Halk sağlığı uzmanları, 31 Mayıs Dünya Sigaraya Hayır Günü’nde tüm dünyada tütün kullanımını azaltmak için çabalarını yoğunlaştırdı. Dünya Sağlık Örgütü bu çabaları takdir etmekle birlikte daha katedilmesi gereken çok uzun bir yol olduğunu bildiriyor.
Avustralya, Dünya Sigarasız Günü’nden önce en sıkı yasaklardan birini yürürlüğe koydu. Yasa, sigara paketlerinde markalarla ilgili yazı ve resim kullanılmasını yasaklıyor. Paketlerde standart renk ve punto kullanılacak.
Avustralya Sağlık Bakanı Nicola Roxon yasakların sigaraya bağlı ölümleri azaltacağını söylüyor:
”Avustralya’da sigara şirketlerinin özellikle gençlere yönelik ürünlerini pazarlamasını ve reklamını yapmasını kısıtlamak için elimizden geleni yapıyoruz.”
Aralarında Belçika, İspanya ve Çin’in de bulunduğu birçok ülke sigara yasaklarını sıkılaştıran önlemler alıyor.
Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre bazı ülkelerde tütün ürünlerinin kullanımı ya aynı, ya da azalıyor.
Örgüt bu eğilimi birçok ülkenin altına imza attığı Tütün Ürünlerinin Kontrolü Anlaşması’nın uygulanmasına bağlıyor.
Avustralya’daki gibi önlemler birçok hükümetin anlaşmayla belirlenen kurallar çerçevesinde oluşturduğu yasaların bir parçası.
Amerika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi Başkanı Doktor Thomas Frieden, hükümetlerin aldığı önlemlerin önümüzdeki yıllarda yüz milyon kişinin hayatını kurtaracağını söylüyor:
”Tütün ürünlerinin kısıtlanması bir ülkenin ekonomisi için olumlu bir adımdır. Kalp krizi ve inme geçiren, kansere yakalanan, sakat kalanların sayısı böylelikle azalır.”
Dünya Sağlık Örgütü’nün hazırladığı ve 2005’te devreye giren anlaşmayı 170‘den fazla ülke onayladı.
Örgüte göre Avustralya, Norveç ve Meksika’da sigara kullanımı, anlaşmanın uygulanmasından sonra yüzde 5 azaldı. Uruguay’daki sonuçlarsa çok daha umut verici. Doktor Frieden şunları söylüyor:
”Sigarayla mücadelede nelerin etkili olduğu çok açık: yüksek vergiler, dumansız çevre, sigaranın zararlarıyla ilgili çarpıcı duyurular, sigara reklamlarının kaldırılması. Bu adımlar büyük fark yaratıyor. Bunları uygulamaya koyan Uruguay’da iki yıl içinde sigara tüketenlerin sayısı yüzde 25 oranında azaldı.”
Uzmanlar daha fazla adım atılması gerektiği görüşünde.
Yeni bir araştırmaya göre, Çin’de önümüzdeki 20 yıl boyunca her yıl üç buçuk milyon kişinin sigara yüzünden öleceği tahmin ediliyor. Bu sayı mevcut istatistiklerin üç katı. Doktor Frieden şöyle konuşuyor:
”Üzücü olan, Çin’de sigara kullanan 100 milyon kişinin çok genç yaşta öleceği gerçeği. Çin sigara tüketimiyle ilgili bu gerçekle yeni yüzleşiyor.”
Çin Sağlık Bakanlığı bu ay halka açık alanlarda sigara içilmesini yasakladı.
Dünya Sağlık Örgütü sigaranın bu yıl tüm dünyada 6 milyon kişinin ölümüne neden olacağını, bunlardan 600 bininin ikinci el sigara dumanının yol açtığı hastalıklardan öleceğini bildiriyor.