DİYARBAKIR - Bursaspor-Amedspor futbol maçında yaşanan olaylar siyaseti hareketlendirdi. Bursa'da oynanan maçta Amedsporlu futbolculara yönelik saldırılar ve tribünlerde faili meçhul cinayetlere atıf yapan pankartların açılması birçok siyasetçinin tepkisini çekti.
TFF 2. Ligi müsabakaları kapsamında dün Bursa’da oynanan Bursaspor-Amedspor karşılaşması daha başlamadan gerginliklere sahne oldu.
Bursaspor taraftarlarının bir dönem Güneydoğu’da faili meçhul cinayetlere adı karışan "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım ile insanların kaçırılmasında kullanılan beyaz renkli otomobilin posterlerini açması tansiyonu yükseltti.
Isınmaya çıkan futbolculara tribünlerden yabancı maddeler atıldı. Atılan maddeler arasında bıçak ve kuru sıkı tabanca mermileri olduğuna dair fotoğraflar kulüp yönetimi tarafında paylaşıldı.
Bu sırada sosyal medya hesabından açıklama yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, olayla ilgili soruşturma başlatıldığını belirterek, yabancı maddelerin ve posterlerin stada sokulmasında zafiyet gösteren güvenlik güçlerinin açığa alındığını duyurdu.
Ancak bu açıklamada ortamı yatıştırmadı. Maç başladıktan sonra da Amedsporlu futbolculara tribünlerden yabancı maddeler atıldı. Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde, bir Bursaspor taraftarının sapanla taş attığı görüldü. İki takım futbolcuları arasında da zaman zaman gerginlik yaşanırken, saldırılar soyunma odasında da devam etti. Amedspor tarafından paylaşılan fotoğraflarda, olayların sürdüğü görüldü.
Siyasetten tepki
Maç öncesi, sırasında ve sonrasında yaşanan olaylar siyaseti de hareketlendirdi.
Maç sürerken ilk tepki AKP Sözcüsü Ömer Çelik’ten geldi. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Çelik, olayları "provokasyon" olarak değerlendirdi. Çelik, olaylarla ilgili soruşturma başlatıldığını vurgulayarak, “Bu provokasyonu yapanları şiddetle kınıyoruz. Spora ve sporun ruhuna aykırı provokatif girişimlere hiçbir surette müsaade edilmeyecektir. Bu olayın her yönüyle araştırılması için gereken soruşturma başlatılmıştır” dedi.
Edirne Cezaevinde tutuklu bulunan Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ta, avukatları aracılığıyla kısa bir açıklama yaptı. Amedspor’a “Sen başını her zamanki gibi dik tut” diye seslenen Demirtaş şunları söyledi:
"Muhteşem futbolunu oyna. Beyaz torosçuların siyasi uzantılarını bize bırak. Bunların ağa(r)babalarına teslim olmadık, artıklarına mı boyun eğeceğiz”
Aslen Diyarbakırlı olan CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da #Amedsporyalnızdeğildir etiketiyle paylaştığı mesajında yaşananlara tepki gösterdi.
Aynı etiketle mesaj paylaşanlardan biri de İYİ Parti Ortadoğu Politikaları Başkanı Salim Ensarioğlu oldu. Ensarioğlu, "hükümet istifa" tezahüratına dayanamayıp seyirci yasağı koyanların Bursa'daki olaylara göz yumduğunu savunarak, Amed spor’un Kürt olduğu için saldırıya uğradığını ifade etti.
Diyarbakır’da oynanan Amedspor Bursaspor maçında yaşananları hatırlatan Ensarioğlu, “Diyarbakır da açılan ve Türkiye Cumhuriyeti'nde en üst düzeyde kabul gören Irak Bölgesel Kürt yönetimin yasal bayrağı ve haklarında soruşturma açılan sadece üç beş kişinin yaptığı bir eyleme karşılık yapılanlar kabul edilemez. Halkı birbirine düşürmeye çalışan, daha bir ay önceki depremde hasar gören bir kentin futbol takımına bile saldıran, provokatif pankartlar açan ve tüm bunlara geceden beri göz yuman her kimse hem ülkemize hem de birliğimize ihanet etmiştir” dedi.
13 barodan soruşturma çağrısı
Öte yandan Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Tunceli, Diyarbakır, Hakkari, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak Barolarından yapılan ortak açıklamada, saldırıların sadece Amedspora değil, Kürtlere yapıldığı savunuldu.
Olaylarla ilgili soruşturma başlatılmasını isteyen baroların açıklaması şöyle denildi:
“Biz aşağıda imzası olan Barolar olarak; nefret saldırılarına maruz kalan Amedspor ile dayanışma içerisinde olduğumuzu, yetkililerin her türlü ırkçı ve ayrımcı yaklaşım ile nefret söylemine karşı önleyici tedbir almasını, toplumsal barışı zehirleyen bu fiillere karşı etkin bir soruşturmanın yürütülerek ihmali olan sorumlular ile faillerinin cezalandırılmasını talep ediyoruz.”
7 kişi gözaltına alındı
Olaylarla ilgili Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturma kapsamında 3 özel güvenlik görevlisinin yanı sıra stada sokulan pankartlarla ilgili 4 kişinin gözaltına alındığı duyuruldu.
3 güvenlik görevlisinin de açığa alındığı belirtilirken, faili meçhul cinayetlerle ilgili pankartları açanların tespit edilmeye çalışıldığı açıklandı.
“UEFA’ya başvurulacak”
Bu arada, 100'e yakın meslek örgütü, sendika ve sivil toplum kuruluşunun (STK) oluşturduğu Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu bugün bir basın açıklama yaparak maçta yaşananları kınadı. Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren’in okuduğu açıklamada, “Amedspor’un yalnız olmadığını, kentimizin bütün kurumsal dinamiklerinin ve ülkenin dört bir yanında bulunan taraftarının takımına sahip çıkmaya devam edeceğini herkes bilmelidir” dedi.
Türkiye Futbol Federasyonu’nu futbol disiplin talimatlarının gereğini yapmaya çağıran Eren, özellikle müsabaka esnasında ve öncesinde ırkçı ve ayrımcı davranışlar nedeniyle UEFA disiplin yönetmeliği uyarınca UEFA Etik ve Disiplin Kurulu’na da Amed Sportif Faaliyetler olarak başvuru yapılacağını kaydetti.
Amedspor’a yönelik ırkçı saikli saldırı ve fiilleri kınadıklarını vurgulayan Eren, “Başta kentimiz olmak üzere Amedspor’a gönül vermiş herkesi kulübün logosunu 24 saat süresince sosyal medya hesapları profil resimlerinde kullanmaya ve flamaları araç ve evlerine asmaya davet ediyoruz” açıklamasında bulundu.