Irkçı cinayetlerin tesadüf sonucu açığa çıkması ve aşırı sağcı çevrelerin istihbarat birimleri ve Anayasayı Koruma Teşkilatı ile ilişkilerinin Alman kamuoyundaki yankıları sürüyor., İçişleri Bakanları Konferansı’nda bir araya gelen eyalet İçişleri Bakanları Milliyetçi Demokratik Partisi NPD’nin yasaklanması için yeniden bir dava açılabilmesi imkanlarının incelenmesine karar verdi.
Federal İçişleri Bakanı Friedrich, ırkçı ve yabancı düşmanı NPD'nin yasaklanması halinde aşırı sağ tehlikenin sona ermeyeceğini, ancak bunun aşırı sağcılara karşı mücadelede önemli bir adım olacağını savundu. Uzmanlar iki eyalette parlamentoda temsil edilen NPD'nin parti olarak veya faaliyetlerinin yasaklanması sürecinin yıllarca sürecek bir hukuk mücadelesi anlamına geldiği konusunda birleşiyor. Bu yüzden NPD'ye karşı açılacak kapatma davasının başarıyla sonuçlanması amacıyla delil toplanması için İçişleri Bakanları Konferansı özel bir çalışma grubu oluşturdu. Konferansta alınan karar daha çok kamuoyuna yönelik bir mesaj olarak yorumlanıyor.
Almanya’da parti yasağı kararını federal hükümetin başvurusu üzerine Federal Anayasa Mahkemesi verebiliyor. Yasaklanma süreci için bir partinin demokratik düzen için tehdit oluşturduğunun ispatlanması şart. Anayasa uzmanlarına göre, parti yasağı, ancak ırkçı cinayetleri işleyen üç teröristin arkasındaki kişilerin Milliyetçi Demokratik Partisi ile doğrudan bağlantılarının açıklığa kavuşturulması halinde başarılı olacak.
Jena kentinde geçen hafta yakalanarak, aşırı sağcı katillere yardımcı olduğu şüphesiyle gözaltına alınan Ralf Wohlleben adlı kişinin, uzun yıllar NPD’de de yönetici olarak görev yaptığı saptanmıştı. Buna rağmen çok sayıda uzman Federal İçişleri Bakanları Konferansı’nın NPD’yı yasaklama atağının, parti yasaklansa bile sonuç getirmeyeceğini, NPD yerine yeni bir parti kurulacağını, bir kısım partilinin de yeraltına ineceğini düşünüyor. Aşırı sağcılıkla mücadelede tek çözümün parti yasaklama olmadığını vurgulayan Alman Müslümanları Koordinasyon Kurulu sözcüsü Bekir Alboğa, güvenlik birimleri ve yargı organlarının girişimlerine paralel hükümetin Türklerin güvenini tekrardan kazanabilmek için adım atmasını beklediklerini ifade etti.
NPD'nin yasaklanması için ilk başvuru 2001 yılında yapılmıştı. Ancak Federal Anayasa Koruma ile Eyalet Anayasa Korumu dairelerinin, NPD'nin önde gelen bazı yöneticilerinin Alman istihbarat birimleri adına partide köstebek olarak çalıştıklarının anlaşılması üzerine davayı reddetmişti.
Bu arada Almanya'da yapılan bir kamuoyu anketine katılan ve aşırı sağcı parti NPD'nin kapatılmasını isteyenlerin oranı yüzde 77 çıktı.