Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumartesi akşamı Boğaziçi Üniversitesi’ne Profesör Mehmet Özkan’ı rektör atadı.
Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada “Sayın Cumhurbaşkanımız, Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğüne, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 130’uncu ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 13’üncü maddeleri uyarınca, Yükseköğretim Kurulu’nun önerdiği adaylar arasından Prof. Dr. Mehmet Özkan’ı atamışlardır” ifadelerine yer verildi.
Prof. Özkan’ın aday olmadığı rektörlük seçimlerinde oyların %86’sını Prof. Barbarosoğlu aldı
Cumhurbaşkanlığı’nın yayınladığı açıklamada YÖK’ün önerdiği adaylardan biri olarak gösterilen Prof. Özkan, 12 Temmuz 2016’da yapılan rektörlük seçimlerinde adaylardan biri değildi.
15 Temmuz Darbe Girişimi’nden üç gün önce 447 öğretim üyesinden 403’ünün katılımıyla yapılan rektörlük seçimlerinde mevcut rektör Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu 348 oy, hükümete yakın olduğu söylenen Eski Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Prof. Dr. Vedat Akgiray ise 40 oy aldı.
Rektörlük seçiminin diğer adaylarından Prof. Dr. Cem Say 7, Prof. Dr. Levent Kurnaz 2 oya ulaşırken Prof. Dr. Esra Battaloğlu ve Prof. Dr. Betül Tanbay’a ise sandıktan sadece birer oy çıktı.
Yeni rektör atamasında 676 Sayılı KHK rol oynadı
Peki rektör adayı olmayan bir akademisyen nasıl Yüksek Öğrenim Kurulu tarafından önerildi? Bunun için 29 Ekim 2016’da yayınlanan 676 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’ye bakmak gerek. O KHK’nın 85. maddesi, 2547 Sayılı Yüksek Öğretim Kanunu’nun rektör atamalarını düzenleyen 13. Maddesini şöyle değiştirdi.
“Devlet üniversitelerinde rektör Yükseköğretim Kurulu tarafından önerilecek, profesör olarak en az üç yıl görev yapmış üç aday arasından Cumhurbaşkanınca atanır. Bir aylık sürede önerilenlerden birisinin atanmaması ve Yükseköğretim Kurulu tarafından, iki hafta içinde yeni adaylar gösterilmemesi halinde Cumhurbaşkanınca doğrudan atama yapılır.”
Bu düzenlemenin ardından Boğaziçi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi önünde toplanan öğretim üyeleri söz konusu değişikliğin iptal edilmesini istedi. Akademisyenler adına konuşan Profesör Ayşe Buğra, “18 Ağustos 2016’da TBMM’ne sunulan ve milletvekillerinin tepkisi üzerine hızla geri çekilen bu düzenleme üniversite yönetimini siyasi iradenin tasarrufuna bırakmaktadır. Demokratik toplumlarda rektörler siyasi irade tarafından belirlenmez. Üniversiteler özerk kurumlardır, o özerklik anayasamız tarafından sınırlıca olsa güvenlik altına bırakmıştır. Son düzenleme bunu yok etmektedir” dedi.
Buğra, seçimlerin öneminin her gün hatırlatıldığı Türkiye’de akademisyenlerin %86’sının oyunu alan bir öğretim üyesinin rektörün hala atanmamış olması kabul edilemez bulduklarının da altını çizmişti.
Rektör atanmayan Prof. Barbarosoğlu, akademik hayatını noktaladı
Buğra’nın sözünü ettiği seçime katılan öğretim üyelerinin %86’sının desteğiyle Boğaziçi tarihinde rekor kırarak ilk sırayı alan Profesör Gülay Barbarosoğlu, Cumhurbaşkanlığı’nın Profesör Özkan’ı rektör atamasıyla akademik hayatını noktalama kararı aldı.
4 yıldır Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğünü yürüten Prof. Barbarosoğlu veda mesajında “kırk yılı aşkın bir süredir öğrenci, öğretim üyesi ve idareci olarak çeşitli düzeylerde katkıda bulunduğum üniversitemize veda ediyor ve akademik hayatımı noktalıyorum. Boğaziçi Üniversitesi’nin tarihi, gelenekleri, ilkeleri ve üstün kadrosu sayesinde gelecekte de varlığını en başarılı şekilde sürdüreceğine eminim” dedi.
Eski rektör, ayrıca Prof. Dr. Mehmet Özkan’a ve yeni yönetime başarılar diledi.
Prof. Mehmet Özkan, eski rektör Barbarosoğlu’na Davutoğlu görüşmesinde eşlik etmişti
Son dönemde Rektör Yardımcısı olarak da görev yapan Prof. Özkan, aynı zamanda Biyomedikal Enstitüsü öğretim üyesiydi.
Kamuoyu Prof. Özkan’ın ismini Boğaziçi Üniversitesi Rektörü olan Prof. Gülay Barbarosoğlu’nun o dönem başbakanlık görevinde bulunan Ahmet Davutoğlu’na ziyaretinde duydu. İki akademisyen, “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisi imzacılarından, Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan için başbakanla görüşerek Mungan ve diğer iki akademisyenin tutuksuz yargılanmalarını istemişti.
Prof. Özkan’ın ablası AKP Eskişehir milletvekili
O günlerde bu görüşmeyi sağlayan kişinin Prof. Özkan’ın ablası ve AKP Eskişehir milletvekili Emine Nur Günay olduğunu öne sürüldü. Profesör Günay da Boğaziçi’ne yabancı bir isim değildi.
Boğaziçi Üniversitesi’nde lisans ve yüksek lisans eğitimini tamamladıktan sonra 1995-2015 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü’nde görev yapan Prof. Günay, Kasım 2014’te Başbakan Davutoğlu’nun ekonomi başdanışmanlığına atanmasının ardından 23 Mayıs 2016’da yapılan AKP Kongresi’nde Merkez Yönetim Kurulu’na seçildi.
7 Kasım 2015 Seçimleri’nde Eskişehir milletvekili olan Prof. Günay aynı zamanda AKP’nin Ekonomi İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevini de yürütüyor.
Boğaziçi Üniversitesi’nde dün akşam öğrenciler Cumhurbaşkanı’nın atama kararını protesto ederek oturma eylemi yaptı. Eylem sırasında “kayyum rektör istemiyoruz” sloganları atıldı.
Mezunlar atamaya tepkili
Boğaziçi İçin Mezunlar Girişimi’nden Necdet Hasgül, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada “Bu kararı Boğaziçi Üniversitesi’nde akademisyenlerin iradesine saygı duymamak olarak değerlendiriyoruz. O seçimde çok büyük çoğunlukla Prof. Barbarosoğlu destek aldı. Atamanın dayandırıldığı KHK, 30 Ekim’de çıktı ama Gülay hanım 12 Temmuz’da birinci seçilmişti. Antidemokratik bir durumla karşı karşıyayız” dedi.
Girişim, 16 Kasım’da Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği’nde bir forum düzenleyerek süreci Boğaziçi mezunlarıyla tartışacak.