Donald Trump’ın başkanlığı ile birlikte ABD-Rusya ilişkilerinin nasıl bir seyir izleyeceği Baltık ülkelerini yakından ilgilendiriyor.
Rusya’nın 2014’te Kırım’ı ilhak etmesi ve Ukrayna’nın doğusunda muhaliflere askeri destek vermesi, Baltık ülkelerinde “sıra bizde mi” endişesine yol açtı.
Uzman Viktor Kremenyuk, Baltık ülkeleri için, “Amerika’nın yeni başkanının kesinlikle kendi taraflarında olmasını istiyorlar" dedi. Ancak uzman Trump'ın belki de Rusya'yı tercih edebileceği ihtimali olduğunu da dile getiriyor.
Amerika’nın NATO savunmasına desteğini arttırdığı bir dönemde, Trump ittifakın gerekliliğini sorgulamış, “üye ülkeler harcamaların daha fazlasını yüklenmeli” demişti.
Letonya Devlet Başkanı ise seçim kampanyası döneminin geride kaldığını ve artık yeni başkanın yönetiminin nasıl olacağına odaklanılması gerektiğini söylüyor.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko da, Amerika'nın hep güvendikleri bi rmüttefikleri olduğunu ve Amerika'nın desteğinin Trump yönetiminde de devam edeceğinden emin olduğunu belirtti.
Rusya’ya karşı caydırıcı görevi olan NATO, Moskova’ya göre ise bir tehdit. Trump’ın ittifaka yönelik kayıtsız tavrı ise bazılarına göre denge sağlayabilir.
Müttefikleri kaybetmek pahasına Rusya ile gerilimi düşürmek, Trump’ın tek başına alabileceği bir karar değil. Uzman Maria Lipman, “Hala Amerikan Kongresi ile hareket etmek zorunda ve şöyle diyebilirim ki Kongre’de Rusya hayranı yok” diye konuştu.
Rusya, Trump’ın beklenmeyen başkanlığından çıkar sağlamak isteyecek mi? Bu da Moskova’da yanıt bekleyen bir soru.