ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin bugün Ukrayna’ya mühimmat ve silah yardımı konusunda uluslararası bir toplantıya evsahipliği yapıyor. ABD’ye ait bir İHA’nın Rus tacizi nedeniyle Karadeniz’de düşürülmesi hakkında Austin, "uluslararası hukukun izin verdiği her yerde uçmaya ve faaliyet göstermeyi sürdürecekleri" sözünü verdi
50 ülkeden savunma yetkililerinin katıldığı ve sanal olarak düzenlenen Ukrayna Savunma Temas Grubu toplantısının açış konuşmasında Austin, "Bu tehlikeli olay, uluslararası hava sahasında agresif, riskli ve güvensiz eylemler modelinin bir parçasıdır" dedi.
"Hiç kuşkunuz olmasın, ABD uluslararası hukukun izin verdiği her yerde uçmaya ve faaliyet göstermeye devam edecektir’’ diyen Austin, Rusya'ya düşen görevinse askeri uçaklarını güvenli ve profesyonel bir şekilde kullanmak olduğunu söyledi.
Austin, dün iki Rus Su-27 uçağının ABD'ye ait bir MQ-9 Reaper insansız hava aracına tacizi sonucu meydana gelen olayla ilgili olarak şu ana kadar doğrudan açıklama yapan en üst düzey yetkili oldu.
Sanal toplantıya Amerika, Avrupa, Orta Doğu ve Hint-Pasifik dahil dünyanın dört bir yanından Temas Grubu üyelerinin katıldığına dikkat çeken Austin, “Bugün burada bulunan ülkeler Rusya'nın seçim savaşının hem Ukrayna halkı hem de dünya için taşıdığı risklerin farkında. Bu, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Soğuk Savaş'ın başlamasından bu yana Avrupa güvenliğine yönelik en büyük tehdit’’ dedi.
“Yakın dostum’’ olarak nitelediği Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov'a orduya liderlik ettiği için teşekkür eden Austin, “Bu Temas Grubu her zaman Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’ne ihtiyaç duydukları şeyi ihtiyaç duydukları anda elde etmelerine yardımcı olma konusunda kararlı oldu’’ diye konuştu.
ABD’nin Mart ayı başında, Ukrayna'ya 400 milyon dolarlık bir güvenlik yardımı daha yapacağını duyurduğunu hatırlatan Savunma Bakanı Austin, “Bu yardım ek HIMARS (Yüksek Hareketli Topçu Roket Sistemi) mühimmatı, ek topçu mermileri, Zırhlı Araçtan Fırlatılan Köprüler ve daha fazlasını içeriyor. Son üç ay içinde Temas Grubu üyeleri, dokuzdan zırhlı araç birliği dahil, Ukrayna'nın egemenliğini savunmak ve savaş alanında ivme yaratmak için ihtiyaç duyduğu kabiliyetleri geliştirme konusunda büyük bir liderlik gösterdi’’ ifadelerini kullandı.
Dokuz ülkenin Ukrayna’ya 150'den fazla Leopard tankı sağlamayı taahhüt ettiğini, İtalya ve Fransa'nın SAMP/T hava savunma sistemleri katkısını, ABD, Almanya ve Hollanda’nın Patriot bağışlarını, Kanada ve Almanya’nın NASAMS ve IRIS-T gibi orta menzilli hava savunma sistemleri katkısını öven Austin, “Ancak şu anda Ukrayna'nın özgürlük mücadelesinde kritik bir dönemdeyiz ve hepimiz devam eden kararlılığımızı ve birliğimizi göstermeliyiz. Bu da taahhütlerimizi eksiksiz ve hızlı bir şekilde yerine getirmek anlamına geliyor’’ dedi.
Temas Grubu üyeleri tarafından sağlanan kritik kabiliyetlerin sürdürülebilmesi için yedek parça ve bakım paketleri ile ilave teçhizat dahil tüm kabiliyetleri sağlamaları gerektiğini söyleyen Austin, “Ayrıca Ukrayna'ya yeni mühimmat ve hava savunma sistemleri bağışında bulunmanın yollarını bulmamız gerekiyor. Mühimmat üretimini arttırmak için bu Temas Grubu’nun üyeleri, endüstriyel üretim sorunlarına yenilikçi çözümler geliştirmek üzere biraraya geliyor. Bu bahar ve sonrasında da Ukrayna'nın ihtiyaçlarını karşılamak üzere adım atmaya devam edeceğimizden eminim’’ diye konuştu.