Erişilebilirlik

Bocce Dünya Şampiyonasına Mersin Ev Sahipliği Yaptı


Bocce Dünya Şampiyonasına Mersin Ev Sahipliği Yaptı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:00 0:00

Dünya erkek ve kadınlar bocce şampiyonası bu yıl ilk kez Türkiye’de düzenlendi. Şampiyonaya Mersin ev sahipliği yaptı. Türkiye kadınlarda birinci, erkeklerde üçüncü oldu.

Kadınlarda yarı final ve final karşılaşmalarına 12 ülkeden 36 sporcu katıldı. Türk milli takımı Hırvatistan’ı 6-0 yenerek şampiyonluğa ulaştı.

Toroslar Belediyesi’nin ev sahipliği yaptığı şampiyonaya erkeklerde de 21 ülkeden 120 sporcu katıldı. Türkiye üçüncülüğü kazandı.

Okul sporu olduktan sonra yaygınlaştı

Bocce Türkiye için yeni bir spor dalı. Federasyon 2004 yılında kuruldu. 2012’de okul sporlarına dahil edildikten sonra yaygınlaşmaya başladı. Mersin de boccenin en popüler olduğu illerden biri.

Niyazi Kutlay, A Milli Takım Antrenörü. Aynı zamanda Mersin’deki Tevfik Sırrı Gür Anadolu Lisesi’nde Beden Eğitimi Öğretmeni. VOA Türkçe’ye bilgi veren Kutlay, Mersin’de lisanslı 1100 sporcu olduğunu söylüyor: “Bunların 43’ü milli sporcu. Aralarında dünya ikincisi, dünya üçüncüsü, Avrupa üçüncüsü, Balkan şampiyonu olanlar var.”

Kutlay boccenin okul sporları arasında en popüler 4 daldan biri olduğunu söylüyor. Bu da milli sporcu sayısını arttırıyor. Kutlay’a göre milli sporcular eğitim hayatı ve mesleki kariyer konusunda çok avantajlı: “Milli sporcularımız hayatlarını kurtardı. İsteyenler Beden Eğitimi Öğretmenliği Bölümleri'ne girdiler. Millilik bursu aldılar ve ailelerine destek olarak üniversite hayatlarını çok güzel bir şekilde devam ettiriyorlar. En az 10 kez milli olan ya da derece alan sporcularımızın KPSS’ye (Kamu Personel Seçme Sınavı) girmeden direkt atamaları yapılıyor. Yalnız beden eğitimi değil, örneğin tıp okuyan bir milli sporcu da bu atamalardan faydalanabiliyor.”

Toroslar Belediye Spor Türk milli takımına oyuncu veren kulüplerden biri. Dünya şampiyonasında mücadele eden erkek ve kadınlarda toplam 10 sporcudan 2’si Toroslar’dan. Mehmet Can Yakın onlardan biri.

Dünya üçüncüsü

Yakın 21 yaşında. Bocceye lise 1’deyken Niyazi Kutlay’ın yönlendirmesiyle başlamış. Mersin’deki dünya şampiyonasında üçüncü oldu.

Yakın bocceyi nasıl seçtiğini anlatıyor: “Bu spora 2012’de Tevfik Sırrı Gür Anadolu Lisesi’nde başladım. Liseye başladığımda futbol oynuyordum. Niyazi Hocam ‘Böyle bir spor var, ilgilenir misin?’ dedi. Daha gelişim sürecindeydim. Masa tenisi de oynuyordum. Daha hangi spor branşına uygun olduğumubulamamıştım. El-göz koordinasyonumun iyi olduğunu düşünüyordum. Zaten kondisyon olarak da iyi olduğumu düşünüyordum. Başka bir disiplinle başladım, 2013’teki (Mersin’de yapılan) Akdeniz Olimpiyatları’nda gördüğüm volo disiplinine yöneldim. En çok o içerideki heyacanı seviyorum. İçerideyken (sahadayken) o 5 dakika (volo disiplinindeki basamak oyunu 5 dakika sürüyor) hem kendinle konuşuyorsun, hem topu vurmaya devam ediyorsun. Çünkü 5 dakikayı 6 saniyelik periyodlarla koşuyorsun. 6 saniyede bir top atman gerekiyor. Bir topluktan diğer topluğa 16 adımda gitmen gerekiyor ve bunların hepsini tek bir bütün halinde yapman gerekiyor. Çok zevk alıyorum. Özellikle o topun havada süzülüp beyaz topu vurması ayrı bir haz veriyor.”

Yakın, Uludağ Üniversitesi’nde Beden Eğitimi Öğretmenliği okuyor. Bu sporun herkes tarafından yapılabileceğini söylüyor: “Mersin’de artık dünya çapında bir tesisimiz var. Hem ucuz bir spor, hem kolay yapılabiliyor hem de çok disiplini var. Kendine uygun bir dalı bulabilirsin mutlaka. Ben başladığımda çok az tanınıyordu, ben başladığımda 1 tanınıyorsa şu an 100 tanınıyor.”

Bocce nedir?

Bocce giderek yaygınlaşsa da Türkiye’de hala çok bilinmiyor. Oyun demir bilyelerle oynanıyor. Temel prensip demir bilyeleri elle atarak daha küçük bir miskete olabildiğince yaklaştırmak. Rakibin bilyeleri daha yakınsa o bilyeleri vurarak rakibi uzaklaştırmaya çalışmak. El-göz koordinasyonu kadar strateji de gerektiriyor.

Türkiye’de “Bocce” kelimesi “Raffa", “Volo", “Petank” ve “Çim Topu” disiplinlerinin tamamını tanımlamak için kullanılıyor. Farklı ülkelerde farklı terminolojiler var.

Niyazi Kutlay Türkiye’nin dünyada özellikle volo disiplininde iddialı olduğunu söylüyor: “Volo boccenin en zor ve en heyecanlı disiplinlerinden biri. Dünyada Türkiye’nin yeri her zaman ilk 5. Geçen sene Çin’de yapılan dünya şampiyonasında dünya klasmanında 1. sıradaydık. Fransa, İtalya, Hırvatistan, Slovenya gibi devleri geçtik.”

Mersin’se boccede Türkiye’nin iddialı şehirlerinden biri. Kutlay’a göre Mersin’deki tesis uluslararası standartlara sahip: “Tribün kapasitesi, hakem odaları, soyunma odaları, masaj odaları, doping odaları, bayrak kombinasyonu gibi kriterler bu tesiste tam anlamıyla var. Uluslararası alana hitap ettiği için bu tesisler kullanılıyor.”

XS
SM
MD
LG