Erişilebilirlik

Brüksel’de kritik toplantı: Türkiye İsveç vetosunu kaldıracak mı?


Türkiye, İsveç ve Finlandiya geçen yıl Madrid'de yapılan NATO zirvesinde üçlü mutabakat muhtırası imzalamıştı- 30 Haziran 2022
Türkiye, İsveç ve Finlandiya geçen yıl Madrid'de yapılan NATO zirvesinde üçlü mutabakat muhtırası imzalamıştı- 30 Haziran 2022

Türkiye’nin, NATO üyeliğine "teröre destek verdiği" gerekçesiyle veto koyduğu İsveç’in, haftaya Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta yapılacak NATO zirvesinde ittifaka katılması için kulisler hızlandı.

ABD Başkanı Joe Biden’ın, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile dün Washington’da yaptığı görüşmenin ardından, Türkiye, İsveç ve Finlandiya Dışişleri Bakanları ile istihbarat şefleri bugün Brüksel’de üst düzey bir toplantı için biraraya geliyor.

Gözler, Nisan ayında Türkiye’nin vetosunu kaldırmasının ardından tam üyeliği onaylanan Finlandiya'dan sonra, İsveç’in NATO’ya girişine yeşil ışık yakılıp yakılmayacağı sorusuna çevrildi.

Genel Sekreter Jens Stoltenberg’in, NATO karargahındaki buluşmanın ardından düzenleyeceği basın toplantısıyla sonucu değerlendireceğini açıklaması, İsveç’in NATO’ya kabul edilmesi yönündeki beklentileri arttırdı.

Bugünkü toplantı, Haziran 2022'de Madrid'de yapılan NATO zirvesinde Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında imzalanan Üçlü Mutabakat Muhtırası çerçevesinde yapılıyor.

Fidan, Kalın ve Kılıç katılıyor

NATO’nun geleceği açısından önemli kararların alınacağı kritik Vilnius zirvesinden bir hafta önce yapılan toplantıda Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, MİT Başkanı İbrahim Kalın ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç temsil ediyor.

"Türkiye'nin vetosunu kaldırması için ilerleme sağlanmış değil"

VOA Türkçe’ye konuyu değerlendiren Türk diplomatlar, "İsveç’in taahhüt ettiği ve Türkiye’nin beklediği adımları henüz atmadığını" belirtiyor ve "An itibarıyla Türkiye tarafından vetonun kaldırılmasını gerektirecek bir ilerleme sağlanmış değil. Şimdilik, zirveden önce İsveç’in üyeliğinin önündeki veto engelinin kalkması için yeni bir gelişme yok. Gelişme olabilmesi için Türkiye’nin önem verdiği ve genel hatlarıyla kamunun bildiği maddelerde ilerleme olması lazım" değerlendirmesinde bulunuyor.

İsveç hükümeti, 1 Haziran’da yeni terörle mücadele yasasını devreye soktu ancak Ankara’nın özellikle "terör örgütüne mensup birtakım isimlerin iadesi konusundaki" beklentileri henüz karşılanmış değil.

Avrupalı bir askeri uzman ise VOA Türkçe’ye, "Son ana kadar pazarlıklar sürecek. Bu konu çözülecekse Vilnius zirvesinde liderlerin buluşmasında çözülür. Ancak şimdilik böyle bir çözüm sinyali almıyoruz. Bugünkü görüşme kritik" diye konuştu.

İsveç’in NATO üyeliğine onay vermeyen bir diğer ülke de Macaristan.

Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto dün yaptığı açıklamada, İsveç'in NATO üyeliğinin onaylanması konusunda Türk muhatabı ile temas halinde olduğunu ve Türkiye'nin tutumunda bir değişiklik olması halinde ülkesinin süreci geciktirmeyeceğini söylemişti.

Szijjarto Budapeşte'de düzenlediği basın toplantısında, "Türkiye'nin tutumunda bir değişiklik olursa, Macaristan'ın NATO üyeliği konusunda hiçbir ülkeyi engellemeyeceği sözünü tutacağız" demişti. Macaristan Parlamentosu'nun yarın yaz tatiline girmesi bekleniyor. Yeni bir ülkenin ittifaka katılması için tüm üyelerin onayı gerekiyor.

XS
SM
MD
LG