Geleneksel metal plakalar tarihe karışıyor, yerini dijital plakalar alıyor.
Amerika’nın 40 milyon nüfuslu California eyaletinde, yeni yasa teklifiyle tüm araçların dijital plaka kullanması yasal hale geldi.
California’da 2018'de sınırlı sayıda araçla dijital plaka kullanımı test edilmeye başlanmıştı. İmzalanan yeni kanunla milyonlarca araç sürücüsü geleneksel plakasını akıllı plakalarla değiştirebilecek.
Kısa bir süre sonra sıkça görmeye başlayacağımız dijital plakalar, monokromatik HD ekran ve siyah veya beyaz arka planlı olmak üzere iki farklı modda kullanılabiliyor. Plakalar 5 yıl kullanım ömrü olan küçük bir pilden güç alıyor. Ticari plakalar araçların aküsünden de destek alabiliyor.
Akıllı plakalar kişiselleştirilebiliyor, otomatik olarak yenileniyor ve üzerinde tescilin geçerli olduğu ay ve yıl otomatik olarak değişiyor.
Akıllı plakaların kullananlara bir başka büyük kolaylığı, aracınızı satıp yenisini aldıktan sonra tekrar kayıt işlemleriyle uğraştırmayacak olması. Akıllı plaka, otomatik olarak kaydınızı güncelliyor. Özellikle birden fazla aracı olan şirketlerin günler sürebilecek kayıt işlemleri birkaç saate düşmüş oluyor.
Los Angeles sakini Aziz Alserhan, “Yıllardır motorlu taşıtlar idaresine kendim giderim. Çok can sıkıcı bir süreç. Sıra çok uzun, gününüzün büyük bir bölümünü alıyor. Bu akıllı plakalar, motorlu taşıtlar idaresine gitmeden uzaktan işlem yapma fırsatı veriyor. Ben tam zamanlı çalışıyorum. Akıllı plakalar, benim gibi çalışanlara özgürlük sağlayacak bir uygulama” diyor.
Sürücülere büyük kolaylıklar sağlayan elektronik plakalar, yol koşullarını da öğreniyor, otomatik kayıt yapıyor, kaza ya da çalınma gibi acil durumlarda gerekli yerleri arıyor. Akıllı plakalarla, Amerika’da herhangi bir çocuk kaçırıldığında verilen Amber alarmının da daha hızlı işleyebileceği belirtiliyor.
Her hareketimizin kayıt altına alındığı dijital dünyada, plakaların hayatı kolaylaştıran özelliklerinin yanında izleme yetenekleri, gizlilik endişelerini de artırdı.
Zira, akıllı plakaların GPS özelliği sayesinde, sadece işverenler değil, herhangi bir güvenlik açığında aracın konumu ve kilometresi herkes tarafından takip edilebilir hale geliyor.
Alserhan, “Bu akıllı plakalar bir noktada kullanıcıyı takip edebiliyor. Çünkü Amber Alarmı ya da çalıntı araç gibi faydalı durumlar için bu gerekiyor. Bu da eyalete aslında sizi takip etme olanağı veriyor. Anladığım kadarıyla, eyalet bunu iyi bir sebep için yapıyor. Yani araç sahipleri izlenebiliyor mu? Bence evet. Akıllı plakaları tercih etmek, kullanıcıların gizliliklerinden ne kadarını eyaletle paylaşmak isteyip istemediğini belirliyor” diyor.
Bir başka Los Angeles sakini Lauren Glover bu konuda endişeli: “Akıllı plakalar konusunda endişeliyim. Bence akıllı plakalarla kişiler takip edilebiliyor. Bu konuda yeterli araştırma yapıldığını düşünmüyorum. Bugün hemen akıllı plaka alma konusunda rahat değilim. Bu konuda daha çok bilgiye sahip olmak isterim. Motorlu taşıtlar idaresine artık gitmeyecek olmak harika olabilir. “
Üretici firma ise, sürücülerin GPS özelliklerini istedikleri zaman kapatabileceklerini, ayrıca akıllı plakaların California Motorlu Araçlar Dairesi ya da kolluk kuvvetleri ile veri paylaşmadığını savunuyor.
California’da araç sahiplerinin dijital plaka alabileceği tek bir şirket var. Akıllı plaka teknolojisi, ticari filo araçları için Teksas, Arizona ve Michigan'da da yasal kabul ediliyor. Yakın zamanda 10 eyaletin daha akıllı plaka teknolojisini kabul etmesi bekleniyor.
Bu son teknoloji plakalara sahip olmanın elbette bir bedeli var. California’da dijital plaka kullanmak için 48 ay boyunca aylık 19,95 dolar abonelik ücreti ödemek gerekiyor. Yıllık ödeme yapmak istenirse yine dört yıllık dönem için yılda 215,40 dolar ödenmesi gerekiyor. Ticari kullanıcılar için bu fiyatlar aylık 24,95 ya da yıllık 275,40 dolar şeklinde. Akıllı plakaların profesyonel kurulum bedeli ise 150 dolar.