Erişilebilirlik

Berlin'de IFA Fuarı'nda 'Akıllı Ürünler' Damgası


Her yıl Berlin'de düzenlenen Uluslararası Elektronik Fuarı IFA’ya bu yıl son dönemlerin en büyük teknoloji trendi olan ‘akıllı elektronik ürünler’ damga vuruyor. Sektörün vitrini olarak kabul edilen ve Avrupa'nın en büyük tüketici elektroniği fuarı olan IFA’ya, 1400 civarında şirket katılıyor.

Akıllı telefondan bilgisayarlara, akıllı saatlerden tabletlere son teknolojiiyi yakalayan ürünler ön plana çıkanlar arasında ilk sırada. En çok ilgi çeken başka bir ürün, kavisli ekranlara sahip televizyon ve cep telefonları.

Kavisli ekrana sahip olan yeni nesil televizyonların görüntü kalitesi standart düz ekranlı televizyonlara göre çok daha yüksek. Kavisli ekranlarda hem ekranın ortasına hem de kenarlara olan uzaklık eşdeğer olduğundan izlenilen filmler veya futbol maçları kullanıcıda üç boyutlu izleme hissi yaratıyor. Konunun uzmanları kavisli televizyonların ortaya çıkmasıyla, son yıllarda 3D teknoloji ile piyasaya sürülen televizyonların geri planda kaldığını, kullanıcıların gözlerinin 3D gözlükle yorulduğunu, ancak 3 boyut kalitesi sunan kavisli ekranların gözlüksüz de aynı hissi yarattığını belirtiyorlar.

‘Akıllı’ etiketiyle sunulan ve her geçen gün daha da ucuzlayan ürünler fuarın dikkat çeken dorukları arasında bulunuyor. En çok ilgi gören, evlerde tüm donanımların, bir arada tek merkezden kontrolü ve hayatı kolaylaştıran akıllı sistemler.

Söz konusu sistemler yapay zekayla adeta evin özel sekreteri gibi çalışmaya doğru ilerliyor. Örneğin buzdolabında tereyağınız bittiğinde sistem bunu tespit ederek eksiği kullanıcıya bildiriyor veya kendisi sipariş veriyor.

Fuarda görücüye çıkan akıllı saatler de büyük ilgi topluyor ve hızla yaygınlaşmaya devam ediyor. 2014 yılında dünya çapında yaklaşık 7 milyon adet akıllı saat satışı gerçekleştirildi. Bu rakamın bu yılın sonuna dek yüzde 400 civarında artması ve yaklaşık 30 milyon adet akıllı saatin satılması bekleniyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00

Alışık olduğumuz saat kavramını geride bırakan akıllı saatler ‘akıllı’ kelimesinin hakkını veren özelliklere sahip. İletişim kurabilen, gündelik faaliyetlerin yanı sıra ve nabız, vücut sıcaklığı gibi değerlerini kayıt altına alan söz konusu saatlerin İFA’da atnıtılan son modellerinde Google Translate çevirisi bulunuyor, yani kullanıcılar yanlarında bir tercüman varmışçasına bir hizmete kavuşuyor. Sergilenen yeni modellerin kısa süre içinde piyasaya sürülmesi bekleniyor.

Fuara katılan Vestel ve Beko gibi sektör liderlerinin yanısıra 50'ye yakın çoğu orta ölçekli Türk şirketleri de yeni müşteriler kazanmayı ümit ediyor. İlki 1924 yılında gerçekleşen fuarı bu yıl 200 binden fazla kişinin ziyaret etmesi bekleniyor ve hem sektör temsilcileri hem de tüketiciler birçok Avrupa ülkesini saran ekonomik krizin Uluslararası Elektronik Fuarı’nı teğet geçtiğini belirtiyorlar.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG