Avrupa’daki ekonomik kriz kısa zamanda düzeleceğe benzemiyor. Bazı Avrupa ülkeleri kredi notlarının düşürülmesi yüzünden zor durumda. Yunanistan kemerleri sıkma önlemeleri aldı ancak Avrupalı liderlere göre alınan önlemler yeterli değil.
Son zamanlara kadar yaşam koşulları iyi olan orta sınıf binlerce Yunanlı sokaklara dökülerek parlamentonun önünde gösteri yaptı ve polisle çatıştı.
Parlamentoda o sırada milletvekilleri bütçede milyarlarca Euroluk kesinti yapan kemerleri sıkma planını onaylıyordu.
Yunanistan beş yıldır ekonomik durgunluk yaşıyor, ekonomisi güçlü Avrupa ülkeleri Yunan hükümetine kemerleri sıkma baskısı yaptıkça durum daha da zorlaşıyor. Yunanistan’a borç vermek için ileri sürülen koşul, alınan önlemlerin uygulanması. Bu da Yunan hükümetini daha da zora sokuyor. Yunanistan kredi alamazsa, gelecek ay borçlarını ödeyemez duruma düşecek.
Yunanistan’da Nisan ayında seçime hazırlanan politikacılar artık sabırlarının taştığını söylüyor:
Yeni Demokrasi Partisi'nden Olga Kefalogianni, "Avrupalı müttefiklerimizin bundan sonra Yunanistan’a hakettiği saygıyı göstermesini bekliyoruz. Amaçlarının Yunanistan’a gerçekten yardım etmek olduğunu, Yunan halkının içinde bulunduğu durumu kolaşlaytırmak istediklerini göstereceklerini umuyoruz" diyor.
Londra’daki Ekonomik İstihbarat Birliği uzmanı Martin Koehring, kemerleri sıkma önlemlerinin Yunanistan için gerektiğini ancak etkisinin çok ağır olduğunu doğruluyor: "Bu kemerleri sıkma politikası, Avrupalı liderlerin yeterince hızlı ilerlemediğini söylemesine rağmen, gereğinden hızlı gidiyor. Verilen mesaj, Yunanistan’ın uzun süre kalacağı komadan çıkmak için bunun şart olduğu."
Koehring ve diğer uzmanlara göre, Avrupa ülkeleri Yunanistan’da ve öteki sorunlu ekonomilerde, ekonomik büyüme ihtiyacını görmezden geliyor. Ekonomik büyüme olmadan uzun dönemde bu ülkelerin krizden kurtulması mümkün değil ve bu ülkelerin halkları yıllarca sürebilecek kemerleri sıkma planlarını reddetmeye devam edebilir.
Bertelsmann Vakfı Avrupa Birliği uzmanı Thomas Fischer da durumdan kaygılı: "Hep kemerleri sıkma politikalarından söz ediyoruz. Büyüme ve iş imkanlarını arttırma konusuna, mali borçları azaltma kadar önem verilmiyor. Tabii temelde esas sorunun bu olduğu doğru."
Avrupa’da borç krizinin yayılması ekonomik açıdan nispeten sağlıklı olan İngiltere gibi ülkeleri de etkiledi. Pazartesi günü kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, bazı ülkelerin notunu kırarken, İngiltere’yi de izlemeye aldığını açıkladı. Bu İngiltere’nin üç A olan yüksek kredi notunu tehlikeye düşürdü.
Martin Keohring buna şaşırmış görünmüyor: "Herhalde Moody’s İngiltere’deki durumun çok tehlikeli olduğunu vurgulamakla haklı. Genel ekonomik durum çok zayıf çünkü İngiltere Euro bölgesinin fazlasıyla etkisinde."
Yunanistan’da halkın öfkesi sokaklara yansırken, Avrupalı liderler ciddi bir sorunla karşı karşıya. Bir yandan kemerleri sıkma politikaları uygularken, bir yandan da ekonomik büyüme sağlamaları gerekiyor ki bu hiç de kolay değil.