ABD'nin en kalabalık iki eyaleti olan California ve Teksas, şirketleri ve başarılı kişileri çekmek için uzun süredir bir rekabet halinde. 2020 ABD Nüfus Sayımı verileri, Teksas'ın Californialılar da dahil olmak üzere daha fazla insanı çektiğini gösteriyor.
Teksas yüzölçümü olarak, Amerika’daki en büyük eyalet. Artık nüfusu da artıyor.
Eşi çalıştığı için ev işlerini üstlenen ve yaklaşık iki yıl önce, kızı için California'daki Körfez Bölgesi’nden Teksas eyaletinin başkenti Austin'e taşınan Alex Backus, Körfez Bölgesi'nde mezun olan çocukların çoğunun, çok pahalı olduğu için bu bölgeyi terk etmeleri gerektiğini düşünüyor. Backus da, kızınının, üniversite eğitimi ve hayata atılması için Austin'i deneyebileceğini düşünmüş. Backus, Teksas ve California arasında neden uzun süredir bir rekabet olduğunun yaşayan bir örneği.
Rice Üniversitesi Kinder Kentsel Araştırma Enstitüsü’nden Bill Fulton, "Bu eyaletler Amerika kıtasındaki en kalabalık eyaletler. Her ikisi de başka hiçbir eyalete benzemeyen bir tür ulus-devlet kimliğine sahip" diyor. Fulton, "California'da ev fiyatları yükselince, daha fazla kişi Teksas'a taşınıyor" diye ekliyor.
ABD Nüfus Sayım Bürosu'na göre, son zamanlarda artık Teksas çok daha popüler. Ve bunun etkisi Washington'da da hissediliyor. Eyalet tarihinde ilk kez, Demokratlar’ın kalesi olan California, nüfusu az da olsa düştüğü için ABD Kongresi’nde bir koltuğu kaybetti. Cumhuriyetçi eğilimli Teksas ise kazandığı iki koltukla en kazançlı eyalet oldu.’
RemoteTeam.Com’un kurucusu Türk girişimci Şahin Boydaş, on yıl boyunca California'da yaşadıktan sonra Teksas’a taşınmış. “California'dan ayrılmamın en büyük sebeplerinden biri biraz Silikon Vadisi'nin dinamiklerinin çok değişmiş olması. Silikon Vadisi'nin en önemli özelliği, genelde pek bilinmeyen bir özelliği ve Silikon Vadisi'ni, insanları başarılı bir hale getiren en büyük özelliği insanların sürekli bir araya gelip buluşması, görüşmesi, yürüyüşe gitmesi, o sırada yürüyüş sırasında fikirleri konuşmamız, işte nasıl büyüyeceğiz, nasıl insan alacağız, nasıl yatırımcı alacağız ve hani genelde insanların bir araya gelip görüşmeleri aslında Silikon Vadisi'nin en önemli özeti ve özelliği. Bu pandemi ile beraber kalmadı. Çünkü pandemi ile beraber artık insanın görüşmemeye başladı zaten sokağa çıkma yasakları ve o zaman insan şunu düşünmeye başlıyor. Ben o kadar çok parayı neden burada vermeye başlıyorum? Örneğin işte kira, elektrik, su, çöp bile bunları topladığınız zaman çok ciddi meblağlar ediyor ve açıkçası Silikon Vadisi'nin de ana faydasını görmüyorsanız artık insanlar bu paraları vermenin mantıklı olmadığını düşünüyorlar. Çok pahalı gelmeye başlıyor’’ diyor ve “Gidebileceğimiz en güzel yerlerden biri de Austin’di. Austin de zaten çok fazla böyle San Francisco’ya uygun hipster bir şehir. Burada zaten aktif bir tech komünitesi var. Çok fazla insan da buraya gelmeye başlamıştı. Joe Rogan olsun, Elon Musk olsun pek çok founder. Silikon Vadisi'nden gelebilecek en güzel yerlerden biri. Çünkü yaşaması çok güzel. İnsanlar çok iyi. Çevre çok güzel’’ diye ekliyor.
Salgın sırasında Teksas'a taşınan ünlü bir Californialı, Tesla ve SpaceX'in kurucu ortağı Elon Musk oldu. Tesla'nın Cybertruck üretimi ve SpaceX'in Spaceport'un Teksas'ta. Teknoloji şirketleri Oracle ve Hewlett-Packard ile ticari emlak firması CBRE, genel merkezlerini iş dostu ortamıyla bilinen Teksas'a taşıdı.
Yine genç Türk girşimcilerden, ShyftUp ve Metrikal’in kurucusu Levent Şapçı da 13 sene California’da yaşadıktan sonra Teksas’ı tercih edenlerden. “Özellikle şirketlerin perspektifinden baktığımızda Teksas'ta California’ya nazaran gelir vergisi yok. Yani California'da yaklaşık yüzde 12 ila yüzde 13 civarında kısmını senelik kazancınızın vergi olarak vermemiz gerekiyor. Şirketler de aynı şekilde. Teksas'ta bu yok. Aslında şirketlerin bu kararı vermesinin arkasındaki en büyük sebeplerden bir tanesi bu. Pandemi bunu hızlandırmış oldu. Çünkü şirketler şunu görmüş oldu. Ben de dahil olmak üzere küçük bir şirket olarak artık insanların belirli bir yerde bulunmasına gerek yok. Bu şirketlerin ayakta kalması ve büyümeye devam edebilmeleri için, HP de bunu gördü, oracla da bunu gördü. Tesla da bunu bunu gördü. Yani daha gelir vergisinin düşük olduğu yerlere gidip daha hayat şartlarının daha iyi olduğu, daha ucuz olduğu yerlere gidip şirketlerini burada devam edebileceklerini ettirebilecek gördüler ve bu hamleleri yapmaya başladılar. Benimki de tamamen öyle oldu. Şimdi California'da hayat şartları Teksas'a göre çok daha pahalı ve konfor sağlamak çok da çok daha fazla para harcamanız gerekiyor. Teksas gibi bir yerde çok daha konforlu bir hayatı çok daha az meblağlara yaşayabiliyorsunuz Benim buraya taşıma camdaki en büyük etken bu oldu açıkçası. Çünkü artık insanlar dünyanın her yerinden çalışabiliyorlar belirli yerlerde olmalarına gerek yok’’ görüşünde olan Şapçı, “Bu demek değil ki Silikon Vadisi'nin sonu geldi artık Austin, Teksas yeni Silikon Vadisi olacak. Kesinlikle değil.Orası her zaman dünyanın 1 numarası olmaya devam edecek. Sadece Austin gibi belki böyle uydu merkezlerde oluşacak ve insanlar biraz daha Amerika'nın ve dünyanın çeşitli yerlerine yayılıp bu şirketlere çalışacaklar. Ben böyle olacağını öngörüm yani Silikon Vadisi'nde kesinlikle böyle bir yayılma var ama Silikon Vadisi ana merkez olarak kalmaya devam edecek diye düşünüyorum’’ diyor.
Austin’de taşınma uzmanı olan Job Hammond, yabancı yatırımcıların da Teksas'ı fark ettiğini söylüyor.