Amerikan ekonomisi kirizi atlatamadı. İşsizlik rakamları hayal kırıklığına yolaçarken New York’ta başlayan ve başkent Washington dahil başka kentlere yayılan gösteriler sürüyor. Hatta gösteriler Avrupa'ya ve Asya'ya da yayılıyor. Buarada Avrupa da ekonomik kriz yüzünden tedirgin günler yaşıyor. Özellikle Yunanistan'daki kriz ciddi bir kaygı uyandırmış durumda. Türkiye’de de büyüme hızıyla ilgili tahminler aşağı çekildi. New York’taki Columbia Üniversitesi Ekonomi Profesörü Seyhan Erden Arkonaç ekonomik durumla ilgili sorularımızı yanıtladı.
Arkonaç, New York’ta başlayan Wall Street’i işgal gösterilerinin amacının bankaların ve büyük şirketlerin kuraldışı uygulamalarına ve devletten aldıkları yardımın halka yansımamasına tepkiyi gösterdiğini söylüyor. Göstericiler ekonomik krizi, işsizlik ve yoksulluğu ve büyük şirketler lehine işlediğini savundukları siyasi ve ekonomik sistemi protesto ederken, gösteriler yayılmaya devam edecek mi? Profesör Seyhan Erden Arkonaç, gösöterilerin yayılmasını istediğini, çünkü ancak yayılırsa etkili olabileceğini belirtiyor.
Amerika’da işsizlik rakamlarının iyiye gitmemesi, ekonomik durumun düzelmemesi, krizin atlatılamaması ciddi bir hoşnutsuzluk, hatta öfkeye neden oldu. Obama yönetiminin son girişimleri etkili olabilir mi işsizliğe çözüm açısından? Arkonaç'a göre, Amerikan sistemi, başkanların Kongre'ye rağmen hareket etmelerini zorlaştırıyor. Bu, demokrasi açısından olumlu bir ortam yaratırken Kongre'den biran önce çözüm bekleyen vatandaş için sancılı bir bekleyiş anlamına geliyor. Barack Obama'nın işsizliği azaltma önlemlerin Kongre'de Cumhuriyetçiler'e takılmasının nedeni de onların Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu ellerinde tutması.
Siyasi ortamı etkilemesi mümkün mü bu protestoların? Özellikle Amerika, başkanlık seçim yılına girmeye hazırlanırken, Barack Obama’nın ikinci dönem için başkan seçilme şansı açısından bakarsak, nasıl bir durumla karşı karşıya Amerikalılar? Seyhan Erden Arkonaç'a göre, herşey gösterilerin devam etmesine bağlı. Devam eder ve yayılırsa, o zaman siyasi açıdan Başkan Obama için olumsuz bir ortam çıkabilir ortaya. Ancak Cumhuriyetçiler bugün olduğu gibi güçlü bir başkan adayı çıkarmakta zorlanırsa ve Kongre'de halkın sıkıntılarını azaltmayı amaçlayan önlemlere direnirse, o zaman Obama'nın yeniden seçilme şansı artar. Hatta halkın Cumhuriyetçi adaylara tepki göstermesi ve Kongre'deki dengeleri zorlaması da mümkün.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin büyüme hızının azalacağını tahmin ettiklerini açıkladı. Avrupa Birliği de geçen hafta ekonominin geleceğiyle ilgili bazı uyarılarda bulundu. Türkiye’yle ilgili ekonomik beklentiler konusunda Profesör Arkonaç, aşırı hızlı ekonomik büyümenin çok da iyi birşey olmadığını söylüyor. Türkiye'nin ekonomik krizden fazla etkilenmemesine rağmen şimdi cari açık sorununun çok ciddileştiği uyarısında bulunan Seyhan Erden Arkonaç,ekonomik sıkıntıların önlenmesi için bu konuda derhal önlem alınması gerektiğini vurguluyor.