Erişilebilirlik

Biden Vatikan’da Papa ile Görüştü 


ABD Başkanı Joe Biden, Vatikan'da Papa Francis ile biraraya geldi. ABD'de Katolik olan Biden’ın kürtaj haklarına verdiği destekle ilgili tartışmalar sürerken gerçekleşen görüşme, alışılmadık derecede uzun sürdü.

Beyaz Saray açıklamasına göre Biden, "dünyadaki yoksulları ve açlık, çatışma ve zulümden muzdarip olanları savunduğu için" Papa'ya teşekkür etti. Biden ayrıca Papa'nın "iklim kriziyle mücadeledeki liderliğinin yanısıra aşı paylaşımı ve adil bir küresel ekonomik toparlanma yoluyla pandeminin herkes için sona ermesini sağlamayı savunmasını" övdü.

Vatikan, ikilinin gezegenin sorunları, sağlık hizmetleri, pandemi, mülteciler, göçmenler ve "din ve vicdan özgürlüğü de dahil olmak üzere insan haklarının korunması" konularını görüştüğünü açıkladı.

Ancak hem Beyaz Saray hem de Vatikan açıklamalarında kürtaj konusuna hiç değinilmedi.

Vatikan, özel görüşmenin bir saat 15 dakika sürdüğünü açıkladı. Ardından Biden'ın eşi Jill Biden dahil diğer heyet üyeleriyle fotoğraf çekimi ve hediye alışverişi de 15 dakikayı buldu.

Eski Başkan Donald Trump’ın Papa ile 2017'deki görüşmesi yaklaşık 30 dakika, Barack Obama ile 2014'teki görüşme ise yaklaşık 50 dakika sürmüştü.

Görüşmede Biden Papa'ya 'madeni hatıra parası' hediye ederken espri yapmayı da ihmal etmedi. Biden, "Bu uygun mudur bilmiyorum ama Amerika'da bir gelenek var. Başkan'ın, madeni hatıra paraları vardır. Bunları, savaşçılara ve liderlere verirler. Ve siz, benim tanıdığım barış için mücadele eden en önemli kişisiniz. İzninizle, bu madeni parayı size vermek istiyorum. Üzerinde ABD mührü var. Biliyorum ki oğlum (Beau Biden) da bunu size vermemi isterdi. Gelenek şöyle, sizi bir daha ki sefer gördüğümde, yanınızda bu para yoksa içkileri siz ısmarlıyorsunuz. Bu arada, ben muhtemelen, tanıştığınız, hiç içki içmemiş ilk İrlandalı'yım" dedi.

Biden'dan Papa'ya Madeni Hatıra Parası
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

Başkanın konvoyu Vatikan'a sıkı güvenlik altında geldi. Güvenlik, İtalya’nın başkenti Roma, bu hafta sonu G-20 liderleri zirvesine ev sahipliği yapmaya hazırlandığı için daha da yoğunlaştı.

Biden, avludaki karşılama komitesindeki yetkililerden birine, "Çok teşekkür ederim. Geri dönmek güzel" derken sonrasında eşiyle konuşan başka bir yetkiliyle şakalaştı. Biden, "Ben Jill'in kocasıyım" dedi.

Kürtaj tartışması gölgesinde görüştüler

İlk Latin Amerikalı Papa ile ABD tarihinin ikinci Katolik başkanı arasındaki görüşme, Biden'ın kürtaj hakları konusundaki ihtilaftaki çelişkili konumu nedeniyle ABD Katolik Kilisesi'ndeki şiddetli tartışmalar arasında gerçekleşti. Biden, bu konuda muhafazakarların baskısı altında.

Düzenli olarak kilise ayinine giden ve Oval Ofis'teki masasının arkasında Papa’nın fotoğrafını bulunduran Biden, kişisel olarak kürtaja karşı olduğunu ancak seçilmiş bir başkan olarak görüşlerini empoze edemeyeceğini söylüyor.

Biden ise Papa ile görüşmesi sonrası yaptığı açıklamada Francis'in kendisine komünyon alabilen "iyi bir Katolik" olduğunu söylediğini açıkladı. Biden gazetecilere verdiği demeçte, kürtaj konusunun gündeme gelip gelmediği sorulduğunda, "Hayır gelmedi. Az önce iyi bir Katolik olduğum için mutlu olduğu ve komünyon almaya devam etmem gerektiği hakkında konuştuk" dedi.

ABD Katolik Kilisesi hiyerarşisinin üst düzey dinadamları, bir Demokrat olan Biden'in, komünyon almasının yasaklanması ve Papa ile toplantısından önce bu konuda daha da kararlı olunması gerektiğini savunmuştu. İsa'nın sofrasına katılma ayini olan komünyon, Katolik inancının merkezindeki dini tören olması açısından önemli.

Haziran ayında, ABD Katolik Kilisesi’nin konferansında piskoposlar bu konuda bölündü. Bazı piskoposlar Biden da dahil olmak üzere özellikle Katolik politikacılarına ihtar amaçlı bir komünyon açıklaması taslağı hazırlanması yönünde oy kullandı.

Vatikan'ın ¨birlik yerine nifak¨ getireceği yönündeki uyarısına rağmen kararlı olan piskoposlar, konuyu gelecek ay yeniden ele alacaklar.

Ancak son açıklaması Papa Francis ile muhafazakar ABD piskoposları arasındaki uçurumu genişletebilir. Ancak aynı zamanda piskoposların planlarını takip etmelerini imkansız hale getirebilir.

Biden, kendisinin ve Papa'nın ABD piskoposlarını tartışıp tartışmadığı sorulduğunda, "bu özel bir konuşma" dedi.

ABD’deki komünyon tartışması hakkında geçen ay yorumları sorulan Papa, gazetecilere kürtajın "cinayet" olduğunu söylemişti. Ancak Papa’nın aynı zamanda ABD Katolik Kilisesi piskoposlarını meseleyi dini bir yoldan ziyade siyasi bir şekilde ele almakla eleştirdiği yorumları da yapıldı.

Papa, "Komünyon kusursuzlar için bir ödül değildir. Komünyon bir hediyedir, İsa'nın ve Kilisesi'nin varlığıdır" demiş, piskoposların kürtaj haklarını destekleyen Katolik politikacılara karşı "merhamet ve şefkat" yolunu tercih etmeleri gerektiğini kaydetmişti.

Francis, 2013'te Latin Amerika’dan ilk Papa olarak seçilmesinden bu yana, Kilise kürtaja karşı çıksa da konunun, dikkati göç ve yoksulluk gibi konulardan uzaklaştıran kültür savaşlarında, her şeyi tüketen bir savaş meselesi haline gelmemesi gerektiğini söylüyor.

ABD Başkanı’nın Papa ile buluşması, Anayasa Mahkemesi'nin bu yıl Biden’ın Cumhuriyetçi rakiplerince desteklenen kürtaj haklarını sınırlayan bir dizi eyalet yasasına karşı çıkan iki büyük davadan ilkini görüşmesinden üç gün önce gerçekleşti. Kürtaj karşıtları, mahkemenin, prosedürü ülke çapında yasallaştıran 1973 Roe vs Wade kararını bozacağını umuyor.

XS
SM
MD
LG