Erişilebilirlik

CHP Genel Başkanı Özgür Özel 'Emek Mitingi'nde konuştu: "Ya geçim ya seçim"


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel partisinin Kocaeli’nin Gebze ilçesinde düzenlendiği “Geçinemiyoruz” mitinginde son dönemde sık sık gündeme getirdiği “erken seçim” çıkışını bu kez geçim sıkıntısı ile ilişkilendirerek yineledi, 30 Haziran 2024.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel partisinin Kocaeli’nin Gebze ilçesinde düzenlendiği “Geçinemiyoruz” mitinginde son dönemde sık sık gündeme getirdiği “erken seçim” çıkışını bu kez geçim sıkıntısı ile ilişkilendirerek yineledi, 30 Haziran 2024.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel partisinin Kocaeli’nin Gebze ilçesinde düzenlendiği “Geçinemiyoruz” mitinginde son dönemde sık sık gündeme getirdiği “erken seçim” çıkışını bu kez geçim sıkıntısı ile ilişkilendirerek yineledi.

"Ya geçim ya seçim"
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:01 0:00

İsim vermeden AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin erken seçim karşıtı açıklamalarını hatırlatan CHP lideri, “Biri çıkmış ‘dört yıl seçimsiz bir dönem’, biri çıkmış ‘Erken seçim istemek hainliktir’ diyor. Bu meydandan önce şu sesi duyun. Geçinemiyoruz, geçinemiyoruz, geçinemiyoruz. Size uyarım şudur: Geçim olmazsa seçim olur” dedi.

Özgür Özel: “Artık kemer sıkmayacağız mücadele edeceğiz”

31 Mart Seçimleri’nde partisi birinci çıktıktan sonra ancak halkın talebi doğrultusunda “erken seçim” çağrısında bulunabileceğini onun dışında böyle bir talebi dillendirmeyeceğini belirten CHP Genel Başkanı toplumu "koşullu mücadeleye" çağırdı.

Özgür Özel, “Ey Recep Tayyip Erdoğan! Ey Devlet Bahçeli! Ey Cumhur İttifakı sesimi duy. Ya geçim ya seçim. Asgari ücrete zam vermezlerse, emekli maaşını arttırmazlarsa mücadeleye var mıyız? Hakkınızı söke söke almaya var mıyız? Artık kemer sıkmayacağız, artık mücadele edeceğiz. Nereye çağrılırsak gitmeye, sokaklara aşındırmaya ant içiyoruz” ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “Temmuz zammı hakkımız, söke söke alırız” diye hem slogan attı hem de Gebze Kapalı Pazar Alanı’nı dolduran binlerce kişiye bu sloganı attırdı, 30 Haziran 2024.

Özgür Özel: “Temmuz zammı hakkımız, söke söke alırız”

Birkaç gün önce “Hem mücadele ederiz hem de müzakere ederiz” diyen CHP Genel Başkanı Özgür Özel bugün müzakere zemininin altını hiç çizmedi.

Özgür Özel daha sonra kürsüden, “Zam hakkımız söke söke alacağız” ve “Temmuz zammı hakkımız, söke söke alırız” diye hem slogan attı hem de Gebze Kapalı Pazar Alanı’nı dolduran binlerce kişiye bu sloganı attırdı.

9 Eylül 1999’dan sonra işe başlayanların bir gün önce çalışma hayatına başlayanlardan 17 yıl sonra emekli olacağını vurgulayan Özgür Özel, “emeklilikte kademe ve emeklilikte istiyoruz” diyerek alanda “EYT hakkımız söke söke alırız” diye slogan atanlara destek verdi.

Özel: "25 bin liranın altındaki asgari ücreti kabul etmiyoruz"

CHP Genel Başkanı Özel, asgari ücret ve emekli maaşları hakkındaki partisinin talebini de Türkiye’nin en büyük işçi kentlerinin başında gelen Gebze’de ortaya koydu.

Özel, “Asgari ücret verildiği günden bugüne neredeyse 4 bin lira kaybetti, bugünkü 17 bin lira o günkü 13 bin lira. Asgari ücrete en az enflasyon kadar zam istiyoruz. En az enflasyon kadar artış istiyoruz. 25 bin liranın altındaki asgari ücreti asla kabul etmiyoruz” dedi.

CHP Genel Başkanı, “Emekliler aranızda on bin liraya geçinebilen var mı? Emekliye bir asgari ücret alana kadar mücadeleye söz mü? Çiftçi hakkını alana kadar mücadeleye söz mü? Yandaşa değil esnafa can suyu verilene kadar mücadeleye söz mü?” diyerek partisinin gelecek dönemde hangi kesimleri dikkate alarak siyaset yapacağının ipuçlarını da verdi.

Kocaeli'deki mitinge İstanbul, Bursa, Sakarya ve Yalova gibi komşu kentlerden gelenler de vardı.

“Bu ülkede acilen değişim, değişim için de seçim olmalı”

VOA Türkçe mitinge katılanlara ekonomik durumdan nasıl etkilendiklerini ve erken seçim konusunda görüşlerini sordu.

İstanbul Pendik’te yaşadığını aslen Tokatlı olduğunu belirten Mustafa Gençtuğ, halkın ekonomik krizden çıkması için erken seçimin kaçınılmaz olduğu görüşünde.

Gençtuğ, “Ben acilen bu ülkede seçim istiyorum. Bu ülkede acilen değişim olmalı. Bu değişim için seçim olmalı. Asgari ücretli çalışan bir kişiyim. 10 bin lira devlet benden vergi kesmiş. Kürsüden erken seçim çağrısı yapılmalı” dedi.

“Eski Türkiye’yi geri istiyorum”

Bursa’nın Keles ilçesinin Sorgun köyünden gelen Hatice Cin ise pahalılık nedeniyle geçinemediğini söylerken yaşadığı sorunlardan hükümet kadar Suriyeli sığınmacıları da sorumlu tutuyor.

Hatice Cin, “Ben devlet parası yemiyorum. Baba parası yiyorum. Ondan kalan emekli maaşını alıyorum. Çocuklarımı everemiyorum. Çocuklarımı okutamadım. Evim kira. Hayat çok zor geçinemiyorum. Suriyelilere verdikleri imkanı bize versinler, onları göndersinler istiyorum. 90’lardaki eski Türkiye’yi geri istiyorum. Ekonomi yangın. Eskiden bir elimiz yağda bir elimiz baldaydı. Şimdi samanlıkta yaşıyoruz ona da kira veriyoruz” diye konuştu.

Bir emeklinin feryadı: “TÜİK elini cebimizden çek”

Mitinge yaklaşık 50 kişilik bir grupla katılan Mücadeleci Emekliler Derneği de emekli maaşının 25 bin liraya çıkartılmasını isterken Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) enflasyon verilerine de tepki gösterdi.

Dernek üyelerinden Özgür Kotan, “Talebimiz en düşük emekli maşının 25 bin lira olması. TÜİK’e de buradan sesleniyorum. TÜİK, artık elini cebimizden çek. İşçi ve emekli ile uğraşmayı bırakın artık. İnsanca yaşamak istiyoruz, insanca maaş almak istiyoruz" dedi.

En düşük emekli maaşının 6-7 bin lira olduğunu ve devletin katkısıyla bunun 10 bin liraya çıktığını belirten Kotan, "Ülkede 7-8 milyon kişi 10 bin lira altında maaş alıyor. Ev kiraları almış başını gidiyor. 10 bin liradan 15 bin liradan aşağıya kira yok. Ben 10 bin 200 lira maaş alıyorum. Geçinmek zor” diyerek hem talebini hem de yaşadığı zorluğu ortaya koydu.

Forum

STÜDYO VOA

Trump için sınırlı dokunulmazlık – 1 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG