Erişilebilirlik

Beyaz Saray: “Kaçırılan Ukraynalı çocukların Rus evlat edinme sitelerinde ilanlarının verildiği haberleri dehşet verici”


Beyaz Saray, Ukrayna işgali sırasında kaçırılan çok sayıda çocuğun, Rusya’daki evlat edinme sitelerinde ilanlarının verildiğine ilişkin haberleri “dehşet verici” olarak niteledi. (FOTO-ARŞİV)
Beyaz Saray, Ukrayna işgali sırasında kaçırılan çok sayıda çocuğun, Rusya’daki evlat edinme sitelerinde ilanlarının verildiğine ilişkin haberleri “dehşet verici” olarak niteledi. (FOTO-ARŞİV)

Beyaz Saray, Ukrayna işgali sırasında kaçırılan çok sayıda çocuğun, Rusya’daki evlat edinme sitelerinde ilanlarının verildiğine ilişkin haberlere tepki gösterdi. Haberleri “dehşet verici” olarak niteleyen Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, “Ukraynalı çocukların yeri Ukrayna içindeki aileleri” dedi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Ukrayna işgali başladığından bu yana Rus güçlerinin ve yetkililerinin yüz binlerce Ukraynalı sivili Rusya’ya sınır dışı ettiğini ve bu kişilerin arasında zorla ailelerinden ayrılan çocukların da olduğunu belirtti.

Jake Sullivan, kaçırılan Ukraynalı çocukların Rusya’da evlat edinme sitelerinde ilanlarının yer aldığına ilişkin haberleri “dehşet verici ve alçakça” ifadeleriyle tanımladı.

Ulusal Güvenlik Danışmanı, “Bu Ukraynalı çocukların yeri Ukrayna içindeki aileleridir. Rusya yalnızca Ukrayna ordusuna karşı değil; Ukrayna halkına karşı da savaş yürütüyor. Başkan Biden’ın daha önce söylediği gibi Rusya Ukrayna’da savaş suçu ve insanlığa karşı suç işledi” ifadelerini kullandı.

Haberler New York Times ve Financial Times’da yer aldı

New York Times gazetesi, 12 Haziran’da kapsamlı araştırmaya dayanan ayrıntılı haberinde, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in partisiyle bağlantılı yetkililer ve siyasetçilerin Ukraynalı çocukların kalıcı olarak Herson kentinden başka yerlere gönderilmesi çabalarına yer vermişti.

Habere göre, 22 Ukraynalı çocuğun profilleri, Rusya’da federal bir evlat edinme kurumunun internet sitesinde yer aldı. Haberde, çocukların Rusya’nın 2014 yılında Rusya’nın ilhak ettiği Kırım’dan geldiği ve çocukların doğum yeri olan Ukrayna’dan hiç söz edilmediği belirtildi. Kırım’daki sosyal hizmetler yetkililerine göre, bu çocukların en az ikisi Rus ailelere verildi.

Rus sosyal medya hesapları, fotograflar, görüntüler, mesajlar ve belgelerin incelenmesinin yanı sıra yetkililerle yapılan görüşmeler sonucu hazırlanan haberde, Rus gözetimine alınan çocukların yaşadığı şeylerin hukuk uzmanlarına göre, “savaş suçu” olarak değerlendirilebileceği yorumu yer almıştı.

Kaçırılan Ukraynalı çocuklarla ilgili benzer iddialar bugün İngiliz Financial Times gazetesinde de yer aldı.

Gazete, Rusya’nın 2022 yılı Şubat ayında başlattığı Ukrayna işgalinin ilk aylarında kaçırılıp Rusya’ya götürülen Ukraynalı çocukların, yetkililer tarafından evlatlık verildiğini tespit ettiğini yazdı.

Putin kararname imzalamıştı

Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC) Ukraynalı çocukların hukuksuz şekilde Ukrayna dışına çıkarılmasını savaş suçu olarak nitelemiş ve bu işlenen suçta sorumlulukları olduğu gerekçesiyle, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in yanısıra Çocuk Hakları Komiseri Maria Lvova-Belova için tutuklama emri çıkarmıştı.

Rusya Cumhurbaşkanı Putin geçtiğimiz Ocak ayında, Rusya’ya götürülen Ukraynalı çocuklara hızlı bir şekilde Rus vatandaşlığı verilmesi için kararname imzalamıştı.

Rusya’dan New York Times ya da Financial Times’ın haberleriyle ilgili henüz bir yorum ya da açıklama gelmedi.

Forum

STÜDYO VOA

Biden mı Trump mı? - 28 Haziran
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG