Erişilebilirlik

Biden yönetimi Ukrayna’nın Amerikan silahlarını Harkiv’de Rusya’ya karşı kullanmasına izin verdi


Başkan Joe Biden Ukrayna’ya, ABD’nin sağladığı silahları Harkiv kentinde Rus güçlere karşı kullanma yetkisi verdi. Amerikalı bir yetkili, Rusya içinde uzun menzilli saldırılarda Amerikan silahlarının kullanılmamasına ilişkin politikanın ise değişmediğini söyledi.
Başkan Joe Biden Ukrayna’ya, ABD’nin sağladığı silahları Harkiv kentinde Rus güçlere karşı kullanma yetkisi verdi. Amerikalı bir yetkili, Rusya içinde uzun menzilli saldırılarda Amerikan silahlarının kullanılmamasına ilişkin politikanın ise değişmediğini söyledi.

Başkan Joe Biden, Ukrayna’ya, ABD’nin sağladığı silahları Harkiv kentinde Rus güçlere karşı kullanma izni verdi. Amerikalı bir yetkili VOA'ya yaptığı açıklamada, Rusya içinde uzun menzilli saldırılarda Amerikan silahlarının kullanılmamasına ilişkin politikanın ise değişmediğini söyledi.

Amerikalı yetkili, “Başkan, ekibine, Ukrayna’nın kendisine saldıran ya da saldırmaya hazırlanan Rus güçlerine karşılık verebilmesi için, karşı-ateş amacıyla Harkiv bölgesinde ABD’nin tedarik ettiği silahları kullanmasının sağlanması talimatını verdi” dedi.

Amerikalı yetkili, Ordu Taktik Füze Sistemleri (ATACMS) olarak bilinen silahların kullanılmasına ilişkin yasakla ilgili politikanın değişmediğini belirtti.

Önemli bir politika değişikliği

Harkiv’de Rusya’nın hedef alınmasında Amerika’nın sağladığı silahların kullanılmasına izin verilmesi Biden yönetimi açısından önemli bir politika değişikliğine işaret ediyor.

ABD Başkanı Biden daha önce Rusya toprakları içinde saldırılar için Amerikan silahlarının kullanılmasına izin vermeyi reddetmiş; Ukrayna hükümeti Moskova’nın bu ay içinde Harkiv’e saldırı başlatmasının ardından Washington'dan bu politikayı değiştirmesini talep etmişti.

“Karar yalnızca Harkiv sınırı yakınındaki hedefler için geçerli”

Amerikalı yetkililer, Başkan Biden’ın kararının yalnızca Harkiv sınırı yakınlarında Rusya içindeki hedeflere yönelik olduğunu vurguladı.

ABD’nin Ukrayna’ya sağladığı ancak Rusya içindeki hedeflere karşı kullanılması yasak olan ATACMS sistemleri 300 kilometre menzile sahip.

Biden yönetiminin bu kararı doğrultusunda, Ukrayna’nın ABD’nin sağladığı roket ve roket fırlatma sistemlerini, Harkiv’e yönelen Rus füzelerini vurmak için kullanabileceği belirtiliyor.

Rusya Harkiv’e 10 Mayıs’ta saldırı başlatmıştı

Ukrayna’nın ikinci en büyük kenti Harkiv, Rusya sınırından yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta. Rusya 10 Mayıs’ta bu bölgeye karşı saldırı başlatmıştı.

NATO içinde özellikle Moskova’nın Harkiv saldırısını başlatmasından bu yana, Ukrayna’ya sağlanan silahların Rusya içindeki askeri hedeflere karşı kullanılmasına ilişkin kısıtlamaların gevşetilmesi çağrıları gündeme geldi.

İngiltere, Hollanda, İsveç, Baltık devletleri, Danimarka, Almanya ve Fransa bu yönde çağrıda bulunan ülkeler arasındaydı.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, NATO üyelerini, Ukrayna’ya sağlanan silahların Rusya içindeki hedeflere karşı kullanmasına izin vermemeleri konusunda uyarıda bulunmuş ve nükleer bir savaş riskini gündeme getirmişti.

  • 16x9 Image

    Begüm Dönmez Ersöz

    Begüm Dönmez Ersöz medyadaki kariyerine 2006’daki İsrail-Lübnan savaşı sırasında CNN Türk’te simultane tercüman ve muhabir olarak başladı. 2014-2018 yılları arasında dış haber müdürü olarak görev yaptığı kanalda dış politika ve uluslararası diplomasiye ilişkin haberler hazırladı, özel röportajlar yaptı. IŞİD’le mücadele operasyonları döneminde çatışma bölgeleri dahil sahadaki ekibi yönlendirdi, ABD’de başkanlık seçimleri gibi özel yayınları yönetti. Merkezi Atlanta’da bulunan CNN’in editoryal, liderlik ve dijital gazetecilik programlarına katıldı. Boğaziçi Üniversitesi’nin gururlu mezunlarından. Begüm Dönmez Ersöz 2018’de göreve başladığı VOA Türkçe’de ABD dış ve iç siyasetinden uluslararası diplomasiye uzanan geniş bir alanda haber, röportaj ve yayın yapıyor. VOA Türkçe’nin Beyaz Saray ve Kongre muhabirliği görevini yürütüyor. Simultane çeviri ve gazetecilik becerilerini aynı potada eritebildiği bir işi olduğu için mutlu.

Forum

STÜDYO VOA

Bozkurt işareti krizi devam ediyor – 5 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG