Erişilebilirlik

Ayşenur Ezgi Eygi’nin cenazesi ABD’li yetkililer tarafından Didim’de ailesine teslim edilecek


Ailesi, Türk Dışişleri Bakanlığı’nın Ayşenur Eygi'nin defin sürecini yakından takip ettiğini belirterek, İsrail’den getirilecek cenazeye ABD’li yetkililerin eşlik edeceğini açıkladı.
Ailesi, Türk Dışişleri Bakanlığı’nın Ayşenur Eygi'nin defin sürecini yakından takip ettiğini belirterek, İsrail’den getirilecek cenazeye ABD’li yetkililerin eşlik edeceğini açıkladı.

İşgal altındaki Batı Şeria’da İsrail askerleri tarafından başından vurularak öldürülen Türkiye ve ABD vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi’nin cenazesiyle ilgili ailesine, cenaze işlemlerine ABD’li yetkililerin eşlik edeceği ve cenazenin Aydın ilinin Didim ilçesine ulaştırılacağı bilgisi verildi.

Filistin’in toprak bütünlüğünü korumasını destekleyen ve Gazze’de ateşkes sağlanmasını hedefleyen Uluslararası Dayanışma Hareketi (ISM) üyesi Eygi’nin, Türkiye’deki yakınlarını ziyaret ettikten sonra bölgeye geçtiği öğrenildi.

Geçtiğimiz Cuma günü Filistinliler’e ait topraklarda oluşturulmaya devam eden İsrail yerleşimlerine karşı her hafta düzenlenen protesto gösterisi nedeniyle bulunduğu Beyta’da keskin nişancı ateşiyle öldürüldüğü belirtilen Eygi’nin, Türkiye’de defnedileceği aktarıldı.

VOA Türkçe’nin görüştüğü Ayşenur Eygi’nin Aydın’ın Didim ilçesindeki amcası Yılmaz Eygi ve kuzeni Bahar Tıkkın, Türk Dışişleri Bakanlığı’nın defin sürecini yakından takip ettiğini belirterek, İsrail’den getirilecek cenazeye ABD’li yetkililerin eşlik edeceğini açıkladı.

Ayşenur Ezgi Eygi
Ayşenur Ezgi Eygi

Ayşenur Ezgi Eygi’nin halasının kızı olduğunu kaydeden Bahar Tıkkın, ailesinin Eygi’nin Didim’de defnedilmesi yönünde karar aldığını dile getirdi. Bununla ilgili Türk Dışişleri Bakanlığı’nın kendilerine bu akşam ABD’li yetkililerce cenazeye eşlik edileceği bilgisi verildiğini söyleyen Tıkkın, Eygi’nin cenazesinin ne zaman Türkiye’ye geleceği konusunda henüz belirsizlik olduğunu, ancak cenazenin en kısa zamanda getirilmesini beklediklerini söyledi.

Eygi’nin kız kardeşiyle babası Suat Eygi’nin bu gece ABD’den Türkiye’ye havayoluyla geleceğini kaydeden Tıkkın, annesi Rabia Birden Eygi’nin ise uçakta olduğunu ve tüm ailenin cenazeyi karşılamak üzere Didim’de olacaklarını ifade etti.

Ayşenur Ezgi Eygi ve Babası Suat Eygi.
Ayşenur Ezgi Eygi ve Babası Suat Eygi.

Bahar Tıkkın, “Türk Dışişleri düzenli olarak bizi bilgilendiriyor. Cenazemizi İsrail’de ABD’li yetkililer teslim alarak Türkiye’ye getirecekmiş. Cenazemize onlar eşlik edecek ve aileye teslim edeceklermiş. Türk Dışişleri de süreci takip ediyor. Dışişleri Bakanlığı, Didim’e getirilmesi konusunda çalışmasını sürdürüyor. Babası da kız kardeşiyle birlikte ABD’den yola çıktı, Didim’e geliyor. Biz ailece çok üzgünüz, gencecik yaşta Ayşenur’u kaybettiğimiz için” ifadesini kullandı.

Eygi’nin Filistin topraklarında yaşanan insanlık dramına son verilmesini istediğini söyleyen Tıkkın, “Ayşenur’un mesajları belliydi, herkes için insanca yaşanacak bir dünya için uğraşıyordu, uğraştı. Bunun için de hayatını kaybetti. Kısacık hayatı boyunca bir çoğumuzun koca ömre sığdıramadığı çabayı, emeği insanlığa hizmet emek için harcadı, ortaya koydu” dedi.

Amca Yılmaz Eygi de, en son iki hafta öncesinde kendilerini Didim’de ziyareti sırasında görüştüğü yeğeni Ayşenur Ezgi Eygi’nin Ürdün’de olacağını söylediğini, ancak Filistin’e gideceğini bilmediğini kaydetti. Yeğeni Eygi’nin her zaman gönüllü çalışmalara katıldığını belirten Yılmaz Eygi, ABD’de yaşasa da Eygi’nin ailesiyle, akrabalarıyla yakın bağını koruduğunu vurguladı.

Ayşenur Ezgi Eygi için Filistin Yönetimi tarafından cenaze töreni düzenlendi

Batı destekli Filistin Yönetimi Pazartesi günü, bir görgü tanığının işgal altındaki Batı Şeria'da yerleşimlere karşı gösteri yaparken İsrail güçleri tarafından vurularak öldürüldüğünü söylediği ABD-Türkiye çifte vatandaşı aktivist Ayşenur Ezgi Eygi için cenaze töreni düzenledi.

Filistinliler, öldürülen Türk-Amerikalı aktivist Ayşenur Ezgi Eygi'nin kefiye ve Filistin bayrağına sarılı naaşını, iki gün önce öldüğü açıklanan Nablus'taki Rafidia hastanesinden başlayan bir anma töreninde taşıdı.
Filistinliler, öldürülen Türk-Amerikalı aktivist Ayşenur Ezgi Eygi'nin kefiye ve Filistin bayrağına sarılı naaşını, iki gün önce öldüğü açıklanan Nablus'taki Rafidia hastanesinden başlayan bir anma töreninde taşıdı.

Cenaze törenine aralarında Filistin Yönetimi'nin önde gelen yetkililerinin de bulunduğu onlarca kişi katıldı. Güvenlik güçleri Aysenur Ezgi Eygi'nin Filistin bayrağına sarılı olan ve yüzü geleneksel siyah-beyaz kareli eşarpla örtülü naaşını taşıdı. 26 yaşındaki Eygi'nin naaşı daha sonra bir Filistin ambulansının arkasına yerleştirildi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, Eygi'nin cenazesini ailesinin isteği doğrultusunda Aydın ilinin Didim ilçesinde defnedilmek üzere Türkiye’ye getirilmesi için çalıştıklarını, ancak “Filistin topraklarından Ürdün'e kara geçişinin Pazar günü itibariyle kapalı olması nedeniyle cenazenin doğrudan Türkiye'ye havayoluyla getirilmesi için çaba sarfettiğini” söyledi.

ABD'li yetkililer yorum talebine yanıt vermedi.

Cuma günkü protestoya katılan İsrailli barış aktivisti Jonathan Pollak, İsrail güçlerinin Cuma günü Nablus kentinde hiçbir tehdit oluşturmadığı halde Eygi’yi vurduğunu söylemişti. Pollak, Eygi’nin askerlerle Filistinli protestocular arasındaki çatışmalardan sonraki sükunet sırasınnda öldürüldüğünü sözlerine belirtmişti. Pollak, protesto eyleminden sonra iki İsrail askerinin yakındaki bir evin çatısına çıktığını, gruba doğru silah doğrulttuklarını ve ateş ettiklerini, kurşunlardan birinin Eygi'nin başına isabet ettiğini gördüğünü kaydetmişti.

Filistin güvenlik güçleri mensupları, işgal altındaki Batı Şeria'nın Nablus kentinde düzenlenen cenaze töreni sırasında öldürülen Türk-Amerikan Uluslararası Dayanışma Hareketi aktivisti Ayşenur Ezgi Eygi'nin naaşını taşıdı.
Filistin güvenlik güçleri mensupları, işgal altındaki Batı Şeria'nın Nablus kentinde düzenlenen cenaze töreni sırasında öldürülen Türk-Amerikan Uluslararası Dayanışma Hareketi aktivisti Ayşenur Ezgi Eygi'nin naaşını taşıdı.

İsrail ordusu, askerlerin protesto alanında “şiddet eylemi kışkırtıcısına” ateş açarken yabancı uyruklu bir kişiyi öldürdüğü haberlerini incelediğini bildirdi.

Şiddet olayları, İsrail-Hamas savaşının başladığı Ekim ayından bu yana Batı Şeria'da artan İsrail baskınları, Filistinli militanların İsrailliler’e yönelik saldırıları ve İsrailli yerleşimcilerin Filistinliler’e yönelik saldırılarıyla birlikte tırmanıyor.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

Forum

STÜDYO VOA

Trump’a ikinci suikast girişimi – 16 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG