Bu yaz Avrupa'da devam eden büyük orman yangınları, kıtada şimdiye kadar çıkan ikinci en geniş yangın olarak kayda geçti. Avrupa Birliği Ortak Araştırma Merkezi'nin verilerine göre Avrupa, geleneksel orman yangını sezonu süresinin henüz yarısına gelmiş durumda.
Çok sayıda Avrupa ülkesinde bu yıl büyük yangınlar çıktı. Binlerce kişi bulundukları yerlerden tahliye edilmek zorunda kalırken çok sayıda konut ve işyeri tahrip oldu. İtalya, İspanya ve Fransa, aşırı yangın riski altında bulunan ülkeler arasında.
Veriler, bu yıl şimdiye kadar Avrupa Birliği ülkelerinde orman yangınlarının 600 bin 731 hektarlık alanı yaktığını gösteriyor. Bu, Avrupa'da orman yangınlarının tahrip ettiği alanların ölçütünün belirlenmesi için kayıt tutulmaya başlandığı 2006 yılından bu yana en büyük ikinci hasar anlamına geliyor. 2017 yılında Avrupa kıtasında 987 bin 844 hektar alan yanmıştı.
Bu yıl yanan bölgenin yüzölöçümü, Lüksemburg'un yüzölçümünün iki katından fazla. Veri setinde şimdiye kadar Ağustos ayı itibarıyla hiçbir yıl bu kadar geniş alanın yandığına ilişkin bulgu mevcut değil.
Akdeniz'de orman yangını sezonu genellikle Haziran ayından Eylül ayına kadar devam ediyor.
İklim değişikliği, yangınların hızlı yayılmasına, daha uzun sürmesine ve daha yoğun olmasına neden olan sıcak ve kuru hava şartlarını körüklüyor. Sıcak hava bitkilerdeki nemi emiyor ve kurumuş bitkiler, yakıt haline geliyor. Kuru bitki örtüsünü temizleyecek insan gücü azaldığı için yangın sorunu artıyor.
İspanya'daki Lleida Üniversitesi'nden orman mühendisliği profesörü Victor Resco de Dios, Fransa ve Portekiz'in Haziran ayı başında yaşadığı geniş çaplı yangınların "son derece olağandışı" olduğunu kaydetti. De Dios, iklim değişikliğinin yangın sezonunun daha erken başlayıp daha uzun sürmesine nasıl neden olduğunu ortaya koyduğunu söyledi.
De Dios, "Akdeniz'de günümüzde çıkan yangınlar artık söndürülemiyor, büyük yangınlar giderek daha da büyüyor" dedi.
Avrupa Birliği Ortak Araştırma Merkezi'nin verileri, 30 hektardan büyük orman yangınlarını kapsıyor. Küçük çaplı yangınların da buna eklenmesi, toplam yanan alanın daha da büyük olduğuna işaret ediyor.
Portekiz ve Yunanistan gibi Güney Avrupa ülkeleri çoğu yaz orman yangınlarıyla karşı karşıya kalıyor. Ancak daha yüksek sıcaklıklar, orman yangını riskinin kuzeydeki ülkelere de sıçraması anlamına geliyor. Bu yıl Almanya, Slovenya ve Çek Cumhuriyeti'nde orman yangınları çıktı.