Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’daki operasyonunu değerlendirdi. Kirby, Bakü’nün durumu daha da kötüleştirdiğini söyledi.
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kirby, “Son 24 saat içerisinde Azerbaycan tarafından gerçekleştirilen düşmanca eylemler duruma yardımcı olmamış ve durumu daha da kötüleştirmiştir” dedi.
“Güç kullanımının kesinlikle kabul edilemez olduğunu ve bölgede barış koşullarının yaratılmasına yönelik çabalara ters düştüğünü defalarca vurguladık’’ diyen Kirby, Dağlık Karabağ'da giderek kötüleşen insani durumu çok yakından izlemeye devam ettiklerini kaydetti.
Ateşkes açıklamalarından haberdar olduklarını söyleyen Kirby, “Bunun gerçekleşmesini, şiddetin durmasını ve insani durumun daha da kötüleşmemesini umuyoruz. Bölgedeki sivil nüfus açısından ateşkes konusunda gerçekten iyimser olmak istiyoruz” diye konuştu.
“Tüm taraflarla ve ortaklarımızla aktif bir şekilde temas halinde olduk ve bunu sürdürmeye devam edeceğiz” diyen Kirby, durumun tırmandırılmaması ve doğrudan diyaloğa dönülmesini desteklediklerini söyledi.
Kirby, Erdoğan’ın Azerbaycan’a verdiği destekle ilgili Biden yönetiminin tutumuna ilişkin sorusuna ise yanıt vermedi ve “Biden yönetimi adına söyleyebileceğim, Azerbaycan'la ilgili endişelerimiz, askeri eylemler konusunda çok net olduğumuz. Azerbaycan'a bu düşmanlıklara derhal son vermesi çağrısında bulunuyoruz. Bizim tutumumuz bu” dedi.
Menendez’den Azerbaycan’a kınama, Dışişleri Bakanı Blinken’a çağrı
Öte yandan ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Senatör Bob Menendez ve Silahlı Hizmetler Komisyonu Başkanı Senatör Jack Reed, Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'a yönelik saldırısını kınadı ve Aliyev “rejimine” ABD yardımının kesilmesi çağrısında bulundu.
Kongre’nin önde gelen iki senatörü, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'a bir mektup göndererek durumla ilgili endişelerini dile getirdi ve Biden Yönetimini "Azerbaycan hükümetinin Dağlık Karabağ'daki eylemlerini derhal kınamaya ve ABD'nin Özgürlük Destek Yasası’nın 907. maddesi muafiyetini uzatmayacağını duyurmaya" çağırdı.
1992 tarihli Özgürlük Destek Yasası'nın 907. maddesi, Başkan "Azerbaycan hükümetinin Ermenistan ve Dağlık Karabağ'a yönelik tüm ablukaları ve diğer saldırgan güç kullanımlarını durdurmak için kanıtlanabilir adımlar attığını" tespit edip Kongre'ye bildirene kadar ABD'nin Azerbaycan hükümetine yardım etmesini yasaklıyordu.
2002 yılında, 11 Eylül terör saldırıları ve Afganistan'ın işgalinin ardından Kongre, Başkan'a 907. maddeden feragat etme ve Başkan'ın belirli kriterlerin karşılandığını belirlemesi ve belgelemesi halinde Azerbaycan hükümetine yardım sağlanması için yıllık uzatmalar yapma yetkisi verdi.
Senatörler, Dışişleri Bakanlığı'nı bu yasakları tam olarak uygulamaya çağırdı ve "Yenilenen Azeri saldırganlığı ve Laçın Koridoru'nun ablukası göz önüne alındığında, madde 907'den feragat etmenin uzatılmasının artık haklı gösterilebileceğine inanmıyoruz ve sizi bunu kamuoyuna açıklamaya çağırıyoruz’’ dedi.
Senatörler mektupta, "Azerbaycan, Dağlık Karabağ halkının hareket özgürlüğünü ve temel mallara, gıdaya ve ilaca erişimini engellemiştir. Aliyev rejiminin askeri operasyonlara yeniden başlamasıyla birlikte Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'daki etnik Ermenileri ne pahasına olursa olsun bölgeden uzaklaştırmaya niyetli olduğu anlaşılmaktadır” ifadelerini kullandı ve Azerbaycan'ın askeri eylemlerinin şiddetle kınanmasını istedi.
Forum