Erişilebilirlik

Beryl Kasırgası Meksika’nın turistik bölgesi Yucatan Yarımadası’na ulaştı


5 Temmuz 2024 - Beryl Kasırgası, Meksika'nın tarihi ve turistik kentlerinden Tulum'un kıyılarına ulaştı.
5 Temmuz 2024 - Beryl Kasırgası, Meksika'nın tarihi ve turistik kentlerinden Tulum'un kıyılarına ulaştı.

Kategori 2 şiddetindeki Beryl Kasırgası, Cuma günü erken saatlerde Meksika'nın en önemli turistik sahillerine ulaştı. Kasırga, Karayip adalarında yarattığı can kaybına da yol açan yıkımın ardından Meksika’nın turistik bölgelerinde kırmızı alarm verilmesine neden oldu.

Fırtınanın merkezi Yucatan Yarımadası’nın üzerine kaydı. Tarihi ve turistik kent Tulum'un kuzeydoğu bölgesine ulaştığında kasırganın rüzgar hızı yaklaşık saatte 160 kilometreye düştü.

Ekipler, Meksika'nın Tulum kentinde tatil köylerinin bulunduğu bölgede kasırga nedeniyle ağaçlardan kopan dalları temizliyor.
Ekipler, Meksika'nın Tulum kentinde tatil köylerinin bulunduğu bölgede kasırga nedeniyle ağaçlardan kopan dalları temizliyor.

Fırtınanın merkezinin Tulum üzerinden geçmesi rüzgar hızının yavaşlamasına neden oldu. ABD Ulusal Kasırga Merkezi (NHC) kasırganın karaya ulaştığı bölgede tehlikeli rüzgarlar, deniz seviyesinde kabarma ve yıkıcı dalgalar beklemeye devam ediyor.

Cozumel Adası dahil Puerto Costa Maya'dan tatil köylerinin bulunduğu Cancun'a kadar olan sahil için kasırga uyarısı yapıldı.

2024 Atlas Okyanusu kasırga sezonunun ilk kasırgası olan Beryl, bir noktada Kategori 5 olarak sınıflandırıldı ve kayıtlara geçen en erken Kategori 5 kasırgası oldu. Bilim insanları, olağanüstü geçmesini bekledikleri kasırga sezonunun iklim değişikliğinden kaynaklandığına inanıyor.

Beryl Kasırgası, Meksika'nın Cancun kentine şiddetli yağış getirdi.
Beryl Kasırgası, Meksika'nın Cancun kentine şiddetli yağış getirdi.

Meksika'nın sivil savunma dairesi, azami tehlike tehdidine işaret eden kırmızı alarm verdi. Kurum, bölge sakinlerine evlerinde kalmalarını ya da sığınaklara gitmelerini tavsiye etti.

Meksika Cumhurbaşkanı Andres Manuel Lopez Obrador da bu tavsiyeyi yineleyerek fırtına rotası üzerinde bulunanların güvenli bölgelere gitmeleri çağrısı yaptı.

Cancun'un bulunduğu Quintana Roo eyaletinin valisi Mara Lezama, Tulum'un şehir merkezinde şiddetli rüzgar ve yağmurun bölgeyi etkilediğini gösteren bir video yayınladı. Vali, fırtınanın etkisinin eyalet genelinde hissedilmesi beklendiği için bölge sakinlerini gerekli tüm önlemleri almaya çağırdı.

Quintana Roo'daki okullar kapatıldı ve Meksika Savunma Bakanlığı bölgede yaklaşık 120 fırtına sığınağı açtı.

Beryl Kasırgası Meksika'ya ulaşmadan önce Karayipler'de büyük hasara yol açmıştı. Jamaika, Grenada, St. Vincent, Grenadinler ve Venezuela’nın kuzeyini kasıp kavuran kasırga en az 11 can aldı, binaları yıktı ve ağaçları kökünden söktü. Ölü sayısının artabileceği tahmin ediliyor.

Beryl'in Yucatan Yarımadası'nı geçerken hızla zayıflaması, ancak Meksika Körfezi üzerinden geçerken yeniden güç kazanması bekleniyor. NHC, fırtınanın haftasonuna doğru Meksika’nın kuzeydoğusu ve ABD’de Teksas eyaletinin güneyine doğru ilerleyeceğini tahmin ediyor.

Mujeres Adası’nın turizm müdürü Jose Magana, Beryl Kasırgası nedeniyle Cancun yakınlarındaki adada yaklaşık 3 bin turistin tahliye edildiğini söyledi.

Perşembe günü Cancun Uluslararası Havaalanı’nda yaklaşık 100 uçuş iptal edildi.

Tulum'da bir motosikletli, kasırga nedeniyle sularla kaplı bir yolda ilerliyor.
Tulum'da bir motosikletli, kasırga nedeniyle sularla kaplı bir yolda ilerliyor.

Özellikle Meksika Körfezi'nin güneyinde bulunan Meksika’ya ait büyük petrol platformlarının etkilenmesi ya da kapanması beklenmiyor. Ancak kasırganın beklenen rotasında devam etmesi halinde kuzeydeki ABD sularında bulunan petrol projeleri etkilenebilir.

ClimaMeter konsorsiyumu tarafından yapılan araştırma, insan faaliyetlerinin neden olduğu iklim değişikliğinin Beryl Kasırgası’nı önemli ölçüde şiddetlendirdiğini belirledi. Araştırmaya göre, iklim değişikliğinin doğrudan bir sonucu olarak fırtınanın şiddeti, buna bağlı yağış ve rüzgar hızı yüzde 10 ila 30 oranında artış gösterdi.

Forum

STÜDYO VOA

Bozkurt işareti krizi devam ediyor – 5 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG