Erişilebilirlik

Biden’ın kararı sonrası Demokrat Parti'de Harris hareketliliği: "24 saatte 81 milyon dolar bağış toplandı"


Demokratlar'ın önde gelen bağış toplama platformlarından ActBlue, Pazar günü Harris'in kampanyası için, sadece küçük çaplı bağışlarla 46,7 milyon dolar topladığını duyurdu. Toplam bağış miktarı daha sonra, ilk 24 saatte 81 milyon dolara yükseldi
Demokratlar'ın önde gelen bağış toplama platformlarından ActBlue, Pazar günü Harris'in kampanyası için, sadece küçük çaplı bağışlarla 46,7 milyon dolar topladığını duyurdu. Toplam bağış miktarı daha sonra, ilk 24 saatte 81 milyon dolara yükseldi

Demokrat Parti Kongre Üyeleri, valiler ve bağışçıların Kasım seçimlerinde partinin başkan adayı olması için Harris'e desteklerini ifade etmeleriyle birlikte ivme, ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris'ten yana görünüyor.

Başkan Biden, Pazar günü yaptığı sürpriz açıklamada Harris'i, Cumhuriyetçi Parti'nin adayı, eski Başkan Donald Trump'ın karşısına çıkması için desteklediğini açıklamıştı.

59 yaşındaki Harris, kısa süre içinde adaylık arayışına gireceğini açıkladı.

ABD'nin en kalabalık eyaleti California'da senatörlük yapan Harris, Biden'a ve diğer ön seçim adaylarına meydan okumasının başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından Biden tarafından 2020'de başkan yardımcısı olarak seçilmişti.

Anketler ne diyor?

Ulusal anketlerde Harris'i kabul edenlerin oranı büyük ölçüde başkanınkini yansıtıyor. Ancak muhtemel seçmenlerle yapılan bazı anketler, Harris'in Trump karşısında, Biden'dan biraz daha iyi performans gösterdiğini ve birkaçında da Trump'ın önünde olduğunu gösteriyor.

Harris yaptığı açıklamada Biden'ın Trump'a karşı yarıştan çekilerek "Hizmet hayatı boyunca yaptığı şeyi yaptığını: Amerikan halkını ve ülkemizi her şeyin üstünde tuttuğunu" söyledi.

Harris, “Donald Trump'ı yenmek üzere Demokrat Parti'yi birleştirmek ve ulusumuzu biraraya getirmek için elimden gelen her şeyi yapacağım. Seçime kadar 107 günümüz var. Birlikte mücadele edeceğiz. Ve birlikte kazanacağız” dedi.

"Sadece küçük çaplı bağışlarla ilk saatlerde 46,7 milyon dolar toplandı"

Demokratlar'ın önde gelen bağış toplama platformlarından ActBlue, dün geç saatlerde yaptığı açıklamada Pazar günü Harris'in kampanyası için, sadece küçük çaplı bağışlarla 46,7 milyon dolar topladığını duyurdu. Bu durum, Biden'ın Haziran sonunda Trump karşısındaki münazaradaki performansının ardından, özellikle üst düzey bağışçılar arasında haftalarca azalan desteğe tezat oluşturdu.

Reuters haber ajansına göre, ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in kampanyası ise Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Demokratlar'ın başkan adaylığına talip olduğunu duyurduktan sonraki ilk 24 saat içinde 81 milyon dolar topladığını söyledi. Açıklamada bu miktarın “kampanya, Demokratik Ulusal Komite ve ortak bağış toplama komiteleri genelinde toplanan parayı yansıttığı” belirtildi.

Eyaletler Demokratik Komisyonları Birliği yaptığı açıklamada, eyalet parti liderlerinin ezici çoğunluğunun Harris'i partinin adayı olarak desteklediğini ve bazılarının prosedürel nedenlerle çekimser kaldığını söyledi.

Ulaştırma Bakanı Buttigieg'den Harris'e destek

Dün Harris'e destek verenler arasında Biden’ın kabinesinden en az bir üye de vardı: Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg, Harris'in seçilmesine yardımcı olmak için elinden geleni yapacağını söyledi.

Biden’ın çekilme kararı sonrası Demokrat Parti’de kimler olası başkan adayı olarak öne çıkıyor?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:55 0:00

Harris, Biden’ın yerine parti tarafından kabul edilirse, Amerika Birleşik Devletleri'nin 248 yıllık tarihinde iki büyük partinin gösterdiği ilk siyah kadın ve Güney Asyalı başkan adayı olacak.

Biden, ulusal anketlerdeki düşüşü ve televizyonda Trump’a karşı tartışma performansının yarattığı endişelerin ardından Demokrat Parti içinde, "meşaleyi devretmesi" yönünde yükselen bir koronun baskısıyla karşılaşmış ve adaylıktan çekildiğini dün açıklamıştı. Televizyondaki münazara sırasında 81 yaşındaki Başkan sık sık düşünce akışını kaybettiği görüntüsü vermişti. 78 yaşındaki Trump'a karşı davasını güçlü bir şekilde savunamadı ya da Beyaz Saray'daki kendi görev süresini savunamadı.

Biden'ın kararı sonrası neler yaşandı?

Biden, "Yüce Tanrı" istemedikçe ya da Trump'ı ikinci kez yenemeyeceğine dair anket sonuçları gösterilmedikçe veya doktorları tarafından fiziksel olarak devam edemeyeceği tavsiye edilmedikçe yarışı bırakmayacağı konusunda ısrar ediyordu.

Dünkü açıklamasında, “Görevimi bırakmamın ve görev süremin geri kalanında yalnızca başkan olarak görevlerimi yerine getirmeye odaklanmamın partimin ve ülkenin yararına olacağına inanıyorum” dedi. Biden’ın görev süresi Ocak’ta sona eriyor.

Biden bu hafta içinde kararıyla ilgili olarak ulusa seslenmeyi planladığını söyledi.

Trump bu açıklamaya hem Biden'a hem de Harris'e saldırarak yanıt verdi.

Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Sahtekâr Joe Biden başkanlık için aday olmaya uygun değildi ve kesinlikle hizmet etmeye uygun değil ve asla olmadı!” diyen Trump, Harris'in de en az Biden kadar kötü olduğunu söyledi.

CNN'e verdiği demeçte ise “Harris'i yenmek Joe Biden'ı yenmekten daha kolay olacak” dedi.

Biden seçimden önce istifa ederse ne olur?

Birçok Cumhuriyetçi, Biden'ın başkanlıktan istifa etmesi çağrısında bulunarak tepki gösterdi.

Harris'in ardından başkanlık sıralamasında ikinci sırada yer alan Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson, Biden'a istifa çağrısında bulunarak, eğer adaylığını dört yıllık bir dönem için daha canlı tutmaya uygun değilse, 20 Ocak'a kadar başkanlık yapmaya da uygun olmadığını iddia etti.

Biden'ın istifa etmesi halinde Harris, derhal başkanlık yemini edebilecek ve Kasım ayındaki seçimlerin galibi göreve başlayana kadar başkanlık yapabilecek.

Başka hangi isimlerin adı geçiyor?

Harris dışında, aralarında birkaç eyalet valisinin de bulunduğu diğer önde gelen Demokratlar’ın isimleri de potansiyel adaylar olarak konuşuluyor: Michigan'dan Gretchen Whitmer, Pennsylvania'dan Josh Shapiro, Illinois'den J.B. Pritzker ve Kalifornia'dan Gavin Newsom. Shapiro ve Newsom Harris'i destekledi.

Eski Başkan Bill Clinton ve Başkan Barack Obama döneminde Dışişleri Bakanı olarak görev yapan Hillary Clinton da yaptıkları açıklamayla Harris'i destekledi. Biden'ın sekiz yıl boyunca başkan yardımcısı olarak birlikte görev yaptığı Obama, Biden'a vatanseverliği için teşekkür etti ancak Harris'i mi yoksa başka bir potansiyel adayı mı desteklediğini belirtmedi.

Biden'ın çekilmesini izleyen saatlerde medyada yer alan haberlerde, şu anda bağımsız olan Batı Virginia Senatörü Joe Manchin'e yakın kaynakların, Manchin'in Demokrat Parti'ye yeniden katılarak başkanın yerine partinin liste başı adayı olmayı düşündüğünü söylediği aktarıldı.

Yeni Demokrat adayı belirlemek için iki seçenek

Demokratlar’ın Biden'ın yerine parti liderini belirlemesinin iki yolu var.

Bunlardan biri, önümüzdeki ay Chicago'da yapılacak Demokratik Ulusal Kongre delegeleri arasında yapılacak sanal bir oylama ile Ağustos başında yeni adayın belirlenmesi. Muhtemelen bu süreç Harris'in lehine işleyecek ve 19-22 Ağustos'taki kurultayda ulusal televizyon izleyicileri önünde yaşanacak çatışmalardan kaçınılmış olacak.

Demokratların yeni bir aday belirlemesinin diğer bir yolu da Harris de dahil olmak üzere birçok adayın başkanlık adaylığı için yarışacağı "açık" bir kurultay olacak ki bu da Başkan Lyndon Johnson'ın Amerika'nın Kuzey Vietnam'a karşı yürüttüğü savaşa yönelik yaygın muhalefet karşısında yeniden aday olma planlarından vazgeçtiği 1968’den bu yana partinin tecrübe etmediği bir senaryo.

Bazı Demokratlar, Harris ve diğerlerinin açıkça rekabet edebilmesi için partinin hızla bir "mini ön seçim" düzenlemesini öneriyor. Biden'ın bugün için programında halka açık bir etkinlik bulunmuyor. Beyaz Saray, haftanın geri kalanı için programıyla ilgili ayrıntıların ileride açıklanacağını söyledi. İsrail'deki yetkililere göre Biden, ziyarette bulunan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile görüşecekti.

Forum

STÜDYO VOA

Beyaz Saray’da kritik toplantı: Biden İngiltere Başbakanı Starmer ile görüştü - 13 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG