Erişilebilirlik

BM, 7 Ekim saldırısında yer almış olabileceği gerekçesiyle 9 çalışanının işine son veriyor 


Birleşmiş Milletler, İsrail'in 12 UNRWA çalışanının Gazze savaşını tetikleyen Hamas liderliğindeki 7 Ekim saldırılarına katıldığını iddia etmesinin ardından soruşturma başlatmıştı.
Birleşmiş Milletler, İsrail'in 12 UNRWA çalışanının Gazze savaşını tetikleyen Hamas liderliğindeki 7 Ekim saldırılarına katıldığını iddia etmesinin ardından soruşturma başlatmıştı.

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Dairesi’nin (UNRWA) dokuz çalışanının 7 Ekim 2023'te Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırısına karışmış olabileceği ve işten çıkarılacakları açıklandı.

Birleşmiş Milletler (BM) Sözcü Yardımcısı Ferhan Hak Pazartesi günü yaptığı açıklamada, "Dokuz kişiye yönelik kanıtlar, 7 Ekim saldırılarına karışmış olabilecekleri sonucuna varmak için yeterliydi" dedi.

Hak, UNRWA'nın 19 çalışanının saldırılara karıştığı iddiasıyla ilgili soruşturmasını tamamladığını söylediği BM İç Gözetim Hizmetleri Dairesi'nin (OIOS) bulgularına atıfta bulundu.

Sözcü Yardımcısı, "OIOS, saldırılara karıştığı iddia edilen 19 UNRWA personelinin her biri ile ilgili bulgulara ulaştı" dedi.

Ferhan Hak, "Bir vakada, OIOS tarafından personelin olaya karıştığı iddialarını destekleyecek hiçbir kanıt elde edilemedi, diğer dokuz vakada ise OIOS tarafından elde edilen kanıtlar personelin olaya karıştığını desteklemek için yetersizdi" dedi.

Hak, soruşturmada olaya karışmış olabileceği sonucuna varılan dokuz kişinin tamamının erkek olduğunu söyledi.

Ne yapmış olabileceklerine dair ayrıntı vermeyen Hak, "Bizim için saldırılara herhangi bir katılım, Filistin halkı adına yapmamız gereken işlere karşı çok büyük bir ihanettir" dedi.

BM, İsrail’in suçlaması üzerine soruşturma başlatmıştı

Birleşmiş Milletler soruşturmayı, İsrail'in 12 UNRWA çalışanının Gazze savaşını tetikleyen Hamas liderliğindeki 7 Ekim saldırılarına katıldığını iddia etmesinin ardından başlatmıştı.

İsrail Mart ayında suçlamalarını arttırarak 450'den fazla UNRWA çalışanının Gazze'deki terörist gruplarda askeri ajan olarak görev yaptığını iddia etmişti. UNRWA, 13 bini Gazze'de olmak üzere faaliyet alanı genelinde 32 bin kişiyi istihdam ediyor.

UNRWA Mart ayında yaptığı açıklamada, İsrail tarafından gözaltına alındıktan sonra Gazze'de serbest bırakılan bazı çalışanların, BM dairesinin Hamas'la bağlantılı olduğu ve 7 Ekim saldırılarına katıldıkları yönünde yalan beyanda bulunmaları için İsrailli yetkililer tarafından baskı gördüklerini bildirmişti.

İsrail’in Gazze’deki savaşı, bölgeyi kontrol eden Hamas’ın silahlı kanadının 7 Ekim’de İsrail’in güneyindeki yerleşimlere sızarak burada çoğu sivil 1200 kişiyi öldürmesiyle başladı. Hamas bu saldırıda 253 İsrailli’yi de rehin alarak Gazze’ye götürdü. İsrail, saldırının ardından Hamas’ı bitirme sözü vererek Gazze’ye hava ve kara harekatı başlattı, ablukasını sıkılaştırdı.

Gazze nüfusunun büyük kısmı yerlerinden oldu. Bölgenin sağlık yetkilileri 39 binden fazla kişinin İsrail’in harekatında hayatını kaybettiğini belirtiyor.

Forum

STÜDYO VOA

Blinken barış görüşmeleri için Kahire’ye gidiyor – 17 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG