Erişilebilirlik

Ara Seçimin İlkleri


Z Kuşağından İlk Kongre Üyesi ve İlk Eşcinsel Vali

ABD’de hem Kongre’deki siyasi dengenin hem de bazı eyaletlerde valilerin belirlendiği ara seçim, bazı ilkleri de beraberinde getirdi. Maryland eyaleti ilk siyah valisini seçerken, Florida Z kuşağından ilk Kongre üyesini Temsilciler Meclisi’ne gönderdi.

Florida eyaletinden Temsilciler Meclisi’ne seçilen Demokrat Maxwell Alejandro Frost, Z kuşağından Kongre’ye seçilen ilk üye oldu. 1996 yılından sonra doğanlar, Z kuşağı olarak nitelendiriliyor.

Ara Seçimin İlkleri
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00

25 yaşındaki Maxwell Frost’un seçim kampanyası döneminde Uber şoförlüğü yaptığı, ABD basınına yansımıştı.

Maxwell Frost, Orlando kentinin Demokrat ağırlıklı bölgesinde silah reformu ve sosyal adalet aktivisti olarak öne çıkmıştı.

Seçim gecesi CNN’e konuşan Frost, ABD Başkanı Joe Biden’ın tebrik etmek için aradığında kendisinin de 29 yaşında senatör seçildiğinde çok genç bir senatör olarak yemin ettiğini anlattığını kaydetti.

Maryland’a ilk siyah vali

Demokrat Partili Wes Moore, başkent Washington’a komşu eyaletlerden olan Maryland eyaletinin ilk siyah valisi seçildi.

Wes Moore, ABD Başkanı Joe Biden’ın seçim gecesi tebrik için aradığı Demokrat siyasetçiler arasındaydı. Moore ABD tarihinde vali seçilen üçüncü siyah oldu.

Demokrat Partili Wes Moore, Cumhuriyetçi Partili Vali Larry Hogan’dan görevi devralacak.

Massachusetts’te eşcinsel olduğunu açıklamış olan ilk yönetici

Massachusetts eyaletinde Demokrat Partili Başsavcı Maura Healey, eyaletin ilk seçilmiş kadın valisi ve ABD’nin eşcinsel olduğunu açıklayan eyalet yöneticisi oldu.

Healey, eski Başkan Donald Trump’ın desteklediği Cumhuriyetçi rakibi Geoff Diehl’i yenilgiye uğratarak yarışta ipi göğüsledi.

Seçim gecesi Boston’da yaptığı zafer konuşmasında Healey, kendisine oy vermiş olsun olmasın herkesin valisi olacağını söyledi, “Bu eyalette bir fark yaratmak isteyen herkesle çalışacağım” dedi.

Demokrat Partili siyasetçi, kazandığı zaferin tarihi boyutuna da değinerek, “Küçük kız çocuklarına ve genç LGBTQ bireylere şunu söylemek istiyorum. Umarım bu gece size her ne olmak istiyorsanız olabileceğinizi ve hiçbir şeyin hiç kimsenin sizi durdurmayacağını gösterir” ifadelerini kullandı.

51 yaşındaki Healey, seçim kampanyası sırasında iş gücü için eğitim programlarının kapsamını genişletme, çocuk bakımını daha hesaplı hale getirme ve okulları modernize etme vaadinde bulunmuştu.

Demokrat Maura Healey, Anayasa Mahkemesi’nin tartışmaya ve tepkiye yol açan kürtaj kararının ardından Massachusetts eyaletinde güvenli ve yasal kürtaja erişimi koruyacağını belirtmişti.

LGBTQ Victory Fund olarak bilinen kuruluşa göre, ABD’deki ara seçimlerde 50 eyalette ilk kez lezbiyen, eşcinsel, biseksüel, trans birey adaylar yarıştı. Bu adayların sayısında 2020 yılına kıyasla yüzde 18 oranında artış gözlendi.

Arkansas ve New York’ta ilk kadın vali, Alabama’da ilk kadın senatör

Eski Cumhuriyetçi Partili Başkan Donald Trump döneminde Beyaz Saray sözcüsü olan Sarah Huckabee Sanders, Arkansas eyaletinin ilk kadın valisi seçildi.

Sarah Sanders’ın babası Mike Huckabee de daha önce aynı eyaletin valisiydi.

Demokrat Partili Kathy Hochul da Cumhuriyetçi rakibi Lee Zeldin’i yenilgiye uğratarak New York’un seçilen ilk kadın valisi olmaya hazırlanıyor.

Geçtiğimiz yıl New York Valisi Andrew Cuomo istifa etmiş, yerine o dönem vali yardımcısı olan Hochul gelmişti.

Cumhuriyetçi Katie Britt, Alabama eyaletinden seçilen ilk kadın senatör oldu. 40 yaşındaki Britt, emekli olan Cumhuriyetçi Richard Shelby’nin Senato’daki koltuğunu alacak.

34 yaşındaki Demokrat Partili Summer Lee de, Pennsylvania eyaletinden Kongre’ye seçilen ilk kadın siyah oldu.

Latin kökenli ve Yerli Amerikalı ilk senatör

Demokrat Partili Alex Padilla da California eyaletinden seçilen ilk Latin kökenli senatör oldu. Alex Padilla, Meksikalı göçmen bir ailenin oğlu.

35 yaşındaki Cumhuriyetçi Markwayne Mullin da, son 100 yıl içinde Oklahoma’dan senatör seçilen ilk yerli Amerikalı senatör oldu.

STÜDYO VOA

Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Zirvesi’ne kalabalık bir heyetle katılacak – 19 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG