Avrupa'daki ABD askeri üsleri ve personeli, yeni bir istihbaratın askeri tesisleri ya da personeli hedef alabilecek olası bir terör saldırısı konusunda uyarıda bulunmasının ardından alarm durumuna geçti.
ABD'li bir savunma yetkilisi Pazartesi günü VOA'e yaptığı açıklamada, ABD Avrupa Komutanlığı'ndaki (EUCOM) askeri tesislerin bir tür saldırı olasılığı anlamına gelen "Charlie" Kuvvet Koruma Durumu’na yükseltildiğini doğruladı.
Yetkili, değişikliğe neden olan istihbaratın içeriği hakkında ayrıntılı bilgi vermedi. Ancak birçok ülkeden terörle mücadele yetkilileri, tehdinin arttığı konusunda uyarıda bulundu.
Paris'te yaklaşan Yaz Olimpiyatları’na yönelik tehditler de söz konusu.
ABD'li savunma yetkilisi, ordunun "ABD askerlerinin hem iş hem de eğlence faaliyetleri sırasında tetikte olmalarını sağlamak için ilave adımlar attığını" söyledi.
İstihbarat konularını tartışmak üzere isminin açıklanmaması kaydıyla konuşan ikinci bir ABD'li yetkili ise kuvvet koruma pozisyonunun arttırılmasına yol açan unsurun “tek bir istihbarat değil genel tehdit” tablosu olduğunu vurguladı.
VOA'e konuşan yetkili, "Avrupa'daki ABD kuvvetlerine yönelik belirli ya da yakın bir tehdit yok. Bu, ihtiyatlılık gereği atılmış bir adımdı" dedi.
EUCOM'dan Pazartesi günü yapılan açıklamada da artan güvenlik önlemlerinin bir dizi etkenin biraraya gelmesinin sonucu olduğu belirtildi.
Açıklamada, "Teyakkuzu arttırmamız tek bir tehditten değil, Avrupa Futbol Şampiyonası ve Olimpiyatlar dahil devam eden ve yaklaşan büyük etkinlikleri ve olası kötü aktörlerin Avrupa'daki askeri olmayan çeşitli hedeflere yönelik saldırı tehdidinin artması gibi etkenlerin biraraya gelmesinden duyulan endişeden kaynaklanıyor" denildi.
Açıklamada EUCOM’un "Avrupa sahasındaki personele şüpheli faaliyetleri bildirmek, Dışişleri Bakanlığı’nın seyahat uyarılarını izlemek ve ihtiyatlı kişisel risk azaltma önlemlerini uygulamak dahil her zaman tetikte olmalarını ve uyanık kalmalarını tavsiye ettiği" kaydedildi.
Siber güvenlik firması Recorded Future tarafından geçtiğimiz ay yayınlanan bir rapor, yüksek siber saldırı riskine rağmen Paris Olimpiyatları'na yönelik en büyük tehdidin terör saldırısı olasılığı olduğu uyarısında bulunmuştu.
Fransız yetkililer halihazırda en az iki ayrı terör planını bozmuş durumda. Olaylardan birinde 18 yaşındaki şüpheli, Olimpiyatlar’da kullanılacak stadyumlardan birine IŞİD adına saldırı düzenlemeyi planlamakla suçlandı.
Üst düzey ABD terörle mücadele yetkilileri de IŞİD terör örgütünün son aylarda ivme kazandığını kabul etti.
Endişelerin büyük kısmı, grubun Afganistan'da faaliyet gösteren ve IŞİD-Horasan olarak bilinen kolu üzerinde yoğunlaşıyor.
Beyaz Saray İç Güvenlik Danışman Yardımcısı Jen Daskal, geçen hafta Nebraska eyaletindeki Omaha’da düzenlenen bir terörle mücadele konferansında yaptığı konuşmada, "Hem IŞİD hem de IŞİD-Horasan dış operasyonlar yürütme kabiliyeti ve niyeti gösterdiler" dedi.
Ulusal Terörle Mücadele Merkezi Direktörü Christine Abizaid de geçtiğimiz Mayıs ayında IŞİD-Horasan konusunda uyarıda bulunmuştu.
Doha'da düzenlenen bir güvenlik konferansında konuşan Abizaid, "IŞİD'in küresel çapta toprak bütünlüğü olmadan bile, bazıları saldırılar düzenleyecek olan bir destekçi ağına sanal olarak ulaşma becerisi oldukça endişe verici" demişti.
Abizaid ayrıca IŞİD-Horasan'ın Afganistan'da yeniden yapılanma kabiliyetini "muhtemelen son üç yılda küresel IŞİD ağına gördüğümüz en önemli katkı" olarak nitelendirdi.
IŞİD-Horasan, Ocak ayında İran'ın Kerman kentinde Devrim Muhafızları eski komutanlarından Kasım Süleymani’nin ölüm yıldönümü töreninde düzenlenen ve yaklaşık 90 kişinin ölümüne, Mart ayında da Moskova'da bir konser salonuna düzenlenen ve 140'tan fazla kişinin ölümüne yol açan saldırıların sorumluluğunu üstlenmişti.
ABD'li terörle mücadele yetkilileri de IŞİD-Horasan'ın sınırları aşan suç şebekelerini ve insan kaçakçılığı halkalarını kullanmakta daha becerikli hale geldiğine ve militanlarını ABD'ye göndermek için olası planlar yaptığına ilişkin endişelerini dile getirdi.
Forum