Erişilebilirlik

BM Genel Kurulu Gazze’de acil ateşkes çağrısı ve İsrail’in yasakladığı UNRWA’ya destek tasarılarını kabul etti


BM Genel Kurulu'nda Ortadoğu'yla ilgili iki önemli tasarı oylandı.
BM Genel Kurulu'nda Ortadoğu'yla ilgili iki önemli tasarı oylandı.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 10’uncu acil özel oturumuna sunulan iki ayrı kritik karar tasarısını görüşerek oyladı.

İsrail’in yasakladığı Filistinliler'e yardım kuruluşu UNRWA’nın yardım faaliyetlerini sürdürmesini destekleyen ve Gazze’de koşulsuz olarak derhal ateşkes ilan edilerek rehinelerin ön şartsız serbest bırakılmasını talep eden iki ayrı tasarı oy farkıyla kabul edildi.

Üye ülkelerin temsilcilerinin yaptığı konuşmaların ardından yapılan ilk oylamada, İsrail tarafından 28 Ekim 2024 tarihinde kabul edilen kararla UNRWA’nın faaliyetlerini durdurma kararını kınayan ve yardım kuruluşuna tam destek veren karar tasarısı oylandı. Oylamada 159 evet, 9 hayır ve 11 çekimser oy kullanıldı.

"İsrail uluslararası yükümlülüklerine uymalı"

Tasarıda, "İsrail’in BM'nin Filistinli mültecilere yönelik yardım kuruluşu UNRWA'nın Gazze ve Batı Şeria da dahil İsrail ve İşgal Altındaki Filistin Topraklarında faaliyet göstermesini yasaklayan yasayı esefle kınıyoruz. İsrail Hükümeti'ni uluslararası yükümlülüklerine uymaya, yardım kuruluşunun ayrıcalıklarına ve dokunulmazlıklarına saygı göstermeye ve sivil nüfusa şiddetle ihtiyaç duyulan temel hizmetlerin sağlanması da dahil Gazze Şeridi'nin tamamına her türlü insani yardımın tam, hızlı, güvenli ve engelsiz bir şekilde yapılmasına izin verme ve kolaylaştırma sorumluluğunu yerine getirmeye davet ediyoruz" ifadesi yer aldı.

UNRWA ile ilgili kabul edilen kararda, BM’ye bağlı yardım kuruluşunun "Ürdün, Lübnan, Suriye ve İşgal Altındaki Filistin Toprakları olmak üzere tüm faaliyet alanlarındaki yetkisine" tam destek veriliyor. Filistinli mülteciler sorununun ilgili kararlar doğrultusunda adil bir şekilde çözüme kavuşturulmasına kadar kuruluşun çalışmalarının devam etmesinin gerekliliğine vurgu yapılan kararda, kuruluşun acil yardım da dahil engelsiz bir şekilde faaliyet göstermesinin ve hizmet sunmasının Filistinli mültecilerin refahı, korunması, insani gelişim ve bölgenin istikrarı açısından önem taşıdığının altı çizildi.

Kabul edilen tasarıda, UNRWA’nın faaliyetlerini ve yetkilerini ortadan kaldırmaya veya azaltmaya yönelik her türlü girişime karşı şiddetle uyarıda bulunuldu; yardım çalışmalarının kesintiye uğraması veya askıya alınmasının, kuruluşun hizmetlerine bağımlı durumda olan milyonlarca Filistinli mülteci için ciddi insani sonuçlar doğuracağı ve ayrıca bölge için de etkilerinin olacağı vurgulandı.

Gazze’de derhal ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılmasını talep eden tasarı da kabul edildi

BM Genel Kurulu’nda yapılan ikinci oylamada, "Gazze'de derhal, koşulsuz ve kalıcı bir ateşkesin yanısıra tüm rehinelerin derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılmasını talep eden karar tasarısı da büyük bir oy farkıyla kabul edildi. Üye ülkeler tasarı lehine 158 evet, 9 hayır ve 11 çekimser oy kullandı.

Karar tasarılarının bağlayıcılığı yok

BM Genel Kurulu tarafından kabul edilen iki ayrı tasarısının da bağlayıcılığı bulunmuyor. Kabul edilen tasarılar "tavsiye" niteliğinde kabul ediliyor.

BM Genel Kurulu, Güvenlik Konseyi’nin aldığı kararları olağanüstü acil oturumlarda diğer üyelerin çağrısı sonucunda değerlendirerek üye ülkelerin oylarına sunabiliyor.

BM'ye üye devletler, ateşkes çağrısı da dahil bazı önlemler için uygun tavsiyelerde bulunabiliyor ve barışın ihlali veya saldırı eylemi durumunda, son çare olarak, BM Genel Kurulu Başkanı'ndan oturum düzenlemesini talep edebiliyor.

Acil özel oturumlarda, tasarıyı destekleyen ve karşı çıkan ülkelerin görüşleri dinlendikten sonra oylama yapılıyor. BM Genel Kurulu’nun sunulan bir karar tasarıyla ilgili almış olduğu karar bağlayıcı olmasa da, oylanan konu hakkında tüm üye ülkelerin görüşünü aktarması nedeniyle önem taşıyor.

Forum

XS
SM
MD
LG