Erişilebilirlik

"Bahmut'un Yüzde 80'den Fazlası Rusya Kontrolunda"


Rusya'nın paralı askerlerden oluşan Wagner grubunun başkanı Yevhgeni Prigozhin bugün yayınladığı bir videoda, birliklerinin Ukrayna'nın stratejik öneme sahip Bahmut kentinin yüzde 80'inden fazlasını kontrol altına aldığını belirtti.

Wagner savaşçıları 13 aydır devam eden Rusya'nın Ukrayna savaşında en kanlı mücadelelerin yapıldığı Bahmut'u ele geçirmek için aylardır mücadele ediyor. Bahmut çatışmalarında yaşanan siper savaşı ve sürekli topçu ateşi, her iki tarafın da verdiği büyük kayıplar nedeniyle Birinci Dünya Savaşı ile karşılaştırılıyor.

Bir Rus ordu blogger'ının mesajlaşma uygulaması Telegram'da yayınladığı videoda Prigozhin, haritada Wagner ekiplerinin kenti nasıl kuşatma altına almaya devam ettiklerini gösterirken yer aldı. Rusya'nın işgali öncesinde Bahmut kentinin nüfusu 70 bin civarıydı.

Prigozhin, "Bahmut'un büyük kısmı; yüzde 80'den fazlası kontrolumuz altında. Buna tüm idari merkez, fabrikalar, depolar ve yönetim dahil" dedi.

Yevhgeni Prigozhin, kırmızı kalemle daha küçük, çoğu yerleşim yeri olan Rus güçlerinin ele geçirmesini bekleyen alanı işaretleyerek "Savaş burada devam ediyor" diye konuştu.

Prigozhin daha önce de maden kenti Bahmut'ta Ruslar'ın üstünlüğüyle ilgili açıklamalar yapmış ancak bunların erken açıklamalar olduğu ortaya çıkmıştı. Öte yandan Ukrayna "Bahmut kalesi" dediği yerdeki durumun artık çok zor olduğunu kabul ediyor.

İngiltere Savunma Bakanlığı geçen hafta Rus güçlerinin Bakhmutka Nehri'nin batı kıyısını ele geçirerek Ukrayna'nın kilit tedarik yolunu tehdit ettiğini belirtmişti.

Ukrayna'nın Rusya kontrolundaki Donetsk bölgesinin Moskova tarafından atanan yöneticisi Denis Puşilin, Bahmut'a dün yaptığı bir ziyaret sırasında Rus güçlerinin artık kentin yaklaşık yüzde 75'ini kontrol ettiğini belirtmişti.

Rusya Bahmut'un ele geçirilmesinin Ukrayna genelinde gelecek saldırıların önünü açacağı görüşünde. Kiev ve Batı ise çatışmalar yüzünden yerlebir olan kentin yalnızca sembolik önem taşıdığını söylüyor.

Çoğunlukla Rusça konuşulan Donetsk bölgesi Rusya'nın Ukrayna'dan ilhak ettiği dört bölgeden biri. Rusya bu bölgelerde referandum düzenlemiş, Kiev ve Batı ise bunların düzmece olduğunu söylemişti.

Öte yandan Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, telefonda görüştüğü ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Washington'un hala Kiev'in savaşı kazanması çabalarını desteklediği ve askeri kapasitesine gölge düşürecek girişimleri reddettiği konusunda kendisine garanti verdiğini söyledi.

Son olarak Washington Post gazetesi bir haberinde ABD istihbarat yetkililerinin Kiev'in Rus işgali altındaki toprakların önemli bir bölümünü geri alma potansiyeli konusunda kötümser bir değerlendirmesine yer vermişti.

Kuleba, Twitter mesajında "Bugünkü telefon konuşmamızda (Blinken) ABD'nin güçlü desteğini yeniden teyit etti ve Ukrayna'nın sahada kazanma kapasitesini sorgulatacak girişimleri reddettiğini söyledi" ifadelerini kullandı.

Kuleba, "ABD, zaferimizi ilerletmeye ve adil bir barış sağlamaya odaklanan Ukrayna'nın güvenilir ortağı olmaya devam ediyor" dedi.

Ukrayna ordusunun gelecek haftalarda Rus güçlerine karşı bir karşı taarruz başlatması bekleniyor.

STÜDYO VOA

Trump için sınırlı dokunulmazlık – 1 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG