Erişilebilirlik

Brezilya'nın Sao Paulo eyaletinde 30 kent arazi yangınlarının etkisi altında


23 Ağustos 2024 - Brezilya'da Sao Paulo eyaletinde 30 kent, arazi ve orman yangınlarının etkisi altında
23 Ağustos 2024 - Brezilya'da Sao Paulo eyaletinde 30 kent, arazi ve orman yangınlarının etkisi altında

Brezilya'nın kuzeydoğusundaki Sao Paulo eyaleti, kısa sürede geniş tarım arazilerine ve ormanlara önemli ölçüde zarar veren büyük yangınlarla boğuşuyor.

Perşembe günü bir şeker plantasyonunda başladığı belirtilen yangın, kuru hava koşulları ve kuvvetli rüzgârların etkisiyle Sao Paulo bölgesindeki çok sayıda kente yayıldı.

Sao Paulo eyalet yetkililerinin Cuma akşamı yaptığı açıklamaya göre, tarım alanı ve orman yangınları 30 kenti etkiliyor.

Yangın söndürme çalışmaları sırasında bir sanayi tesisinde iki kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Eyalet hükümeti ayrıca orman yangınlarının rüzgarın etkisiyle hızla yayılarak geniş doğal bitki örtüsü alanlarını yerle bir edebileceği uyarısında bulundu.

Hükümet, şimdilik alevlerin 11 milyonu aşkın sakiniyle Latin Amerika'nın nüfus bakımından en büyük şehri olan Sao Paulo'ya doğrudan ulaştığını bildirmedi.

Ancak yerel medyada, dumanın başkentin bazı bölgelerinde gökyüzünü kapattığı anın görüntüleri yayınlandı.

Dünyanın en büyük şeker kamışı işleyicisi Raizen, Sertaozinho'daki bir fabrikadaki endüstriyel faaliyetlerin, fabrika çevresindeki şeker kamışı tarlalarında çıkan yangınlar nedeniyle Perşembe gününden bu yana durdurulduğunu açıkladı.


Sao Paulo eyalet hükümeti, 15 kadar otoyolu tamamen ya da kısmen kapatan yangınlarla mücadele etmek üzere bir acil durum komitesi oluşturdu.

Brezilya kanalı TV Globo'nun yayınladığı görüntülerde, ekinlerden ve yol kenarlarından yayılan yoğun duman ve alev bulutları nedeniyle görüş mesafesinin düşük olması sonucu yüzlerce aracın yolda kaldığı görülüyor.

Bölgedeki itfaiye birimleri yangınları kontrol altına alma çalışmalarına devam ediyor.

Brezilya'da orman yangınlar genellikle Ağustos ve Eylül aylarında zirve yapıyor.

Hükümet verilerine göre bu yıl orman yangınları dünyanın en büyük sulak alanı olan Pantanal'da, Mayıs ayı sonlarında alışılmadık bir şekilde erken başlarken Amazon yağmur ormanlarındaki yangın sayısı, Temmuz ayı için son yirmi yılın en yüksek seviyesine çıktı.

Forum

STÜDYO VOA

Türkiye İsrail tarafından öldürülen Ayşenur’u BM gündemine getirdi – 12 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG