Erişilebilirlik

Rusya Batıdan Uzaklaşıyor mu?


Batı Rusya'dan Uzaklaşıyor mu?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00

Batı ile ilişkileri gerilen Rusya’nın doğuya döndüğü konuşuluyor. Ancak uzmanlar Rusya’nın doğuya bakmasının nedeninin ideolojik olmaktan çok ekonomik çıkarlara dayandığını söylüyor.

Kremlin, İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesini dünyaya askeri gücünü gösteren büyük bir geçit töreniyle kutlamaya hazırlanırken Batılı liderler Moskova’dan uzak duruyor.

Batı’nın bu tavrının nedeni Rusya’nın geçen yıl Kırım’ı işgal etmesi ve Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçılara verdiği destek.

Ancak Moskova’daki Carnegie Merkezi’nin Rusya ve Asya-Pasifik Programı Başkanı Aleksandr Gabuyev’e göre birçok Asyalı liderin törenlere katılması Cumhurbaşkanı Vladimir Putin için önemli.

Gabuyev, “Moskova’daki askeri tören Putin’in imajını ve yönetiminin meşruluğunu kanıtlamak açısından çok önemli. Burada yalnız olmadığını göstermesi büyük önem taşıyor,” diyor.

Rusya’nın aynı zamanda Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’a ev sahipliği yapan ilk ülke olması bekleniyordu Ancak Pyonggyang, Kore’nin iç meselelerini neden göstererek ziyareti iptal etti.

Ancak Pyonyang’ın Sovyet döneminden kalan borçları kapamasından bu yana iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler gelişiyor. Rusya- Kuzey Kore İş Konseyi Başkanı Vitaly Survillo’ya göre şu anda düşük olan ticaret hacminin 2020’de 2 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor: “Şu anda ticaret önemsiz düzeyde olan ticaret ilişkileri son yıllarda büyümeyi sürdürüyor. Bu yıl 2013 ve 2014’de gördüğümüz gelişimin devam etmesini bekliyoruz.”

Çin’in yanısıra Güney Kore de Rusya’ya uygulanan yaptırımlara katılmama kararı alsa da Gabuyev, Doğu’da asıl belirleyici olan ilişkinin Moskova- Pekin ekseninde geliştiğine dikkati çekiyor: “Amerika’yla ilişkileri nedeniyle Japonya ve Güney Kore gibi ülkeler de kendilerini sorunlu bir konumda buluyor. Tek büyük ortak Çin. Rusya ile Batı arasındaki bu çekişme ne kadar büyürse Rusya’yla Çin arasındaki ilişkilerin önemi de o denli artacak.”

Batı, Rusya’ya ekonomik yaptırımlar uygularken, Moskova ve Pekin geçen yıl 400 milyar dolarlık bir doğalgaz anlaşması imzaladı.

Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, söylem olarak Batı’nın gücü ve ideolojisine bir seçenek olmaktan söz etse de asıl odaklandığı konu ekonomi.

Putin bu konudaki görüşlerini şu şekilde dile getirdi: “Rusya’nın Avrasya’daki konumu, ülkeyi Batı ve Doğu uygarlıklarını yakınlaştıracak bir rol oynamaya itiyor. Bu nedenle Asya-Pasifik bölgesiyle ilişkilerimizi güçlendirmek, bölgede bir serbest ticaret sistemi inşa etmek, ekonomik ilişkiler ve yatırımda ortaklıkları arttırmak istiyoruz.”

Siyasi gerilime rağmen Rusya’nın Batı ile ticari ilişkilerininse Asya’nın gerisinde kalması yakın dönemde beklenmiyor.

Avrupa Birliği, Rusya’nın en büyük ticaret ortağı olmayı sürdürüyor. Rusya toplam ticaretinin yarısını AB ülkeleri ile yapıyor.

XS
SM
MD
LG