Erişilebilirlik

BP: 'Kapak Etkili Oluyor, İncelemeler Sürüyor'


BP: 'Kapak Etkili Oluyor, İncelemeler Sürüyor'
BP: 'Kapak Etkili Oluyor, İncelemeler Sürüyor'

BP petrol şirketi Perşembe günü Meksika Körfezi'ndeki kuyunun üzerine yeni bir kapak yerleştirerek Nisan ayından bu yana ilk kez olarak sızıntıyı durdurdu

BP petrol şirketi Meksika Körfezi’ndeki petrol sızıntısının üzerine yerleştirdikleri kapağın etkili olduğunu, basınç ve ısı verilerinin incelenmeye devam edildiğini bildirdi.

Amerikalı yetkililer, sızıntının üzerine yerleştirilen kapağın temelli bir çözüm oluşturup oluşturmadığının henüz belirlenemediğini açıkladılar. Emekli Sahil Güvenlik komutanlarından Oramiral Thad Allen basınç oranlarının artmaya devam ettiğini söyledi, ancak daha fazla bilgiye ihtiyaç duyduklarını kaydetti. Sızıntının tamamen durdurulduğunun veya başka bir kaçak olmadığının anlaşılabilmesi için kuyudaki basıncın belli bir orana ulaşması gerekiyor. BP yetkililerinden Kent Wells Meksika Körfezi’ndeki kuyudan herhangi bir sızıntı olduğuna dair bir bilgiye ulaşmadıklarını söyledi. Denizaltı robotlarının kuyu etrafında petrol veya doğal gaz sızıntısına rastlamadığı da belirtilmişti.

BP petrol şirketi Perşembe günü kuyunun üzerine yeni bir kapak yerleştirerek Nisan ayından bu yana ilk kez olarak sızıntıyı durdurdu.

Başkan Barack Obama Meksika Körfezi’ndeki petrol sızıntısının durdurulmasını “iyi haber” olarak niteledi, ancak soruna kalıcı bir çözüm bulunduğunun kesinlik kazanmadığını da belirtti. Obama nihai çözüme boşaltma kuyularının açılmasıyla ulaşılacağını vurguladı.

Amerikalı yetkililer, kuyunun patlamasından bu yana Meksika Körfezi’ne günde 60 bin varil ham petrolün sızdığını hesaplıyor.

BP yetkilileri, sızıntı durdurulsa da boşaltma kuyularının inşasına devam ettiklerini açıkladı. İnşaat çalışmaları Ağustos ayında tamamlanacak.

Başkan Barack Obama, petrolün temizlenmesi ve sızıntıdan etkilenen işletmelere tazminat ödenmesi gerektiğini, bunun için daha yapılması gereken çok iş olduğunu söyledi.

Meksika Körfezi’ndeki çevre felaketi 20 Nisan günü Deepwater Horizon sondaj tesisinde meydana gelen patlamayla başlamıştı. Patlamada 11 işçi hayatını kaybetti. Amerikan tarihinin en büyük petrol sızıntısı kıyı bölgelerinde balıkçılık, turizm gibi sektörlere zarar verirken doğal hayatı felce uğrattı.

XS
SM
MD
LG