Erişilebilirlik

BM Komutanlığı: “Kuzey Kore ile sınırı geçen ABD askeri hakkında görüşüyoruz”


Amerikalı asker Travis King'in dedesi Carl Gates ve King'in üniformalı fotoğrafı
Amerikalı asker Travis King'in dedesi Carl Gates ve King'in üniformalı fotoğrafı

Birleşmiş Milletler (BM) Komutanlığı bugün, geçen hafta Güney Kore sınırından Kuzey Kore’ye kaçan Amerikalı asker hakkında Pyongyang ile görüşmelere başladığını açıkladı.

BM Komutanlığı’ndan General Andrew Harrison, Pyongyang ile görüşmelerin, 1950-1953 Kore Savaşı’nı sonlandıran ateşkes anlaşmasında belirlenen iletişim hattı üzerinden gerçekleştiğini söyledi.

1950-1953 Kore Savaşı sırasında savaşan ABD ve Kuzey Kore, bu çatışma bir barış anlaşmasıyla değil ateşkesle sonuçlandığı için teknik olarak hala savaş halinde ve diplomatik bağları yok.

ABD Kuzey Kore'ye, Panmunjom'daki BM Komutanlığı'nda bulunan ve "pembe telefon" olarak bilinen bir telefon hattı üzerinden ulaşabiliyor. Telefon hattı, ofisleri arasında sadece 40 metre mesafe olan her iki tarafın irtibat görevlilerini birbirine bağlıyor.

Harrison, Er Travis King’in durumunun BM Komutanlığı’nın en önemli gündem maddesi olduğunu söyledi. Öte yandan Harrison, görüşmelerin hassasiyetini gerekçe göstererek konu hakkında daha fazla ayrıntı vermedi.

Güney Kore’de saldırı suçundan aldığı hapis cezasını tamamladıktan sonra King’in Teksas eyaletinin Fort Bliss şehrine dönmesi gerekiyordu.

Kuzey Kore, geçen hafta Salı günü sınırı geçerek ülkeye giren King hakkında henüz bir açıklama yapmadı.


King’in sağlığı için endişelenen ABD yetkililer, Kuzey Kore'nin bilgi taleplerini görmezden geldiğini söylüyor.

Uzmanlar, Kuzey Kore’nin baskı gücünü en üst seviyeye çıkarmak ve ABD’nin King’in serbest bırakılması çabalarına aciliyet oluşturmak için, haftalarca, hatta aylarca, konu hakkında anlamlı bilgi paylaşmayabileceğini söylüyor.

Bazı uzmanlar ise, Pyongyang’in Washington'dan, King’in serbest bırakılmasını ABD'nin Güney Kore ile askeri faaliyetlerini kesmesi şartına bağlamak gibi tavizler almaya çalışabileceğini söylüyor.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’den Batı Şeria’da vurulan Ayşenur Ezgi Eygi için taziye açıklaması – 6 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG