ABD Başkanı Donald Trump bu ay sonunda G20 zirvesine katılmak üzere Arjantin’e gidiyor. Başkan’ın zirve kapsamında ikili temas programı da netleşti. Trump, G20 zirvesi sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’la da görüşecek. Kaşıkçı cinayeti dahil pek çok başlığın görüşmede ele alınması bekleniyor
Başkan Trump’ın G20 programını Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders ve Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton Salı günkü basın brifinginde açıkladı. Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinin de sık sık gündeme geldiği basın toplantısında Beyaz Saray Sözcüsü Sanders, Trump’ın Suudi veliaht Muhammed bin Selman’la görüşmesinin tamamen olasılık dışı olmadığını ancak Başkan’ın programının dolu olduğunu ifade etti.
Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’a basın toplantısında İstanbul’daki Suudi Arabistan Konsolosluğu’nda öldürülen Cemal Kaşıkçı soruldu. Bolton, daha önce yaptığı açıklamada, Kaşıkçı’nın son anlarına ait olduğu iddia edilen ve Türkiye’nin de bazı müttefik ülkelerle paylaştığı ses kaydını dinlemediğini, ancak dinleyen kişilere göre kayıtta cinayetin doğrudan Muhammed Bin Selman’dan gelen talimatla işlendiğini gösteren bir unsur olmadığını söylemişti.
John Bolton’a ses kaydını neden doğrudan kendisinin dinlemediği soruldu. Ulusal Güvenlik Danışmanı Arapça bilmediğini söyledi, “Arapça bilmiyorsanız bu kayıttan ne öğreneceksiniz?” diye sordu.
Bolton’a bu kez neden kaydı dinlemek için tercüman kullanmadığı sorusu yöneltildi. Ulusal Güvenlik Danışmanı Arapça bilenlerin Kaşıkçı’ya ait ses kaydını dinlediğini ve bu kişilerin kendisine içerik bilgisini paylaştığını belirtti.
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Savunma Bakanı James Mattis Senato’da Çarşamba günü Kaşıkçı cinayeti konusunda düzenlenecek oturuma katılacak ve senatörlerin sorularını yanıtlayacak. Konuyla ilgili olarak daha önce Türkiye’de de temaslarda bulunan CIA Başkanı Gina Haspel ise oturumda yer almayacak. CIA Başkanı’nın Senato’da soruları cevaplamasının Trump yönetimi tarafından engellendiği iddiası basına yansımıştı. İddialar John Bolton’a ve Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders’a soruldu. Her iki yetkili de soruyu cevaplamamayı tercih etti.
Rusya soruşturması ve Wikileaks ile görüşme iddiası
Beyaz Saray basın brifinginde 2016 başkanlık seçimlerine Rusya’nın müdahale ettiği ve Ruslarla Trump’ın kampanya ekibi arasında işbirliği iddialarına yönelik soruşturma da gündeme geldi. Soruşturmayı yürüten özel yetkili savcı Robert Mueller, Trump’ın eski kampanya yöneticisi Paul Manafort’un FBI’a yalan söylediğini ve işbirliği anlaşmasını ihlal ettiğini söylemişti.
İngiliz Guardian gazetesi de Manafort’un ABD Dışişleri Bakanlığı yazışmalarını ve belgelerini sızdıran Wikileaks’in kurucusu Julian Assange ile 2013, 2015 ve 2016’da olmak üzere üç kez gizli görüşme yaptığını yazmıştı. Guardian gazetesine göre, Manafort’un Assange ile 2016 yılı Mart ayındaki görüşmesinden aylar sonra Demokratik Partili politikacıların Rus istihbarat yetkilileri tarafından çalınan e-mailleri yayınlanmıştı.
O dönem 2016 başkanlık seçimlerinde aday olan Trump seçim kampanyası sürecinde “Wikileaks’i seviyorum” demişti.
İddialar Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders’a soruldu. Sözcü, “Başkan herhangi bir yanlış harekette bulunmadı. Manafort ile ilgili sorularınızı kendisinin avukatına yöneltin” yanıtını verdi.
Wikileaks de kurucusunun Manafort’la görüştüğü iddialarını yalanladı.
Trump, Rusya soruşturmasında son olarak özel yetkili savcı Robert Mueller’ın sorularını yazılı olarak cevaplamış, Mueller’ın, Trump’a başka sorular da yöneltebileceği ihtimali gündeme gelmişti. Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, “Neredeyse iki yıldır soruşturma devam ediyor ama süreci Başkan’la ilişkilendiren somut bir şey görmedik. Bir an önce soruşturmanın nihayete ermesini istiyoruz” dedi.
Çin’le ticaret savaşı
Başkan Trump Arjantin’de yapılacak G20 Zirvesi sırasında Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’le de görüşecek. İki liderin gündeminde bir süredir dünyanın iki büyük ekonomisi arasında karşılıklı gümrük vergileri ile tırmanan ticaret savaşı olacak. Basın toplantısının başında söz alan Trump yönetiminin Ulusal Ekonomik Konseyi Direktörü Larry Kudlow Çin ile olası bir uzlaşı konusunda “Anlaşma mümkün. Ancak bazı koşulların yerine getirilmesi gerekiyor. Mülkiyet hakkı hırsızlığı, teknoloji transferi konularının çözümlenmesi gerekiyor” dedi.
Larry Kudlow, Amerika’nın G20 zirvesine güçlü bir ekonomi ile gittiğini, Çin’inse aynı durumda olmadığını savundu. Kudlow, “Hiç gümrük vergisi olmaması elbette ideal durum ama Çin kuralları ihlal ederken nasıl serbest bir ticaretten bahsedilebilir?” sözleriyle Pekin’in adım atması gerektiğinin mesajını verdi.