Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Dairesi Başkanı Navi Pillay, İran’da giderek artan idam cezalarından ciddi kaygı duyduğunu söyledi.
Pillay, Tahran hükümetinden infazları dondurmasını ve ölüm cezasını kaldıracak adımlar atmasını istedi.
Daire Sözcüsü Rupert Colville, resmi rakamlara göre yılbaşından buyana İran’da 66 kişinin idam edildiğini ve gerçek rakamın muhtemelen daha yüksek olduğu söyledi.
2010’da, 12 ay içinde toplam 250 - 300 arasında kişinin idam edildiğine, son bir ay içinde ise 66 kişinin asıldığına dikkati çeken sözcü, öldürülen kişilerin suçlarının kesin olarak bilinmediğini de belirtti.
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Dairesi Sözcüsü, 2009 yılındaki gösterilerde tutuklanan 3 kişinin, geçen ay 7 uyuşturucu kaçakçısıyla birlikte asıldığını söyledi.
Çok sayıda idamlık mahkûm arasında siyasi tutuklular ve çocukların da bulunduğunu belirten Rupert Colville, cezaların meydanlarda infaz edilmesinin insanlık dışı olduğunu ve asılanların yakınlarına çok zarar verdiğini vurguladı.
Uluslararası insan hakları kuruluşları, bir süre önce, Tahran hükümetini “idam histerisine” girmekle suçlamış ve bazı infazlar gizli tutulduğu için sayının çok daha yüksek olabileceğini duyurmuştu.
İran, nüfusuna oranla, dünyada en fazla ölüm cezası veren ve infaz eden devlet. İran’ı, Suudi Arabistan, Çin, Libya, Irak ve Amerika izliyor.