Erişilebilirlik

BM'den Gazze Şeridi'nin kuzeyiyle ilgili kıtlık uyarısı


Dünya Gıda Programı, kıtlığın önlenmesine yardımcı olmak için besin takviyelerine ve hazır yemeklere de ihtiyaç olduğunu kaydetti.
Dünya Gıda Programı, kıtlığın önlenmesine yardımcı olmak için besin takviyelerine ve hazır yemeklere de ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Birleşmiş Milletler'e bağlı yardım kuruluşu Dünya Gıda Programı (WFP) Genel Müdür Yardımcısı Carl Skau dün yaptığı açıklamada, kuşatma altındaki bölgeye ulaşan yardım hacminde bir miktar iyileşme kaydedilmesine rağmen, Gazze'nin kuzeyinin hâlâ kıtlık riskiyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu.

“Kıtlığa doğru gidiyoruz. Kıtlığı önlemek için gereken yaklaşım değişikliğini henüz göremedik" diyen Carl Skau ,Birleşmiş Milletler’de gazetecilere yaptığı açıklamada “Daha fazla hacme, daha fazla öngörülebilirliğe ve kuzeye daha çeşitli yardım ulaştırmak için sürekli bir çabaya ihtiyacımız var” dedi.

Skau, kıtlığın önlenmesine yardımcı olmak için besin takviyelerine ve hazır yemeklere de ihtiyaç olduğunu da ekledi.

Carl Skau, geçtiğimiz üç hafta içinde WFP'nin, İsrail ile Hamas savaşının başladığı Ekim’den bu yana yardım dağıtımının büyük ölçüde kesildiği kuzeye yardım konvoyları sokma konusunda bazı ilerlemeler kaydettiğini söyledi. BM yetkilisi, her iki ya da üç günde bir 7 ila 12 WFP gıda kamyonunun kuzey Gazze'ye geçtiğini, ancak bunun yeterli olmaktan uzak olduğunu söyledi.

Skau “Bu gerçekten de okyanusta bir damla; günde en az 30 kamyona ulaşmamız ve bunu her gün yapmamız gerekiyor” dedi.

Geçtiğimiz günlerde İsrailli yetkililer Gazze Şeridi'nin kuzey ucundaki Erez Sınır Kapısı'nı açtı ve buğday taşıyan yardım gemilerinin İsrail'in Aşdod Limanı'na yanaşmasına izin vereceklerini söyledi.

Skau, "Aşdod'u sadece buğday için değil, diğer mallar için de kullanmak istiyoruz" dedi.

Carl Skau, dördü kuzey Gazze'de olmak üzere 16 fırının yeniden faaliyete geçmesi ve bu sayede Gazze sakinlerine günde 60 bin torba ekmek dağıtmasının geçtiğimiz ayın kaydedilen en önemli gelişmelerden biri olduğunu söyledi.

Savaştan önce WFP, Gazze'deki 23 fırınla birlikte çalışarak günde 200 bin kişiye taze ekmek sağlıyordu, ancak fırınlar yakıt yetersizliği ve savaş hasarı nedeniyle kapandı.

Daha önce kuzeyde Filistinliler’in yardım kamyonlarına çaresizce hücum ettiği vakalar yaşanmasına rağmen, fırınlardaki durumun sakin olduğunu ve insanların gözle görülür şekilde heyecanlı olduğunu söyleyen Skau, “İnsanlar sıraya girdi ve altı aydan uzun bir süre sonra ilk ekmek torbalarını alıp gittiklerinde yüzlerinde benzersiz bir sevinç vardı” dedi.

Yardım çalışanları anıldı

Bu arada, Washington'da yüzlerce akraba, arkadaş, diplomat ve yetkili, 1 Nisan'da İsrail hava saldırılarında öldürülen sivil toplum kuruluşu World Central Kitchen’ın yedi yardım çalışanını anmak üzere Ulusal Katedral'de biraraya geldi.

World Central Kitchen’ın kurucusu Şef Jose Andres, aç insanlar yemek yiyebilsin diye Gazze'de olduklarını söyledi.

Andres, “Tanımadıkları insanları doyurmak için her şeyi riske attılar. Onlar insanlığın en iyileriydi. Ortaya koydukları örnek, bize daha iyisini yapmak, daha iyi olmak için ilham vermeli” dedi.

Andres kasıtlı olarak hedef alındıklarını söyledi ve soruşturma açılması çağrısında bulundu. İsrail ise yardım gönüllülerinin yanlışlıkla savaşçı olarak tanımlandıklarını savunuyor.

Soruşturma çağrısı

Beyaz Saray dün yaptığı açıklamada Gazze'deki toplu mezarlarla ilgili haberlerin araştırılmasını istediğini belirtti.

Her ikisi de İsrail'in Hamas'a yönelik kapsamlı baskınlar yaptığı, Gazze Şehri'ndeki Şifa Hastanesi ve Han Yunus'taki Nasır Hastanesi arazisinde bulunan mezarlardan yüzlerce ceset ve vücut parçaları çıkarıldı.

Refah ve çatışmalar

İsrail ordusu dün yaptığı açıklamada kuvvetlerinin geçtiğimiz gün Gazze'de 30'dan fazla hedefe hava saldırısı düzenlediğini belirtti.

İsrail Savunma Kuvvetleri bu hedefler arasında, Hamas'a ait bir deponun ve Gazze'nin merkezinde militanların İsrail güçlerine roket attığı bölgelerin de bulunduğunu belirtti.

Gazze'deki hastane yetkilileri, bir İsrail saldırısında güneydeki Refah kentinde en az beş kişinin öldüğünü söyledi.

Şehir, hükümetin şehirdeki son Hamas taburlarını ortadan kaldırmak için gerekli olduğunu söylediği IDF işgaline endişeyle hazırlanıyor.

Birleşmiş Milletler Refah’ta 1,5 milyon Filistinli’nin barındığını tahmin ediyor ve bir saldırının felaket olacağı uyarısında bulunuyor. İsrail sivilleri tahliye etmeyi planladığını söyledi ancak bunun nasıl güvenli bir şekilde yapılacağına dair ayrıntıları kamuoyuyla paylaşmadı.

Refah'taki koşullar her geçen gün daha da kötüleşiyor. Birleşmiş Milletler, çöplerin biriktiğini, sokaklarda ham kanalizasyon ve insan atıklarının aktığını, temiz suya erişimin sınırlı olduğunu ve ishal ve hepatit A oranlarının endişe verici hale geldiğini söylüyor.

ABD, İngiltere, İsrail ve diğer bazı ülkeler Hamas'ı terörist bir grup olarak tanımlıyor.

Siviller ve savaşçılar arasında ayrım yapmayan Gazze'deki sağlık yetkililerine göre İsrail'in askerleri 34 bin 300'den fazla Filistinli’yi öldürdü ve 77 bin 200'den fazlasını yaraladı, ancak ölenlerin üçte ikisini kadın ve çocukların oluşturduğunu söylüyor.

İsrailli yetkililer ise Hamas’ın 7 Ekim’de kaçırdığı rehinelerden halen 100 kadarını elinde tuttuğunu ve 30'dan fazla kişinin cesedini de alıkoyduğunu söylüyor.

Forum

XS
SM
MD
LG