Artvin’deki altın madeni direnişi sürüyor. Yeşil Artvin Derneği, çarşamba günü Başbakan Davutoğlu’na madene neden karşı olduklarını anlatacak. Dernek Başkanı Neşe Karahan, madenin Artvinli için ölüm kalım meselesi olduğunu asla geri adım atmayacaklarını söyledi.
Son dönemde siyasi olarak iyice farklı kulvarlarda söylem geliştiren HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş ve Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nu Artvin’deki maden direnişi aynı görüşte birleştirdi. Önce HDP lideri Demirtaş, bazı ekolojistlerin karşı çıktığı Artvin’de maden referandumu önerisini dile getirdi ardından, Türkiye’nin birçok kentinden baroların yöneticileriyle birlikte kente gelen Feyzioğlu, hükümete “öyleyse madenin yapılıp yapılmayacağına halk karar versin, referanduma gidilsin” dedi.
Akşam saatlerinde Artvin’e gelen Feyzioğlu, Yeşil Artvin Derneği yöneticileriyle toplantı yaptıktan sonra kent merkezinde halka seslendi. Cerrattepe’deki altın madeni için yapılan ihalenin bedelinin futbolcu Arda Turan’ın bonservisinden daha ucuz olduğunu söyleyen Barolar Birliği Başkanı, “üstelik orada elde edilecek altının yüzde 98′i madene çıkarılana gidecek, yüzde 2′si devlete dönecek. O da çeşitli vergi muafiyetleriyle yüzde 1′e düşecek. Yüzde 100 olsa ne olur” dedi.
Ümit Kocasakal, çarşamba günü Ceratterpe’ye çıkmayı planlıyor
İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal ise pazartesi ve salı günü vali, emniyet müdürü ve jandarma komutanı hakkında şikayette bulunan Artvinliler gibi kendisinin de çarşamba günü Artvin Cumhuriyet Savcılığı’na şikayette bulunacağını açıkladı. Kocadağ, Yeşil Artvin Derneği’nde yaptığı konuşmada yarın emniyet ve jandarma güçleri tarafından giriş çıkışı kapatılan Cerattepe madenine gideceğini söyledi.
Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Kocasakal, “Artvin Valiliği’nden izin alacak mısınız” sorusuna “Hayır, izin istersem zaten baro başkanına hayır demezler. Ama burada engelleme yapılıyor. İnsanların meşru haklarının kullanılmasına izin verilmiyor. Yarın tek başıma Cerattepe’ye çıkmayı düşünüyorum” dedi.
Açıkhava toplantısına Gençlik Marşı söyleyerek son verilirken daha sonra yaklaşık 7 bin kişi kent merkezinde yürüyüş düzenledi. Çeşitli sloganlar atan Artvinliler, vilayet binasının önünden geçerken bir süre ‘vali istifa’ diye bağırdı.
Neşe Karahan: ‘Bu maden Artvin halkı için ölüm kalım meselesi, yarın Başbakan’a bunu anlatacağız’
Geçtiğimiz cumartesi günü Başbakan Ahmet Davutoğlu’ndan görüşme talebinde bulunan Yeşil Artvin Derneği’ne Başbakanlık’tan olumlu yanıt geldi. Çarşamba günü 11’de gerçekleşecek görüşmeye Yeşil Artvin Derneği Başkanı Neşe Karahan ve beraberindeki 15 kişilik heyet katılacak.
Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Karahan, “Derdimizi, Artvin halkının ne istediğini Başbakan’a anlatacağız. 15 hektarda maden faaliyeti yapılacağı yalanıyla ikna etmeye çalışmışlar. Rezervi iki alanda göstermişler ancak gerçekler böyle değil. Başbakan’ın gerçekleri anlayacağını umuyoruz. Cerattepe Artvin’in kalbi. Orada madencilik yapılamaz. Bu yaşamsal bir mücadele, Artvin halkı için ölüm kalım meselesidir bu maden” dedi.
Tayyar Güneri: ‘Çocuklarımıza mahcup olmamak için madene direniyoruz’
Kentte hükümet kadar hükümete yakın medyaya yönelik eleştiriler de artıyor. Özellikle cumartesi ve pazar günü gerçekleştirilen eylemlerin ‘terör eylemi’ olarak sunulması halkı rahatsız etmiş. Artvin merkezde et mangal yapan Tayyar Güneri de medyadan şikayetçi Aynı zamanda da boğa yetiştiricisi olan Güneri’nin altı yaşındaki boğası geçen yıl Kafkasör festivalindeki güreşlerde altı yaşındaki boğası ikinci olmuş
“Bize terörist diyenler bir buralara gelse de bizim doğamızı görse. Biz Cerattepe’den gelen suyu içiyoruz. Bize ‘gezi zekalı’ dediler, terörist dediler ondan beri yandaş kanalları seyretmiyorum. Gerçi gezi zekalı olmak hoşuma gidiyor. Biliyoruz devlet kafasına koyduğunu yapar, hep yaptı. Burada da yapabilir. Ama en azından çocuklarımıza ‘biz mücadele ettik, direndik ama başaramadık’ deriz. Yaparsak, engellersek ne ala fakat olmaz ise çocuklarımıza karşı mahcup olmayız, başımız dik olur.”