Yeni bir araştırma Corona virüsü aşılarının sadece enfeksiyona ve ağır hastalığa karşı koruma sağlamadığını ayrıca “uzun COVID” olarak bilinen, semptomların haftalarca hatta aylarca sürebildiği vakalarda da işe yarayabileceğini gösteriyor.
Güney Afrikalı fabrika yöneticisi Bradley Solomons geçen yıl Temmuz ayında Corona virüsüne yakalandı ve 20 gün boyunca hastanede kaldı. Aylar sonra hala günlük faaliyetlerini yerine getirmekte zorlanıyordu.
Solomons, “Bazı semptomları hala hissediyorum. Üç ile beş dakika arasında hafızamı kaybediyorum, o an ne yapmakta olduğumu hatırlayamıyorum ve hala öksürüyorum. O günden bugüne hala boğazım ağrıyor” diyor.
Bu konuyla ilgili resmi rakamlar olmasa da dünya genelinde Corona virüsü olan milyonlarca kişinin, hastalığın uzatmalı halini yaşadığı ve semptomlarının dört haftadan uzun sürdüğü sanılıyor.
İngiltere’de sağlık kampanyası yürüten Ondine Sherwood’a göre bu hala çok az anlaşılan bir durum.
Sherwood, “Doktorlar arasında konuyla ilgili hala farklı görüşler hakim. Bazılarına göre bunun kaygıdan kaynaklandığı söyleniyor. Bazı doktorlar bu durumu tam olarak anlayamıyor” diyor.
Londra’daki Kings College’da yapılan araştırma Corona virüsü aşılarının, aşıya rağmen hastalığa yakalanan azınlık için “uzun COVID” riskini yarıya indirdiğini gösteriyor.
Bilim adamlarının araştırması, 1 milyon 200 bin kişinin Aralık 2020 ve Temmuz 2021 arasında sisteme girdikleri semptomların yer aldığı İngiliz “Zoe Covid” çalışma uygulamasına dayanıyor.
Bu kişiler arasında aşı olanların yüzde 0,2’si Corona virüsüne yakalandı. Bunların yüzde 5’i ise uzun COVID’e yakalandı. Bu rakam aşısızlar arasındaysa yüzde 11.
Norhumbria Üniversitesi’nden Virolog Sterghios Moschos’a göre, “Aşı sizi virüse yakalanmaktan koruyacağı gibi bu virüs yüzünden uzun dönemli hasta olmanızı da önleyecek.”
Bu bulgular aşının çocuklara yapılması konusundaki tartışmaları da etkileyecek görünüyor. İngiltere’deki başka bir çalışma yedi çocuktan birinin hastalığa yakalanmasından üç ay sonra hala semptomlar yaşadığını gösteriyor. Listenin başında baş ağrısı ve yorgunluk geliyor.
Aralarında ABD’nin de olduğu birçok ülke şimdiden 12 yaş ve üstü çocuklar için aşılama programlarına başladı.