Avrupa Parlamentosu’nda, sağ ve aşırı sağ milletvekilleri tarafından gündeme getirilen ve “özellikle Erasmus+ programı ve Filistinli mültecilere yardım çerçevesinde Avrupa fonlarının kullanımına ilişkin” soruların ele alındığı görüşmelerde, Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji üniversitesi tartışıldı.
Fransız sağ ve aşırı sağ grup milletvekilleri, “Gaziantep ve Gazze'deki üniversitelerin Hamas’ı desteklediklerini, AB’nin de bu üniversiteleri fonladığını” öne sürerek, “Avrupa Komisyonu’nun derhal bu ödemeleri askıya almasını” isteyince, Genel Kurul’da gergin tartışmalar yaşandı.
Eleştirileri yanıtlayan Avrupa Komisyonu’nun Bütçe Komiseri Johannes Hahn, Erasmus yardımlarının çok dikkatli bir soruşturma aşamasından sonra verildiğini dile getirdi. AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de, “Elinizde kanıt yoksa iddialarınızı geri alın” diye karşılık verdi.
Fransız sağ partisi Cumhuriyetçiler’den (LR) AP içindeki Avrupa Halk Partisi (PPE) grubu içinde yer alan milletvekili Celin Imart, bir önerge vererek, “Avrupa Komisyonu terör örgütlerine sponsor olmayı sonlandırmayı düşünüyor mu? Türkiye'deki Gaziantep Üniversitesi rektörü Yahudi karşıtı ve açıkça Hamas yanlısı konuşmalar yaparken, bu üniversiteye 250 bin Euro bağışlandı. Gazze Üniversitesi'ne de, rektörün Hamas'la teyit edilmiş bağlantılarına rağmen 2014 ile 2019 arasında yaklaşık 2 milyon Euro, Al-Şark Forum’a da 100 bin Euro bağışlandı. Kendi sınırlarımızı korumaktan, kendi çiftçimizden, gencimizden esirgediğimiz parayı bu kurumlara veriyorsunuz. Sayın Komiser, artık bu ödeneklerin durmasının ve Avrupa’yı doğru yola koymanın zamanı geldi” diye konuştu.
Oturumda söz alan göçmenlere karşı AB sınırlarını korumak için kurulan Frontex’in eski Başkanı, Fransız aşırı sağcı milletvekili Fabrice Leggeri de, “Bu tartışma çok önemlidir, çünkü AB'nin Hamas'a ve İslamcı örgütlere yaptığı yardımla ilgilidir. 2023'te Erasmus+ ortağı haline gelen ve Ekim ayında mücahitlere saygı duruşunda bulunan Gaziantep Türk Üniversitesi'ne yardım yapılıyor. Buna derhal son verilmeli” dedi.
Oturumda BM’nin Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı UNRWA’ya yapılan yardımların da eleştirilmesi üzerine söz alan Sol grup mensubu Fransız milletvekili Rima Hassan da, “Avrupa Parlamentosu, İsrail rejiminin Avrupa'daki UNRWA'ya karşı propagandasına devam edemez. Knesset'in hedefi, terör örgütü olarak tanımladıkları UNRWA'ya kesin olarak son vermektir. Nakba (Filistin'de 1948'de yaşanan büyük göç), İsrail politikaları nedeniyle yaratıldı. İşgal altındaki bölgelerde ve sınır bölgelerinde hala Filistin'e dönüş hakkından yararlanamayan geniş bir nüfus var” dedi.
Filistin’de doğan ve Fransa'da mülteci olan Rima Hassan, “Çocukluğum boyunca UNRWA'nın desteğinden yararlandım. Gazze’de yaşanan korkunçluğun boyutlarını görmek için mevcut UNRWA mülteci kamplarını ziyaret etmeye kim zaman ayırdı? Gidip gördünüz mi orada yaşananları ve UNRWA’nın ne kadar önemli olduğunu?” diye konuştu.
PPE’den Fransız muhafazakar milletvekili François-Xavier Bellamy de, “Gaziantep İslam Üniversitesi’nin açıkça Hamas’ı desteklediğini” iddia ederek, yardımların askıya alınmasını istedi. Aşırı sağ ile sol grup arasında orta yolu bulmaya çalışan liberal Renew grubundan MoDem Milletvekili Laurence Farrengise, “Erasmus fonlarının tahsisindeki boşlukların farkındayız. Ben ve Renew grubu için her şey çok net. Avrupa değerlerine saygı gösterilmeden Avrupa parası alınamaz” diye konuştu.
Eleştiriler karşısında söz alan AB’nin Avusturyalı Bütçe Komiseri Johannes Hahn, “Komisyon, Avrupa değerlerini korurken ve desteklerken, Birlik bütçesinin korunmasını sağlamak için Avrupa Parlamentosu ile birlikte çalışma konusundaki kararlılığımızı da belirtmek isterim” dedi.
Avusturyalı politikacı Johannes Hahn, Erasmus yardımlarının çok dikkatli bir soruşturma aşamasından sonra verildiğini anlatarak, Komisyonun, “2016 yılında şüpheli yararlanıcıları hariç tutma amacıyla, erken tespit ve hariç tutma sistemi EDES’i oluşturduklarını söyledi. Hahn’ın, “Finansman tahsis edilmeden önce sıkı bir seçim süreci uyguluyoruz” sözleri de Genel Kurul’daki hararetli tartışmaların önünü almaya yetmedi.
Fabrice Leggeri’den “askıya alındı” iddiası
Görüşmelerin ardından Perşembe günü oylanan önerge, oy çokluğuyla reddedildi. Ancak Fransız aşırı sağcı milletvekili, X hesabından, “AB, İslamcı terörizmin dolaylı finansmanına göz yummaya devam ediyor ve Komisyon kanıtları reddederek yalan söylüyor! Hamas'a destek veren Gaziantep Türk Üniversitesi'ne verilen 250 bin Euro’luk hibe, bizim müdahalelerimiz sayesinde nihayet askıya alındı. Peki daha kaç skandal gözden kaçıyor? Avrupa Komisyonu'nun gözlerini açmasının ve Avrupa parasının barbarlığı finanse etmeyi bırakmasının zamanı geldi. Bu temel tartışmayı, Hamas'ı açıkça destekleyen Gaziantep İslam Üniversitesi'ne yönelik, herhangi bir Avrupa fonunu kınamak için dayattık. Avrupa Komisyonu bu barbar ortaklığa son verene kadar vazgeçmeyeceğiz” mesajını paylaştı.
Komisyon: “Böyle bir karar alınmadı”
Ancak VOA Türkçe’ye bilgi veren AP yetkilileri, Leggeri’nin “fonların askıya alınmasını sağladık” açıklamasından milletvekilinin neyi kastettiğinin anlaşılmadığını, “askıya alma ya da geri isteme gibi kararların parlamentonun değil, Avrupa Komisyonu’nun yetkisi altında olduğunu” dile getirdi.
AB Türkiye Temsilciliği’nden VOA Türkçe’nin sorusuna verilen yanıtta, AP ve Komisyon’un işleyişlerinin farklı olduğuna vurgu yapılarak, “Komisyon olarak böyle bir kararın alınmadığı” dile getirildi.
Avrupa Parlamentosu yalnızca bütçe görüşmeleri sırasında birtakım fonların kaldırılması ya da eklenmesi yetkisine sahip. Ancak Haziran’da yapılan seçimlerin ardından yenilenen AB Komisyonu’nun yeni üyeleri, henüz Genel Kurul’da oturumlara katılma aşamasında. Yeni Komisyon üyeleri, ancak Ekim ayı sonu, Kasım ayı başında AP’nin de onayını alarak göreve başladıktan sonra Bütçe konusu gündeme gelebilecek.
VOA Türkçe’nin sorusunu yanıtlayan Gaziantep İslam, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi yetkilileri de kendilerinin böyle bir gelişmeden sosyal medya aracılığıyla haberdar olduklarını ama henüz ellerine resmi bir belgenin ulaşmadığını ifade etti.
Borrell ve Bardella kavgası
AP Genel Kurulu’ndaki karşılıklı sert atışmalar, Filistin-İsrail gerginliği konusunda AP’deki gerilimi ve bölünmelerin derinliğini de gözler önüne serdi. Hafta başında da Fransız aşırı Ulusal Bütünleşme Partisi (RN) lideri, AP milletvekili üyesi Jordan Bardella, AB’nin Hamas’a desteği ve Gaziantep Üniversitesi’ni gündeme getirdi.
Fransız aşırı sağcı politikacı, doğrudan Avrupa Birliği'ni hedef alan bir suçlama yönelterek, “7 Ekim, Hamas’ın saldırılarının birinci yıldönümü” konulu oturumda, “Farkında olmadan, Hamas terörist hareketini, dolaylı bir şekilde körüklemekten ibaret olan bu Avrupa saflığını kınıyorum. Burada, 7 Ekim’in birinci yılında, Avrupa'dan gelen kamu fonlarının dolaylı olarak Hamas terör hareketini körüklediğini şaşkınlıkla izliyoruz. Avrupa kör ve uyur gezer dolaşıyor” dedi. Sol gruptan Rima Hassan’ın ismini vermeden, Sol partilerin Strasbourg Parlamentosu'na “Hamas'ın sözcüleri olan seçilmiş yetkilileri” gönderdiğini de sözlerine ekledi.
Oturumda Bardella’nın bu sert çıkışına, AB Dış İlişkiler ve Güvenlikten Sorumlu Yüksek Komiseri Josep Borrell'in yanıtı sert oldu. Borrell, Bardela’nın “AB farkında olmadan Hamas'ın sponsoru” iddiasına, “Umarım buna dair kanıtınız vardır elinizde. Çünkü politikacılar başkalarına iftira atmamalı. Kanıt sunmaları gerekir. Avrupa fonlarının Hamas'ın kasasına gittiğine dair hiçbir kanıt yok. Bay Bardella, yarın beni görmeye gelin. Ve iddialarınızın kanıtlarını da beraber getirin. Eğer bu kanıtı sunmazsanız, umarım suçlamalarınızı geri çekersiniz” diye yanıtladı.
Forum