Erişilebilirlik

Çeçenistan Suriye’ye buğday sağlamaya, Ukrayna da gıda sevkiyatına hazır olduğunu açıkladı


Dünyanın en büyük buğday ihracatçısı olan Rusya, Suriye'ye karmaşık finansal ve lojistik düzenlemeler yoluyla buğday tedarik ederek Batı'nın uyguladığı yaptırımları deliyor.
Dünyanın en büyük buğday ihracatçısı olan Rusya, Suriye'ye karmaşık finansal ve lojistik düzenlemeler yoluyla buğday tedarik ederek Batı'nın uyguladığı yaptırımları deliyor.

Çeçenistan'ın Rusya destekli lideri Ramazan Kadirov, Rusya'dan Suriye'ye buğday sevkiyatının kesintiye uğraması durumunda, devreye girerek Suriye'nin ihtiyacı olan buğdayı almasını sağlamaya hazır olduğunu söyledi.

Reuters haber ajansına geçen hafta konuşan Rus ve Suriyeli kaynaklar, Suriye'nin Esat döneminde Rusya'dan gıda ithal ettiğini ancak belirsizlik ve ödeme gecikmeleri nedeniyle Rus buğday tedarikinin askıya alındığını söylemişti.

Kadirov, Pazar günü Telegram hesabından paylaştığı bir mesajda, yönü değiştirilen iki geminin “ticari” buğday taşıdığını ve Suriye'ye Rus devleti destekli tedarikin etkilenmediğini dile getirdi.

Ramazan Kadirov, “Bazı imkansız ve inanılmaz nedenlerden dolayı bu gerçekleşse bile, Çeçenistan lideri olarak sorumluluk almaya ve Suriye için gerekli miktarda buğdayı sağlamaya hazırım” diye yazdı.

Dünyanın en büyük buğday ihracatçısı olan Rusya, Suriye'ye karmaşık finansal ve lojistik düzenlemeler yoluyla buğday tedarik ederek Batı'nın uyguladığı yaptırımları deliyor. Buğdayın ne kadarının devlet tarafından tedarik edildiği ise net değil.

Kadirov, hayır fonunu devreye sokabileceğini söyledi

Kadirov, devreye girmek zorunda kalması halinde Suriye'ye buğday tedarikini nasıl organize ve finanse edeceğini, buğdayın nereden geleceğini belirtmedi.

Ancak Kadirov, gerekirse ölen babasının adını taşıyan, devrik Cumhurbaşkanı Beşar Esat döneminde bazı camilerin yeniden inşasına yardımcı olan ve Suriye'ye insani yardım sağlayan bir hayır fonu aracılığıyla harekete geçebileceğini belirtti.

Rus analistler bu sezon Rusya'nın Suriye'ye buğday ihracatının 300 bin ton olduğunu ve Suriye’nin Rus buğdayının alıcıları arasında 24’üncü sırada yer aldığını hesaplıyor. Suriye'nin toplam buğday ithalatının ise yaklaşık 2 milyon ton olduğu tahmin ediliyor.

Rusya, Suriye'nin ana buğday tedarikçisi konumunda ve tedarikte yaşanacak bir aksama 23 milyonluk ülkede açlığa neden olabilir. Reuters'a konuşan kaynaklar iki tarafın tedarik konusunda temas halinde olduğunu söyledi.

Zelenski: “Gıda tedarik mekanizmaları kurulması talimatı verdim”

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ise haftasonunda yaptığı açıklamada, Esat’ın devrilmesinin ardından uluslararası örgütler ve ortaklarıyla Suriye'ye gıda sevkiyatı yapmak üzere tedarik mekanizmaları kurulması için hükümetine talimat verdiğini söyledi.

Dünyanın en büyük tahıl ve yağlı tohum ihracatçılarından olan Ukrayna, Ortadoğu ülkelerine buğday ve mısır ihraç ederken Suriye'ye ihracat yapmıyor.

Zelenski, X sosyal medya hesabından, “Suriye'ye gıda krizini önlemede, özellikle de ‘Ukrayna'dan Tahıl’ insani yardım programı aracılığıyla yardım etmeye hazırız. Hükümete, uluslararası örgütler ve yardımcı olabilecek ortaklarla işbirliği içinde gıda tedarik mekanizmaları kurması talimatını verdim” diye yazdı.

Ukrayna'nın ihracatı, Rusya'nın Şubat 2022'de Karadeniz üzerinden yapılan sevkiyatları ciddi şekilde azaltan geniş çaplı işgaliyle sarsıldı. Ukrayna o zamandan beri fiili deniz ablukasını kırdı ve güneydeki Odesa limanından ihracatı yeniden canlandırdı.

Forum

XS
SM
MD
LG