ağustos 2014’ten bugüne yürüttüğü görevinde ilk kez ana muhalefet partisi lideriyle görüşme gerçekleştirmesiyle Türkiye’nin yakın siyasi tarihinde kritik günlerden birisi yaşandı.

AK Parti Genel Merkezi’ndeki 1 saat 35 dakikalık görüşmede; Erdoğan’a AK Parti Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş, Özel’e ise CHP İstanbul Milletvekili ve deneyimli diplomat Namık Tan eşlik etti.

Geçmişte yabancı ülke yöneticileriyle kritik diplomatik görüşmelere Dışişleri Bakanlığı'ndan bir diplomatla katılmadığı ve dolayısıyla görüşmeleri resmen kaydettirmediği için Erdoğan'ı eleştiren CHP yönetimi bu son görüşmede Özgür Özel'e Namık Tan’ın eşlik etmesini tercih etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sağındaki koltuğa Özgür Özel oturtulurken, solundaki koltuğun boş olması dikkat çekti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sağındaki koltuğa Özgür Özel oturtulurken, solundaki koltuğun boş olması dikkat çekti.

AK Parti’nin paylaştığı fotoğrafta koltuk eşitliği tartışma yarattı

Liderler düzeyindeki görüşme Erdoğan ile Özel’in nasıl oturduğu boyutuyla tartışıldı. Saat 16.05’te görüşme başladıktan sonra AK Parti tarafından paylaşılan fotoğraf karelerinde, Erdoğan’ın merkezdeki koltukta oturması ve dolayısıyla Özel ile karşılıklı şekilde oturma pozisyonunda olması dikkat çekti.

Erdoğan'ın sağındaki koltuğa Özel oturtulurken, solundaki koltuğun boş olması dikkat çekti. Bu durum Erdoğan’ın aynı zamanda Cumhurbaşkanı olması nedeniyle merkezde, farklı bir koltukta oturduğu ve diplomatik açıdan Özel ile karşılıklı “eşitler arası ilişki” kurmadığı şeklinde yorumlara yol açtı.

Görüşme, ayrıca Erdoğan’ın, fiilen başkanlık sistemi olan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçişi öngören anayasa değişikliği kabul edildikten sonra 2 Mayıs 2017’de yeniden AK Parti üyesi olması nedeniyle yıldönümüne denk geldi.

Özel Erdoğan’a “Cumhuriyet Ateşi” mesajıyla genç beyinleri anımsattı

CHP Lideri Özel, Erdoğan’a Paşabahçe’nin “Gururla” serisinden “Cumhuriyet Ateşi” isimli objeyi hediye etti.

“Cumhuriyet Ateşi”, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu lideri Mustafa Kemal Atatürk’ün genç Cumhuriyet’in Avrupa’ya gönderdiği öğrencilerden Sadi Irmak’a hitaben söylediği “Sizi birer kıvılcım olarak gönderiyoruz, gür alevler halinde geri dönmelisiniz” sözünden ilhamla oluşturulmuş bir eser olarak biliniyor.

Özel, ayrıca yanında Manisa’daki Uluslararası Mesir Macunu Festivali’nden getirdiği mesir macunu hediye etti.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

Forum

XS
SM
MD
LG