Amerikan hükümetinin borçlanma tavanını arttırmak için belirlenen kritik sürenin sonuna yaklaşılırken, Washington’da bu konuda siyasi uzlaşma sağlama çabaları hararetli bir şekilde devam ediyor.
Demokrat Partili Senatörler, bir süre önce Temsilciler Meclisi’nden onaylanan ve kamu harcamalarını kısıtlayan tasarıyı engelledi. Cumhuriyetçi Parti’nin kontrolündeki Temsilciler Meclisi, bu tasarının yasalaşması durumunda borçlanma tavanını arttırmaya razı olmuştu. Amerikan Kongresi 2 Ağustos tarihine kadar borçlanma sınırını yükseltmek durumunda, aksi takdirde kaynaklar tükenecek. Vaktin hızla daralmasına rağmen Washington’da politikacılar karşılıklı olarak birbirlerini suçlamaya devam ediyor.
Başkan Barack Obama bu tarihe kadar bir anlaşmaya varılmazsa bunun cezasını herkesin çekeceği uyarısında bulundu. Washington yakınlarındaki Maryland Üniversitesi’nde öğrencilerle söyleşi yapan Obama, Amerika’nın yaşadığı ödenekler sorununa en iyi çözümün hem harcamaların kesilmesi, hem de vergi gelirlerinin arttırılması olduğunu savundu.
Temsilciler Meclisi’nin Başkanı John Boehner ise yaşanan siyasi açmazdan Demokrat Partilileri suçladı. Temsilciler Meclisi’nin sorumluluğunu yerine getirdiğini savunan Boehner, Beyaz Saray’la henüz bir anlaşma aşamasına gelmediklerini belirtti.
Öte yandan üst düzey mali yetkililer, Başkan Obama ve Kongre arasında borçlanma tavanı açmazının çözülmemesi durumunda olabilecekleri yakından incelemeye aldı.
Maliye Bakanı Timothy Geithner, Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke ile birlikte Merkez Bankası’nın New York şubesi Başkanı William Dudley’le görüştü. Yetkililer yaptıkları ortak açıklamada, Kongre’nin 2 Ağustos tarihinden itibaren federal hükümetin borçlanma limitini attıracağından emin olduklarının altını çizmekle birlikte, uzlaşma olmazsa bunun ekonomiye ne etkileri olabileceğini görüştüklerini kaydetti.
Gerek Geithner, gerekse Bernanke, Amerikan hükümetinin ödemelerini yapamamasının ulusal ve küresel alanda felaket boyutlarında etkisi olacağını söylemişti.
Merkez Bankası’nın Philadelphia şubesi başkanı, Reuters’a yaptığı açıklamada, Banka ve Maliye Bakanlığı’nın bir B planı hazırladığını, hangi borçların ödenmesine öncelik vereceklerini görüştüklerini bildirdi.