Erişilebilirlik

Apple’ın yapay zeka Open AI işbirliği heyecan yarattı; Elon Musk tepki gösterdi


Dünyanın en büyük teknoloji firmalarından biri olan Apple, yapay zeka geliştiricisi Open AI ile işbirliğine gittiklerini açıkladı.
Dünyanın en büyük teknoloji firmalarından biri olan Apple, yapay zeka geliştiricisi Open AI ile işbirliğine gittiklerini açıkladı.

Dünyanın en büyük teknoloji firmalarından biri olan cep telefonu ve bilgisayar üreticisi Apple, yapay zeka geliştiricisi Open AI ile işbirliğine gittiklerini açıkladı.

Teknoloji dünyası Apple’ın yapay zekanın en büyük uygulamalarından biri olan ChatGPT ile ortaklığının kullanıcılara getirecekleri yenilikleri konuşurken, bu işbirliğibe tepki gösterenler de oldu.

Apple’ın yapay zeka Open AI işbirliği heyecan yarattı; Elon Musk tepki gösterdi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:56 0:00

Elektrikli otomobil Tesla, uzay araştırmaları şirketi SpaceX gibi teknoloji devi şirketlerin sahibi olan ünlü işadamı Elon Musk anlaşmaya tepki gösterdi. Musk, Apple’ın ürettiği iPhone telefonlarında ChatGPT’nin yer alacak olmasının büyük bir güvenlik riski teşkil edeceğini öne sürdü.

Musk, uygulamanın hayata geçmesinin ardından kendi şirket çalışanlarından iPhone kullanmamalarını isteyeceklerini, hatta şirketlerini ziyarete gelen kişilerin binaların içerisine iPhone telefon sokmalarına izin vermeyeceklerini söyledi.

Musk 2022’de satın aldığı ve ismini X olarak değiştirdiği sosyal medya platformu Twitter’da yaptığı açıklamada, “Apple'ın kendi yapay zekasını üretecek kadar zeki olmadığı halde OpenAI'ın güvenliğinizi ve gizliliğinizi koruyacağını garanti etmesi son derece saçma” ifadelerini kullandı.

Yapay zeka uygulaması hangi Apple cihazlarında çalışacak?

Apple’ın duyurduğu anlaşma, şirketin hali hazırda piyasada olan telefon, bilgisayar ve tablet bilgisayarlarının hepsinde kullanılamayacak. Yapay zekanın Apple cihazlarında kullanılmaya başlaması için cihazların belirli bir teknolojik donanımın üzerinde olması gerekiyor.

Yapılacak yazılım güncellemelerinin ardından yapay zeka uygulamalarını kullanabilecek cihazlar şunlar;

  • Hali hazırda piyasada bulunan cep telefonlarından sadece iPhone 15 ve 15 Pro modelleri
  • M1 ya da üzeri bir mikroçip içeren Apple iPad Pro ve iPad Air modelleri
  • M1 ya da üzeri bir mikroçip içeren Macbook Pro ve Macbook Air modelleri
  • M1 ya da üzeri bir mikroçip içeren iMac, iMac mini, Mac Studio ve Mac Pro modelleri

Apple’ın bu yıl Eylül ayında piyasaya süreceği tahmin edilen iPhone 16 cihazlarını, yapay zekayı entegre olarak satışa çıkarması bekleniyor.

Yapay zeka uygulaması ne gibi kolaylıklar getirecek?

Yapay zekanın cihazlarına entegre olmasıyla birlikte Apple’ın sesli asistan uygulaması Siri çok daha yetenekli ve interaktif hale gelecek.

Yapılan açıklamaya göre Siri, artık çok daha fazla konuda kullanıcının sorularına yanıt verebilecek. Bunun için Siri, mesajlar, e-postalar, takvim ve fotoğrafların yanısıra üçüncü taraf uygulamalardan da bilgi alabilecek, kullanıcılarla metin yoluyla da etkileşim kurabilecek.

Örneğin size geliş tarihini ve uçuşunu e-postayla bildirmiş bir misafirinizin uçağının saat kaçta ineceğini Siri’ye sormak mümkün olabilecek. Siri, uçuşta gecikme ya da iptal gibi bir durum varsa bunu öğrenip size bildirebilecek. Dolayısıyla üçüncü taraf uygulamaların bilgilerini de derleyip size aktarmış olacak.

Yine benzer şekilde Siri’ye komutlar vererek cihazınızda çok sayıda işlemi yaptırmak mümkün olabilecek. Komutlar vererek Siri’ye notlar aldırmak, belirli işlemler için hatırlatmalar ekletmek, mesajlar yazdırmak, yazdığınız metinleri düzenletmek, grafikler ve görseller ekletmek ve oluşturmak yapılabilecek işlemlerden sadece bazıları.

Bunlara ek olarak kullanıcılar ekran düzenleri ve görüntülerini istedikleri şekilde tasarlama şansına sahip olacaklar. El yazısıyla yazılan notlar cihaza kolayca aktarılacak ve sistem el yazınızı da tanıyacak.

ChatGPT cihazlara entegre olacak ve böylece Apple’ın sistemlerinin görüntüleri ve belgelerini daha iyi anlayabilmesi ve kullanıcıların metin mesajları oluşturup düzenleyebilmesi için bu teknolojiyi kullanması mümkün olacak.

Yapay zeka süreçlerinin çoğu sahip olunan cihaz üzerinde çalışacak ancak daha karmaşık görevler Private Cloud Compute adı verilen yeni bir hizmet kapsamında Apple'ın sunucuları tarafından ele alınacak.

Apple, tüm cihazlarındaki yapay zeka özelliklerine güç sağlamak için kendi sunucu çiplerini kullanacak.

Apple’ın yaptığı duyuruya göre yapay zeka ile desteklenmiş Siri uygulaması ilk etapta sadece İngilizce olarak kullanılabilecek; ancak kısa süre içerisinde diğer diller de kullanıma sunulacak.

Apple ayrıca yeni geliştirilen işletim sisteminde telefonun kapsama alanı ya da bir yerel internet ağı dışında olduğu alanlarda uydu üzerinden mesaj gönderme özelliğinin de mümkün olacağını duyurdu.

Bu haberde Reuters haber ajansının haberinden faydalanılmıştır.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’den Batı Şeria’da vurulan Ayşenur Ezgi Eygi için taziye açıklaması – 6 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG