Erişilebilirlik

BM: “Çin, üretken yapay zeka patent başvurularında dünyada birinci; ABD uzak ara ikinci”


BM’ye bağlı Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü, Çin'in üretken yapay zeka alanında tüm ülkelerden daha fazla patent talebinde bulunduğunu bildirdi.
BM’ye bağlı Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü, Çin'in üretken yapay zeka alanında tüm ülkelerden daha fazla patent talebinde bulunduğunu bildirdi.

Birleşmiş Milletler’a bağlı Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO), Çin'in üretken yapay zeka alanında tüm ülkelerden daha fazla patent talebinde bulunduğunu bildirdi. WIPO’ya göre ABD, üretken yapay zeka patent başvurularında Çin’in ardından uzak ara ikinci durumda.

WIPO, verimliliği arttırma ve bilimsel keşifleri hızlandırma potansiyeli sunan ancak aynı zamanda iş ve işçilerle ilgili endişeleri de arttıran yapay zeka teknolojisinin, 2014-2023 arasında yaklaşık 54 bin icatla bağlantılı olduğunu bildirdi.

WIPO, bu buluşların dörtte birinden fazlasının geçen yıl ortaya çıktığını bildirdi. Bu durum, kamoyunun ilgisini 2022'nin sonlarında çeken yapay zeka teknolojisinin o zamandan bu yana hızla büyümesine işaret ediyor.

WIPO’nun türünün ilk örneği olan yeni raporu, yapay zekadaki eğilimlerin olası bir göstergesi olarak patent başvurularını izlemeyi amaçlıyor. Yalnızca üretken yapay zekaya odaklanan çalışma, yüz tanıma veya otonom sürüş gibi teknolojileri içeren daha geniş kapsamlı yapay zeka teknolojilerini kapsamıyor.

WIPO Direktörü Daren Tang, gazetecilere verdiği demeçte, "WIPO, hızla gelişen bu teknolojinin nerede geliştirildiğini ve nereye doğru gittiğini herkesin daha iyi anlamasını sağlamayı umuyor" dedi.

2014'te başlayan on yıl boyunca Çin’den 38 binden 200'den fazla üretken yapay zeka buluşu geldi. Bu rakam, yaklaşık 6 bin 300 buluşa sahip olan ABD'den altı kat daha fazla. Bu ülkeleri 4 bin 155 buluş ile Güney Kore, 3 bin 400'den fazla buluş ile Japonya ve 1350 buluş ile Hindistan izledi.

Üretken yapay zeka; OpenAI'dan ChatGPT, Google Gemini ve Çin menşeili Baidu'dan Ernie gibi araçları kullanarak metin, resim, müzik, bilgisayar kodu ve diğer içerikleri oluşturmaya yardımcı oluyor. Bu teknoloji yaşam bilimleri, imalat, ulaşım, güvenlik ve telekomünikasyon gibi pek çok sektörde kullanılıyor.

Bu teknolojiye karşı olanlar, yapay zekanın bazı iş kollarında çalışanların yerini almasından veya insanların ürettiği içerikleri adil veya yeterli telif hakkı ödemeden kullanmasından korkuyor.

Diğer patent başvurularında olduğu gibi WIPO yetkilileri, üretken yapay zeka patentlerinin yüksek miktarının, bunların kaliteli olduğu anlamına gelmediğini söylüyor. Hangi patentlerin piyasa değerine sahip olacağını ya da toplum için dönüştürücü olacağını teknolojinin bu kadar erken aşamalarında tahmin etmek zor.

WIPO Direktörü Daren Tang, "Verilerin ve gelişmelerin zaman içinde nasıl ortaya çıkacağını görelim" dedi.

ABD ve Çin genellikle yapay zekanın geliştirilmesinde rakip olarak görülüyor. Ancak bazı ölçütlere göre Amerikan teknoloji şirketleri, dünyanın en ileri yapay zeka sistemlerini üretmede başı çekiyor.

Stanford Üniversitesi İnsan Merkezli Yapay Zeka Enstitüsü'nden Nestor Maslej, patent onay oranlarının bir ülkenin yasalarına bağlı olarak değişebileceğini belirterek, "Patentlere bakmak, işin sadece bir kısmı" dedi.

Stanford Üniversitesi’nin yıllık Yapay Zeka Endeksi'nin editörlüğünü yapan Maslej, "Yapay zeka alanındaki canlılığa baktığınızda, çok önemli bir soru, en iyi modelleri kimin yayınladığı, bu modellerin nereden geldiği. En azından bu ölçütle ABD'nin gerçekten çok önde olduğu görülüyor" dedi.

Bu yılki Yapay Zeka Endeksi'ne göre, 2023 yılında ABD merkezli kurumlardan 61 dikkate değer makine öğrenimi modeli ortaya çıktı. Bunlar, Avrupa Birliği'nin 21, Çin'in ise 15 modelini geride bıraktı. AB’de Fransa, 8 model ile en fazla sayıda makine öğrenimi modeli geliştiren ülke oldu.

Başka bir ölçüye göre ABD, aynı zamanda OpenAI'ın GPT-4, Anthropic'in Claude 3, Gemini ve Meta'nın Llama gibi çok yönlü ve devasa veri kümeleri üzerinde eğitilen en yüksek sayıda yapay zeka temel modeline sahip.

ABD ayrıca özel yapay zeka yatırımlarında ve yeni kurulan yapay zeka girişimlerinin sayısında Çin'in önünde yer alırken Çin de endüstriyel robot teknolojisinde başı çekiyor.

Forum

XS
SM
MD
LG