Danimarka'nın başkentindeki Irak Büyükelçiliği önünde iki protestocu bugün, İslam’ın kutsal kitabı Kuran'ın bir nüshasını yaktı. Bu son Kuran saldırısıyla, iki ülke arasındaki ilişkiler daha da bozulma riskiyle karşı karşıya.
İki protestocu, kendilerine "Danimarkalı Vatanseverler" adını veren bir grubun üyeleri.
Kopenhag'da bugünkü gösteride, önce Kuran ayaklar altında çiğnendi, ardından yerdeki Irak bayrağının yanında ateşe verildi.
Grup, geçen hafta benzer bir gösteri düzenlemiş ve gösteriyi Facebook'tan canlı yayınlamıştı.
Türk Dışişleri Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamayla eylemi kınadı. Açıklamada, "Kopenhag’da bugün (24 Temmuz) kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’e karşı tekrarlanan aşağılık saldırıları en güçlü şekilde lanetliyoruz. Danimarka makamları, uluslararası sorumlulukları çerçevesinde hareket etmeli ve İslam dinine ve milyarlarca inananına yönelik nefreti körükleyen bu çirkin eylemlerin önlenmesi için gerekli tedbirleri almalıdır" denildi.
Cumartesi günü Bağdat'ta binlerce Iraklı, iktidardaki partilerin ve çoğu İran'a yakın silahlı grupların düzenlediği bir eylemde İsveç ve Danimarka’daki Kuran yakma olayları nedeniyle gösteri yapmıştı.
İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney Cumartesi günü, Kuran'a saygısızlık edenlerin "en ağır ceza" ile karşı karşıya kalmaları gerektiğini söylemişti.
İsveç'te geçen hafta, Kuran'ın yakılmasını içeren protesto gösterisine izin verilmesinin ardından,Irak'taki İsveç Büyükelçiliği’nin önündeki gösteriler büyümüş ve protestocular binaya saldırmıştı.
Bir çok Müslüman ülkede de kalabalıklar sokaklara dökülmüş ve Kuran’a yönelik saldırıları protesto etmişti.
Danimarkalı siyasetçi Rasmus Paludan ve beraberindekiler de Ocak ayında İsveç’in başkenti Stockholm'deki Türk Büyükelçiliği önünde Kuran'ı Kerim yakmışlar, Türkiye geçen hafta Paludan ve diğer dokuz kişi hakkında yakalama emri çıkarmıştı.
Danimarkalı misyon personeli Bağdat'ı terk etti
Öte yandan Irak bugün Danimarka'daki büyükelçiliği önünde Kuran yakılmasını kınadı.
Irak Dışişleri Bakanlığı, AB ülkelerinin yetkililerini "sözde ifade özgürlüğü ve gösteri yapma hakkını hızla yeniden gözden geçirmeye" çağırdı.
Irak Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Bağdat’taki büyükelçilikte görev yağan Danimarkalı personelin de iki gün önce Irak'tan ayrıldığını açıkladı.
Sözcü bunun nedeni veya net zamanı hakkında ayrıntılı bilgi vermedi. Danimarka hükümetinden henüz bir açıklama gelmedi.
Danimarka ve İsveç'in ifade özgürlüğünü koruyan kurallar çerçevesinde Kuran'ın yakılmasına izin vermesinin ardından İran ve Irak'ta gösteriler şiddetlendi.
Bağdat'ta hafta sonu göstericilerin Danimarka Büyükelçiliği'ne girme girişiminin ardından birçok yabancı büyükelçiliğin bulunduğu Yeşil Bölge'ye giden köprüler kapatıldı. Protestocular yoğun güvenlik önlemleri altında toplandı.
Forum