Erişilebilirlik

Berlin'de Tarihi Gösteri


Brandenburg Kapısı önünde Almanya Müslümanlar Konseyi ve Berlin Türk Cemaati'nin çağrısıyla düzenlenen törende Paris'teki terör eylemleri lanetlenirken Almanya Cumhurbaşkanı Gauck Almanya'daki Müslümanların teröre tavrını "vatanseverlik" olarak tanımladı

Almanya’nın başkenti Berlin, Salı günü tarihi bir protesto gösterisine sahne oldu. Kentin dünya çapında tanınan simgesi Brandenburg Kapısı önünde Almanya Müslümanlar Konseyi ve Berlin Türk Cemaatı’nın çağrısıyla binlerce kişi bir araya gelerek aşırı dinci teröristler tarafından Paris’te Charlie Hebdo dergisine yapılan terör eylemleri lanetledi ve aynı zamanda Almanya’da artan İslam düşmanlığını kınadı.

‘Hoşgörü ve din özgürlüğü protesto nöbeti’ adıyla gerçekleşen gösteriye başta Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Başbakan Angela Merkel ve Başbakan yardımcısı SPD Genel Başkanı Genel Sigmar Gabriel olmak üzere kabineden hemen tüm bakanları ve meclisteki partilerin üst düzey temsilcileri katıldı. Alman Katolik Piskoposlar Konferansı, Almanya Protestan Kilisesi ve Almanya’daki Yahudiler Merkez Konseyi’nin de desteklediği gösteriye, sendikalar, Sivil Toplum Kuruluşları ve Türk ve diğer göçmen grupların çatı örgütleri de katıldı.

Mitingte söz alan Cumhurbaşkanı Gauck, ‘Bu meydanda demokrasi ve özgürlük dostları olarak bir araya geldik’ şeklinde konuşmasına başladı. Paris’deki terör olayın toplumları bölmeyi amaçladığını, ama pazar günü Paris’te ve bugünde Berlin’deki gösterinin ispatladığı gibi tam tersinin yaşandığını ve insanların teröre karşı kenetlendiğini söyledi.

Almanya’daki Müslümanların teröre karşı tavrını ‘vatanseverlik’ olarak tanımlayan Alman Cumhurbaşkanı, Müslümanların büyük çoğunluğunun Almanya’nın değerlerini paylaştığını ve ülkenin vazgeçilmez parçası olduğunu savundu. Gauck, konuşmasında son zamanlarda camilere yapılan saldırıları da kınadı ve Müslümanların ibadethanelerin korunmasının tüm toplumun sorumluluğu olduğunu söyledi.

Müslüman, Hıristiyan ve Yahudi cemaatlerinin temsilcilerinin yaptığı konuşmalarda da hiçbir dinin teröre izin vermediği, Paris’deki saldırının birlikte yaşamı ve toplumsal huzuru hedef aldığını belirtildi. Konuşmacılar terör saldırısının ardından olayı istismar etmek için harekete geçen İslam düşmanı grupları da eleştirdi.

Avrupa’yı sarsan Paris’deki terör saldırılarının ardından Almanya'da, parlamentodaki partilerde, medyada ve kamuoyunun büyük bir bölümünde sağduyu ve kutuplaşmayı önleyici bir atmosfer hakim. Yapılan yorumlarda Almanya’daki Müslümanların ve temsilcilerinin teröre karşı koydukları mesafe ve aldıkları tavır çok olumlu yankı buluyor.

Bu kapsamda merakla beklenen başka bir eylem ise önümüzdeki cuma günü Almanya'da Diyanet İşleri Türk İslam Birliği DİTİB’e bağlı imamların yayınevleri, gazeteler ve TV kurumlarının önünde terörü kınamak adına planladıkları sembolik uyarı nöbetleri. Eylemin amacı ülkedeki Müslümanların da basın ve düşünce özgürlüğüne verdiği önemin vurgulanması.

DİTİB sözcüsü Bekir Alboğa, ilk kez gerçekleşecek bu eylemi tabandan gelen talep üzerine ‘Dünyaya açık, hoşgörülü bir Almanya ile din ve fikir hürriyeti için’ yaptıklarını açıkladı.

Öte yandan Brandenburg Kapısı önünde yapılan konuşmalarda da adı verilmeden eleştirilen İslam ve göçmen karşıtı ‘Batı'nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar’ PEGIDA hareketinin bir akşam önce Dresden’de yaptığı gösteriye polisin sayısına göre en az 25 bin kişi katıldı.

Dresden kentinde ekim ayından bu yana pazartesi günleri yabancı düşmanı ve İslam karşıtı gösteriler düzenleyen PEGIDA taraftarları gösteride 40 bin kişinin yer aldığını savundu. Almanya’nın birçok kentinde PEGİDA karşıtlarının yaptıkları gösterilere ise polisin verilerine göre 100 bin kişi destek verdi.

Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere ise, PEGİDA hareketine çok sert eleştirilerde bulundu ve gösterileri ‘alçaklık’ olarak niteledi. Thomas de Maiziere, ‘Paris’teki saldırıları kendi amaçları için kullanmak zavallılıktır, alçaklıktır.’ şeklinde konuştu.

XS
SM
MD
LG