Erişilebilirlik

BRICS Bankası Kuruluyor


BRICS Bankası Kuruluyor
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00

Geçen ay Brezilya’da toplanan BRICS liderleri yeni bir kalkınma bankası kurma kararı aldı. Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’dan oluşan BRICS ülkelerinin bu kararı bazı çevrelerde kaygıyla karşılandı. Ancak uzmanlara göre kalkınma için yeni kaynak oluşturulması tüm dünya için yararlı olacak

BRICS ülkeleri, geçen ayki zirvede batı ülkelerinin uluslararası finans alanındaki egemenliğini kırmak amacıyla Dünya Bankası’na alternatif bir kalkınma bankası kurma kararı aldı. Kararı Brezilya Cumhurbaşkanı Dilma Rousseff açıkladı:

“Yeni kalkınma bankamız 100 milyar dolarlık öz sermaye ile kurulacak. BRICS’i oluşturan beş ülke bu amaçla 50 milyar dolarlık sermaye koyacak.”

Uluslararası kalkınma bugüne kadar Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF) gibi kuruluşların liderliğinde yönetiliyor. Bunun değişme ihtimali bazı uzmanları kaygılandırdı.

Geçmişte, Asya Kalkınma Bankası’nın Amerika nezdindeki Büyükelçiliğini yapan Curtis Chin’le Skype üzerinden konuştuk: “Yeni kalkınma bankasının ne getireceği konusunda belirsizlik ve kaygı var. Ama bence bundan korkmamak, gelimeyi memnunlukla karşılamak gerekiyor.”

Carnegie Uluslararası Barış Vakfı uzmanlarından Uri Dadush da aynı görüşte:

“Özellikle altyapı alanında tüm dünyanın yeni finans kaynaklarına ihtiyacı var. Bu alanda rekabet olması da güzel bir gelişme. Yapıcı ve birbirini tamamlayan şekilde olduğu sürece kalkınma alanında da rekabet olmalı.”

Ancak Dadush, bankanın idaresinin belli bir disipline sahip olması gerektiğini de söylüyor:

“Belirli alanlarda çok güçlü teknik bilgiye sahip olmaları gerekiyor. Yoksul ülkelerde işlerin gidişatı konusunda da bilgili olmaları şart. Çünkü bu ülkelerde oldukça zorlu koşullar mevcut. Dünya Bankası ile IMF’nin bu alanda çok güçlü bir altyapısı ve deneyimi var.”

Curtis Chin ise temkinli: “BRICS ülkeleri kalkınmayla ilgili sorunların yeni bir bankayla çözülemeyeceğini bir süre sonra anlayacaklar. Asıl sorun, bürokrasi, yasal çerçeve eksikliği, hükümetlerin ekonomiye müdahalesi, yolsuzluk ve mezhepçilik gibi konuların üstesinden gelebilmek.”

Yeni bankanın ilk dönem başkanı Hindistan olacak. Banka merkezi olarak da Şangay seçildi. Ancak uzmanlar, bankanın çalışır hale gelmesinin uzun zaman alacağını söylüyor.

XS
SM
MD
LG