Erişilebilirlik

Belge Sızıntısının Odağındaki Platform: Discord


Pentagon'dan sızdığı iddia edilen gizli belgelerle ilgili soruşturma devam ediyor ancak Amerikan basınında yer alan çok sayıda haberde belgelerin Discord adlı bir mesajlaşma ve sohbet uygulamasındaki bir grupta paylaşıldığı aktarılıyor.

Adalet Bakanlığı'nın ve Savunma Bakanlığı'nın da kendi içinde yürüttüğü soruşturmadan belgelerin ne şekilde sızdığı yönünde ayrıntılı bir bilgi henüz ortaya çıkmadı. Ancak medya ve açık kaynakları kullanan araştırmacı gazetecilik platformu Bellingcat, belge fotoğraflarının çıkış noktasının oyun tutkunlarının bir araya geldiği mesajlaşma uygulaması Discord’da silah ve mühimmat tutkunlarının buluştuğu bir internet sunucusu olduğunu belirtmişti.

2015’te Jason Citron adlı bir bilgisayar programcısı tarafından kurulan ve pandemide kullanımı artan Discord’daki sunucuların bazılarına kullanıcılar davet edilmeleri halinde erişim sağlayabiliyor.

Irkçı grupların paylaşımlarıyla gündeme gelmişti

Başlangıçta MineCraft ya da World of Warcraft gibi oyun tutkunlarının biraraya gelip strateji konuştuğu Discord'un bir süre sonra uygulamanın gizlilik özellikleri sebebiyle aşırı sağcı grupların toplandığı bir platform haline geldiği biliniyor.

Discord, New York’un Buffalo kentinde bir markete düzenlenen silahlı saldırı dahil, şiddet bağlantılı ırkçı mesajlarla gündeme gelmişti.

ABD’de ırkçı gruplar 2017’de Charlottessville’de bir kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan protesto için de bu platform üzerinden örgütlenmişti.

Discord bu olaydan bir süre sonra platformda Neo-Nazi ideolojisini teşvik eden aşırı sağcı grupların bazılarını yasakladı. Buffalo saldırısından birkaç gün sonra da saldırganının hesabının ve sunucunun kapatıldığı açıklandı.

Şirket internet sitesinde “uygulanabilir hukuki süreçlerle” ilgili bir talep geldiğinde ya da tehlikeli bir durum söz konusu olduğunda, kullanıcı bilgilerinin paylaşılması ya da kayıtların muhafaza edilmesi gibi konularda yetkililerle işbirliği yaptığını belirtiyor.

Discord yetkilileri hem Charlottesville hem de Buffalo'da yaşanan olayların ardından platformda paylaşılan içerikler konusunda adım attığını vurguluyor.

2021 yılında Wall Street Journal’a konuşan platformun kurucusu Jason Citron, “internet ortamında nefret ve aşırıcılığa karşı sıfır tolerans” gösterdiklerini söylemişti.

"Soruşturma kapsamında yetkililerle işbirliği yapıyoruz"

Pentagon'dan sızdırıldığı iddia edilen belgelerle ilgili haberlerde, şüphelinin gizli belgeleri Discord platformunda yer alan Thug Shaker Central adlı kapalı bir grup içinde paylaştığı kaydediliyor.

Bu grubun çoğu genç ve ergenlerden oluşan silah tutkunu 20-30 üyesi olduğu belirtiliyor.

Tartışmaların odağındaki mesajlaşma uygulaması Discord gizli belgelerin sızmasıyla ilgili dün yaptığı açıklamada belgelerle ilgili soruşturmanın devam etmesi sebebiyle ayrıntı vermedi. Platform soruşturma kapsamında yetkililerle işbirliği yaptıklarını söylemekle yetindi.

STÜDYO VOA

ABD’den Batı Şeria’da vurulan Ayşenur Ezgi Eygi için taziye açıklaması – 6 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG